Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Clona Musical Fidelity A1

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Toate simulatoarele sunt utile pentru determinarea PSF (punctul static de functionare - tensuni, curenti prin dispozitivele folosite). Nu simuleaza exact regimul tranzitoriu si raspunsul in frecventa, distorsiunile etc, pentru ca sunt diferente intre modelele utilizate si componentele reale. Si algoritmii de calcul lucreaza cu aproximatii. La montajele reale sunt diferente mari intre parametrii dispozitivelor semiconductoare (dispesia de fabricatie). Cu simulatorul se face proiectarea initiala, urmand ca restul sa se stabileasca prin determinari de laborator.
Pentru un amplificator audio merg la simulare, cam la fel, majoritatea tranzintoarelor de joasa frecventa (BC-uri etc).
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Mar Apr 27, 2021 11:31 pm)
Rating: 16.67%
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Ceea ce imi spuneti amandoi am remarcat si eu. Daca se poate schimba raspunsul armonic din modelul ales, atunci ramane realitatea sa confirme sunetul.

O chestie interesanta, am trecut de la 3281/1302 la 1943/5200 din considerente de forma de unda la clipping. Tranzistoarele Toshiba au avut un clipping mai curat. Mai putine artefacte, mai putina agatare de railuri. Scuze pentru limbajul ales.
Mircea
Moderator
Moderator

O forma de unda de clipping capturata azi, si care aproape se transforma in dreptunghi daca maresc semnalul:
Imagine

Pe rail-ul negativ se vad niste mizerii, care coincid cu forma curentului si ea tot cu niscai mizerii. Este curentul care insista sa se apropie primul de zero, avand ca rezultanta distorsiunile de racordare la semnal mare si sarcina mica.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Mizeriile alea se datoreaza faptului ca ai amplificarea in bucla deschisa mai mica de 80 dB la 20 KHz ( este deja un standard personal autoimpus 💋 ) , dupa aplicarea reactiei negative globale ( sa spunem in teorie ca amplificarea in bucla inchisa este de 30 dB ) , inseamna ca aveai o rezerva de 50 dB , adica un THD cu foarte multe zerouri dupa virgula ... sper ca intelegi rationamentul .
La origine , mizeriile asimetrice mentionate de tine cred ca sunt datorate faptului ca in etajul final , tranzistoarele de putere PNP sunt cu mult diferite de NPN .
O reactie negativa mai profunda ar fi sters diferentele , dar ele tot ar exista , chiar daca nu le vedem , le putem auzi la intrarea si iesirea din saturatie :crazy_face: !
Am sesizat acum multi ani ( cam peste 10 ani ) acest fenomen , cand am realizat o versiune initiala a proiectului CPA200 ( Contest Power Amplifier 200W https://www.diysmps.com/forums/index.ph ... ictor.959/ ) , la analiza SPICE a functionarii se manifesta un fenomen identic cu fenomenul evidentiat de tine ...
Solutia am gasit-o abia in 2018 , studiind cu mai multa atentie schemele unor proiecte clasice realizate de niste adevarati jupâni în amplificatoare de foarte mare putere , avand nume grele in spatele echipelor de proiectare .
Adica vechile scheme de la Crown Audio .
Acei proiectanti erau de geniu , stiau foarte multa carte , nu gluma !
Fişiere ataşate
PNP PowerEnd Crown MA5002vz.png
PNP PowerEnd Crown MA5002vz.png (125.07 KiB) Vizualizat de 2356 ori
NPN PowerEnd Crown MA5002vz.png
NPN PowerEnd Crown MA5002vz.png (141.88 KiB) Vizualizat de 2356 ori
CPA200 V3.0 sch _2.png
CPA200 V3.0 sch _2.png (126.42 KiB) Vizualizat de 2356 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Mar Apr 27, 2021 4:32 pm)
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator

hpavictor scrie: Mar Apr 27, 2021 12:05 pm La origine , mizeriile asimetrice mentionate de tine cred ca sunt datorate faptului ca in etajul final , tranzistoarele de putere PNP sunt cu mult diferite de NPN .
Imagine

Asta am masurat, acum ceva vreme. Intr-adevar, diferiti, un pic prea.

Totusi si 3904 si 3906 masoara diferit in ciuda imperecherii dupa Vbe si beta. Diferentialul e bizar si tot ce e dupa sufera consecintele.

Deci, varianta simpla e o alta valoare de rezistenta in colector.
hpavictor
Moderator
Moderator

Îmi place ceea ce văd 🥇🏆💰 !
Asemenea discuții sunt aproape ilegale pe forumul habarniștilor , deoarece aproape toți analfabeții funcționali consideră că orice provine de la UBE e literă de lege , dacă nu a fost menționat de un grup anume de fluierași care laudă habarnistul șef , nu e bun .
Mi se rupe paula in coișpe de ei .
Dar nu mă lasă sufletu' să le corectez erorile , decât dacă am anumite relații cu unii useri , adică cei ce sunt creatori de conținut 100% independenți .
Sunt prea multe jigodii cu unelte de moderare pe acel forum ...
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Alegerea perechii 3904 / 3906 este foarte bună !

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator

Hai, bre, lasa-i in pace, nu strica atmosfera. Noi sa fim sanatosi!
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 537 ori
A fost apreciat de: 206 ori

hpavictor scrie: Mar Apr 27, 2021 11:58 pm Îmi place ceea ce văd 🥇🏆💰 !
Asemenea discuții sunt aproape ilegale pe forumul habarniștilor , deoarece aproape toți analfabeții funcționali consideră că orice provine de la UBE e literă de lege , dacă nu a fost menționat de un grup anume de fluierași care laudă habarnistul șef , nu e bun .
Mi se rupe paula in coișpe de ei .
Dar nu mă lasă sufletu' să le corectez erorile , decât dacă am anumite relații cu unii useri , adică cei ce sunt creatori de conținut 100% independenți .
Sunt prea multe jigodii cu unelte de moderare pe acel forum ...
Poate e mai bine sa nu mai pomenim de acel forum, nici lor nu le place daca lasa cineva un link sau o mentiune depre forumul asta...chiar am vazut cum a intervenit un "moderator intergalactic" (citez pe cineva de aici) la o postare si a scris "Incearca totusi sa te lipsesti de link-uri catre alte forumuri." :lol:
Forum Hobby-Electronics
hpavictor
Moderator
Moderator

hpavictor scrie: Mie Apr 28, 2021 12:14 am Alegerea perechii 3904 / 3906 este foarte bună !
Aici aveți motivul pentru care recomand aceste tranzistoare in zona de intrare :
Fişiere ataşate
BC547.PNG
BC547.PNG (36.11 KiB) Vizualizat de 2314 ori
2N3904.png
2N3904.png (31.1 KiB) Vizualizat de 2314 ori
1617126614437.png
1617126614437.png (53.73 KiB) Vizualizat de 2323 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Mie Apr 28, 2021 11:22 pm)

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns