Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Hiraga - Le Monstre și clasa A pe înțelesul tuturor

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Dum Ian 17, 2021 3:33 am)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Aici articolele originale.

https://sound-au.com/tcaas/hiraga.htm

E iures pe un alt forum pe subiectul asta.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

Mircea scrie: Dum Ian 17, 2021 3:29 am Aici articolele originale.

https://sound-au.com/tcaas/hiraga.htm

E iures pe un alt forum pe subiectul asta.
Ce am observat eu, se trage cu ochiul "dincolo" apoi se deschide subiect și aici, poți verifica asta. 😂
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Dincolo de detaliile tehnice sau electrice, haideti sa ne punem intrebarea "pentru ce muzica construim asemenea amplificatoare?"
Am vazut pe multe forumuri, inclusiv la noi, amplificatoare pretentioase, cu lampi sau fara, probate cu inregistrari care pur si simplu nu au nevoie de ce aduc in plus aceste amplificatoare, de unde si impresia de snobism care planeaza asupra unor constructori/utilizatori. Nimeni nu spune ca pe alte genuri de muzica nu suna bine amplificatoarele astea, doar ca ele se adreseaza unui public cunoscator si pretentios.
Mai jos un posibil raspuns...o colectie de discuri alese chiar de Jean Hiraga. Pentru vorbitorii de franceza, mai multe materiale interesante se gasesc in aceasta zona, chiar daca sunt multe discutii si in zona anglofona.
http://www.laudiodefrance.fr/2020/04/02 ... an-hiraga/
Mircea
Moderator
Moderator

Acuma depinde, vad majoritar muzica simfonica pe pagina indicata. Poate asta era gustul lui Hiraga.

E un fapt stiut ca audiofilia se pupa bine cu muzica simpla. Simpla in sensul 1-2 instrumente si vocea. Dinamica mare, dar preponderent nivel sonor mic. Dar multa muzica simfonica poate avea o complexitate care nu se supune regulii enuntate.

N-as trage concluzia ca anumita muzica suna mai bine pe un anume amplif (chestie de configuratie mai curand). Dar realitatea imi poate dovedi contrariul.

@VIOTUBEAMP , coincidente sa le spunem.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Dum Ian 17, 2021 4:57 pm)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator

Hiraga a fost un biet amărăștean in domeniul ăsta , el era un perfecționist care deși s-a apropiat , nu a ajuns niciodată la vârf .
Desigur , grupul ăla japonez de profesori , ingineri din care făcea parte a oferit lumii multe minuni audiofile , dar Hiraga a preferat simplitatea absolută , minimalismul .
Că s-a inspirat din tendințele epocii ( alimentare din acumulatori cu Pb , sursă în altă carcasa , manipularea armonicelor și a modului gradual intrare-iesire din clip ) nu înseamnă că a atins perfecțiunea in audio .
Desigur , cele două cărți publicate de el ( una despre amplificatoare cu lămpi și una despre incinte acustice ) exprima de fapt ceea ce nu se vede : epoca lui era legată de lămpi , puteri mici și incinte acustice de mare randament .
De aia avea nevoie doar de 8W !
In schimb , profesorul , prietenul și colegul său a încercat și obținut performanțe superioare în amplificatoare .
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator

Chiar as construi un Hiraga doar cat sa vad cum suna "Friday night in San Francisco". Desigur, ceva racire fortata, ca nu cred in finalizarea intr-o cutie, dar cine stie.

Sa vad unde gasesc o schema cu componente 2021 in partea driveri-finali. Fet-ii de la intrare ii gasesc deja imperechiati.
hpavictor
Moderator
Moderator

Nu , cred ca schemele amplificatoarelor grupului lui Hiraga sunt mai evoluate .
Varianta cu PNP suna mai bine , asa sustin toti ascultatorii ...
Fişiere ataşate
22.png
22.png (621.09 KiB) Vizualizat de 2265 ori
11.png
11.png (583.25 KiB) Vizualizat de 2265 ori

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Asta e ultima varianta , dar eu am ceva de comentat si la aceasta schema ( lipsa reglajului de damping ) ...
Remarcati tipul finalilor , sunt singurii care functioneza bine in etajul final al amplificatoarelor clasa A !

https://www.rohm.com/products/sic-power ... al-product
Fişiere ataşate
STC3030AR.JPG
STC3030AR.JPG (92.81 KiB) Vizualizat de 2261 ori

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator

hpavictor scrie: Dum Ian 17, 2021 7:41 pm Nu , cred ca schemele amplificatoarelor grupului lui Hiraga sunt mai evoluate .
Varianta cu PNP suna mai bine , asa sustin toti ascultatorii ...
Multumes pentru sugestie, insa nu vreau sa incerc altceva. Multi lauda schema aia pentru simplitate, ingeniozitate si control psihoacustic :roll: ... Adevarul e in ureche in cazul Hiraga.
Scrie răspuns