Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Amplificator pentru casti cu tuburi 6N5P

Montaje si scheme folosind tuburi electronice

Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP

addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 537 ori
A fost apreciat de: 206 ori

A trecut ceva timp de cand nu am mai facut un amplificator pt casti, cu tuburi; am reluat un proiect mai vechi, facut pe grupul omolog in urma cu 3 ani si anume schema propusa de domnul Lazaroiu, amplificator cu tuburile rusesti 6N5P la care am modificat un cablaj existent; ampul respectiv a fost realizat de mine atunci dar nu aveam trafuri de iesire pe masura. De data asta vreau sa cumpar o pereche de trafuri din comert si sa fac cablajul pe care il vedeti in poze; nu vreau sa fac mai mult de 10 placi deci daca mai e cineva interesat, sa scrie aici. Am atasat si schema asa cum am primit-o de la domnul Lazaroiu, ca sa vedeti despre ce e vorba. Pentru mai multe detalii, intrebati aici daca e cazul, o zi buna.
Fişiere ataşate
6n5p-amp-sch.png
6n5p-amp-sch.png (17.21 KiB) Vizualizat de 1813 ori
6n5p-amp.png
6n5p-amp.png (185.61 KiB) Vizualizat de 1816 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul addybiru pentru postare:
k3nou (Joi Iun 10, 2021 1:18 pm)
Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
k3nou
Membru
Membru
A apreciat de: 82 ori
A fost apreciat de: 12 ori

Un amplificator care se aude bine (parerea mea).
Ca și recomandare, încearcă sa modifici spațiul pe cablaj pentru condensatorii C1 și C9. Ar trebui sa fie minim de 470uf/300v pentru a diminua zgomotul.
Eu am folosit un filtru CRC, separat de cablaj, doi condensatori de 1000uF/300V si o rezistente de 160R/10W și am rezolvat problema.
Poate o sa mai iau și eu un pcb :)
Acesti utilizatori au apreciat autorul k3nou pentru postare:
addybiru (Vin Iun 11, 2021 1:20 pm)
addybiru
Mod global
Mod global

k3nou scrie: Vin Iun 11, 2021 1:17 pm Un amplificator care se aude bine (parerea mea).
Ca și recomandare, încearcă sa modifici spațiul pe cablaj pentru condensatorii C1 și C9. Ar trebui sa fie minim de 470uf/300v pentru a diminua zgomotul.
Eu am folosit un filtru CRC, separat de cablaj, doi condensatori de 1000uF/300V si o rezistente de 160R/10W și am rezolvat problema.
Poate o sa mai iau și eu un pcb :)
Salut Bogdan, stiu de problema asta cu zgomotul pentru ca si eu l-am facut si am avut aceeasi problema; solutia mea e sa folosesc ori un drosel ori o sursa separata cu riplu mai mic (stabilizata si bine filtrata); cred ca un filtru CLC calculat ar trebui sa fie suficient, solutia cu sursa separata nu prea imi convine iar de modificat pe cablaj nu prea e loc...asa cum e, pot sa pun electrolitici de max. 330uF. Ma mai gandesc sau poate mai sunt sugestii si din partea colegilor :)
Acesti utilizatori au apreciat autorul addybiru pentru postare:
k3nou (Vin Iun 11, 2021 1:31 pm)
Forum Hobby-Electronics
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Va rog postati sch. alimentarii si apoi cautam si idei.
addybiru
Mod global
Mod global

Am atasat schema etajului de alimentare, care este clasic, dupa cum se poate vedea. Am preluat alimentarea din proiectul vechi dar cred ca voi schimba cate ceva pe acolo. Cu filtru CRC nu am obtinut rezultate prea bune in schimb cu drosel a fost mai bine, zgomotul fiind mult mai mic, aproape insesizabil. Nu mai stiu exact ce valoare avea droselul dar, daca nu sunt alte solutii, voi proceda la fel si de aceasta data. Mai e si varianta in care filtrul CRC nu a fost calculat corect.
Fişiere ataşate
alimentare.png
alimentare.png (11.67 KiB) Vizualizat de 1749 ori
Forum Hobby-Electronics
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Pt un filtru CRC, cu cat R este mai mare cu atat va fi riplul mai redus. Intotdeauna este un compromis intre cata putere iti permiti sa disipi si cati volti iti permiti sa pierzi pe R, si cat de mult se va reduce riplul. De calculat o faci cu legea lui Ohm.
Daca iti permiti sa disipi 20W (sa zicem), iti calculezi traful sa iti dea mai multa tensiune, sa acopere caderea pe R. Evident, la 20W disipati filtrul CRC se va "rupe" in doua sau trei sectiuni => CRCRCRC (crescand astfel si eficienta).
Daca nu vrei sa pierzi acei 10-20-30W, folosesti un drosel sau doua (CLCLC; iarasi o solutie foarte eficienta)
Pt montajele high-end, primul C se pune mai mic. Pt High-End, in plus faci RCLCLC cu puterea disipata pe R </= 5W sau LCLCLC cu primul L mult mai mic (pe ferita). Uneori poate fi necesar un L mic pe ferita si la sfarsit, depinde de montaj. Dar deja discutam de aparate din gama zecilor de mii de euro.
Ultima oară modificat Vin Iun 11, 2021 11:09 pm de către Shambala, modificat 1 dată în total.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Shambala pentru postare (total 2):
addybiru (Vin Iun 11, 2021 10:41 pm) • k3nou (Vin Iun 11, 2021 10:45 pm)
Rating: 33.33%
addybiru
Mod global
Mod global

Am inteles ideea, totusi nu e vorba de un proiect high-end deci cred ca raman la un filtru CLC, nu am loc de filtre CRCRCRC pe cablaj asadar e mai buna varianta cu drosel, mersi fain de informatii, utile de altfel pe forum.
Forum Hobby-Electronics
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Nu stiu cand a simulat d-l Lazaroiu schema cu lampile 6N5P, eu am aceeasi schema cu 6N1P, din 2014. Deci presupun ca sunt echivalente. Eu voi face acest amplificator (am o pereche de trafuri facute de dumnealui) cu 6BQ7A, un tub european echivalent cu cele de mai sus...l-am testat deja in alt amplificator, cu schema data pt. 6N1P.
Cat e consumul pentru acest amplificator? Daca intervine si un drosel, nu cred ca are rost sa ne panicam de capacitati de filtraj mari...cred ca 150uF x2 fac ce trebuie....o sa experimentez si o sa revin...sa inceapa vacanta odata! :)
P.S. Daca chiar va fi o problema cu brumul, voi folosi pentru alimentare o sursa Maida, am cateva exemplare plantate si testate deja. Dar ma inscriu si eu la 2 cablaje de aici, in varianta finala...
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
addybiru (Sâm Iun 12, 2021 8:33 am)
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Aiurea , există compromisuri : droselul de DC are întrefier , deci va împrăștia o componentă pulsatorie mixtă ( 50 Hz + 100 Hz ) in interiorul aparatului , dacă nu se iau măsuri de ecranare corespunzătoare !
O rezistență chioară e mult mai ieftină și nu va emite brum în aparat , dar nu are eficiența droselului .
Rămâne să testați pe viu care soluție tehnică este cea mai potrivită ...
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
addybiru (Sâm Iun 12, 2021 8:34 am)
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

Filtrajul trebuie să fie foarte bun! În căști se aude orice!
Am făcut câteva amplificatoare pentru căști, PP cu 2X6N6P & 1X6N1P, pe sursa anodică am pierdut 40V între intrare și ieșirea ei dar la final nu am avut pic de zgomot datorat riplului.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare (total 2):
addybiru (Sâm Iun 12, 2021 8:34 am) • carageae (Sâm Iun 12, 2021 5:08 pm)
Rating: 33.33%
Scrie răspuns