Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Un site interesant...tot despre căşti.

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Buna ziua,
Nu stiu exact la ce va referiti, insa parerea mea este ca tot ce pot sa faca amplificatoarele cu tuburi electronice, se poate face la fel de bine cu circuitele cu tranzistoare. Nu le vad rostul, in afara de pura nostalgie dupa vremea tineretii. Nu sunt impotriva lampilor, am lucrat destul cu ele (anul asta implinesc 64 de ani si detin cateva sute de lampi noi - mai putine socluri), as mai construi cu lampi doar circuite de RF pentru US (etaje de intrare), unde se lucreaza cu antene exterioare, care pot sa incaseze fulgere periculoase pentru tranzistoare.
Cu circuite cu JFET-uri si bipolare, cu reactie negativa locala si globala, cu functionare in clasa A sau chiar AB (la curent de mers in gol marit - mai catre A) la etajele finale, se obtine liniaritate la fel de buna ca la circuitele cu lampi.

As folosi lampile la lucrari didactice cu copiii (elevi de liceu), pentru ca functionarea lor este usor de inteles (este intuitiva), se vad electrozii interni (catodul inrosit, grilele, anodul), sunt spectaculoase. Asta daca s-ar mai face educatie serioasa si daca copiii ar fi interesati. Evident ca in faza preliminara, inainte de trecerea la circuitele cu semiconductoare.
As mai lucra cu lampi speciale, cu tuburi electrometrice, cu care se masoara curenti de sub 1 pA, pentru ca nu se ard usor, ca MOSFET-urile cu poarta neprotejata. Merg la pH-metre, la detectoare de radiatii cu camera de ionizare etc.
Lampile sunt de actualitate si la etajele finale RF (emisie), pentru ca suporta usor socurile de tensiune si de putere peste valoarea nominala.
Principalul inconvenient al circuitelor cu lampi este dat de transformatoarele de alimentare (grele si scumpe).
In audio folosirea lampilor este o moda, asa consider.

In legatura cu castile, intr-o vreme (anii '70) aparusera casti cu membrana din plastic piezoelectric (un copus cu fluor), care erau la fel de performante ca cele de tip condensator, dar mai putin pretentioase in privinta alimentarii. Vad ca nu se mai comercializeaza, ceea ce inseamna ca sunt la fel de bune si cele dinamice.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Dum Iun 20, 2021 8:03 am)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Mircea scrie: Sâm Iun 19, 2021 10:58 pm
hpavictor scrie: Lun Mai 17, 2021 6:36 pm Conceptul lor se numeste Bridged Grounded .
Este relativ simplu să îl aplicam la proiectul nostru , cu condiția esențială să folosim surse de alimentare independente pe fiecare etaj de amplificare , astfel încât să putem însuma fara probleme masele ieșirilor fiecărui canal de putere .

Pentru unii e simplu și intuitiv , pentru alții , totul se transformă într-un subiect nedefinit .
Si, in ciuda eforturilor depuse, cred ca tot nedefinit raman...

Exemplu M-600 de la Crown - sursa:
M-600 PSU.PNG

Si etajul final:
M-600 Output.PNG

Vedem ca ambele etaje finale se alimenteaza de la aceeasi sursa. Toate clare pana aici.

Ceea ce face schema lui M-600, etajul negativ este pus la o masa virtuala (poate chiar carcasa cutiei?).

Nelamurirea mea: daca ambele amplificatoare pe fiecare canal (fiecare cu sursa lor separata) au cele 2 etaje negative legate impreuna (practic via masa virtuala = carcasa cutiei), nu au sa intre in conflict?

Vcc_com se conecteaza direct la RIN- si LIN-. Vcc_com se conecteaza la masa de semnal (un DRV13x) prin 10R.

Inteleg bine sau le-am bramburit complet? Multumesc pentru bunavointa de a-mi explica.
Schema și manualul de la amplificatorul Crown Microtech600 explică ce și cum ...
Fişiere ataşate
format-pdf
mt600_1200_schematic_j0275-8_b.pdf
613.46 KiB - Descărcat de 140 ori
format-pdf
mt600sm.pdf
185.11 KiB - Descărcat de 162 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Dum Iun 20, 2021 5:00 pm)
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

M-ati facut curios si am deschis cateva fisiere atasate la acest topic, acum am vazut despre ce este vorba, sa ma ia ameteala si durerea de masele. Audiofilia nu este pentru mine, chiar ma plictisesc repede cand ascult muzica, o data, de doua ori si dupa asta pauza cateva luni.
Complicatia asta este din motive pur comerciale, nu are rost sa construiesti scule atat de complicate, cand distorsiunile traductorului electroacustic sunt cu ordine de marime mai mari decat cele ale amplificatorului. Un tip de distorsiune care nu poate fi evitata este cea de la efectul Doppler (produsa de membrana difuzorului, care este in miscare rapida). Ma multumesc cu circuite mai simple si mai ieftine. Pentru casti electrodinamice am folosit circuite integrate UL1401(2,3), cu reactie negativa mai mare de zece ori decat la aplicatiile normale. Desi circuitul respectiv era depasit de multe altele, l-am ales din cauza benzii de frecventa de peste 100 KHz.
Nu mai intervin la discutii in domeniul asta, ca nu sunt pentru mine.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Victor, schemele atasate de tine explica la nivel de detalii ce face fiecare bloc functional. Despre care aveam deja un dram de idee din documentul explicativ de la Crown.

Din ce inteleg eu, low-side-ul devine un creator de masa flotanta. Si cand zic flotanta, eu inteleg ca se plimba cu semnalul de la intrare.

Daca se plimba pe canalul R, si similar pe canalul L, ce-mi garanteaza ca aceste mase virtuale pot fi puse impreuna cat sa formeze masa unica pentru niste casti? Din pacate, asta nu o pot intelege. O sa incerc sa simulez mai incolo cu 2 opampuri.
hpavictor
Moderator
Moderator

Fix de aia am recomandat surse de alimentare separate pentru fiecare canal ... exact ca in solutia tehnica a celor de la Crown .
Daca nu te lamuresti suficient , as putea cauta alte exemple de tip Ground Bridge Output ... dă o veste și mă documentez 🥇🏆💰 , cât mai am chef și timp ...
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Ce putin teoretic si eu sunt curios. As fi si practic, dar pe un PCB deja proiectat de cine stie...sau chiar un PCB de cumparat daca este. NU ma simt in stare sa proiectez singur PCB pt. asa ceva...cel mai probabil ar fi ceva in neregula si atunci nu isi mai are rostul complexitatea tehnologica...
hpavictor
Moderator
Moderator

Pentru @Mircea :
Schema de mai jos este extrasă din manualul de service de la SANSUI AU-ALPHA907 AU-707 AU- 607MR MRX SM , datorită faptului că are o dimensiune destul de mare ( 40 Mb în format .PDF ) , vă invit să căutați pe net și să descărcați individual manualul , pentru a beneficia de o rezoluție decentă a schemei și pentru a nu încarca excesiv serverul forumului ...
Principiul folosit la alimentare sper că este suficient de ușor de înțeles , mai am in pregătire încă o schemă ( din domeniul Audio Pro ) , dar este ceva mai complicat de deslușit 🤪🤪🤪 :
Fişiere ataşate
Screenshot_20210621-232111~2.png
Screenshot_20210621-232111~2.png (1.45 MiB) Vizualizat de 2170 ori
Screenshot_20210621-232128~2.png
Screenshot_20210621-232128~2.png (1.21 MiB) Vizualizat de 2170 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Mar Iun 22, 2021 3:18 am)

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Aduce avantaje reale, in primul rand in sensul reducerii riplului, folosirea unei surse de CC cu J-FET in stabilizatorul de mai sus pt. alimentarea zennerului de 33V? Rezistenta folosita pt. alimentarea zennerului e de obicei destul de mare...nu e suficient? Eventual cu un condensator paralel pe zenner, pentru filtrare suplimentara....care aici vad ca lipseste.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

hpavictor scrie: Lun Iun 21, 2021 11:28 pm Pentru @Mircea :
Schema de mai jos este extrasă din manualul de service de la SANSUI AU-ALPHA907 AU-707 AU- 607MR MRX SM...
Gasit si descarcat.

Deci, low-side este polaritatea pozitiva a difuzoarelor. Cele 2 low-side sunt conectate impreuna de releul IRL3. Apoi trece printr-un trafo de adaptare (care introduce si o defazare de 180 grade).
Outputs together.PNG
Outputs together.PNG (332.64 KiB) Vizualizat de 2192 ori
Sursa nu are nimic special, 2 infasurari independente de 55Vac fiecare care sunt redresate si iesirile CC sunt puse in paralel. "Masa" flotanta o creeaza cu 2 rezistente de 6k8 in serie, punctul dintre ele fiind "masa".
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Mar Iun 22, 2021 5:38 am)
hpavictor
Moderator
Moderator

Acele transformatoare sunt pentru ieșirea de căști ( adaptare impedanță + separare galvanica ) nu e cazul să le băgăm în seamă pentru analiza simplistă a funcționării ...

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns