Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Este descurajant ce citesc aici

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Sunt date scheme prea complicate, de nivel industrial, care ii indeparteaza pe eventualii incepatori.
Ar fi bine daca postarile s-ar face la doua sectiuni, incepatori si avansati (profesional).
Se pot construi amplificatoare eficiente si cu performante bune, si fara atatea sofisticareli.
Cand eram student am reparat magnetofonul Philips (stereo - semiprofesional, pe Ge in clasa A - banuiesc, ca nu i-am vazut schema) al unui profesor de-al meu (de fizica), devenit persoana importanta la PSD dupa 1989. Mergea foarte frumos, mi-a placut, desi avea construtie simpla (cu iransformator la iesire).
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Cu siguranță aveți dreptate !
Dar trebuie sa privim și din partea cealaltă :
Internetul e plin de banalități legate de polarizarea joncțiunilor și știri tip ultimul răcnet despre electronii unui atom care se deplasează de pe ultimul strat de valență , migrând către un alt atom , tot pe ultimul strat de valență datorita potențialului electrochimic diferit ( bla bla ) ...
Majoritatea cititorilor ce se înscriu pe forumuri caută informații despre pasiunea pentru hobby-ul lor .
Epoca revistelor ( subvenționate de stat ) pentru popularizarea științei la sate și orașe a apus demult ...
Scheme de mare valoare tehnica sau manuale de service ale unor firme de prestigiu nu sunt publice , din motive de protecție a know-how ului .
Acest lucru descurajează constructorii amatori cu nivel mediu sau profesioniști în a-și construi aparate moderne , cu performanțe superioare față de performantele oferite de schemele din Tehnium sau din alte reviste ale acelei epoci ...
Concluzia mea : e nevoie și de scheme și manuale service ale unor aparate care oferă performanțe superioare !
D-voastră sunteți cadru didactic , aveți multă experiență în pedagogie .
Eu nu ...
Cu siguranță știți mai bine ce e de făcut , cum se procedează cu începătorii ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Asa am si zis, sa se desparta apele si sa fie la audio o sectiune mai usurica, pentru incepatori sau chiar pentru cei cu pregatire serioasa, dar care nu vor sa-si prinda urechile in chestii ultracomplicate si scumpe. Pe alea mai bine le cumperi de la firme, nu este rentabil sa le faci acasa. Unii construiesc aparatura audio, au deja o clientela. Pentru acestia se justifica sofisticarelile, ca le ies de acolo niste bani.
Dar mai bine taceam, m-au apucat mancarimile, ca eu ma multumesc si cu ce scoate un TBA810S, boxa sa fie buna.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Mar Iun 29, 2021 10:11 pm)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Înființarea unei secțiuni pentru începători ar fi de bun augur , dar acest lucru ține în principiu de dorința administratorului forumului .
Sper că se va rezolva favorabil !
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
admin
Administrator
Administrator
A apreciat de: 42 ori
A fost apreciat de: 22 ori

S-a rezolvat favorabil, avem sectiunea de incepatori in cadrul forumului Audio, viewforum.php?f=56 .
LE: Am o propunere pentru domnul @VAX , daca doreste si dansul si anume sa modereze sectiunile de incepatori, atat cea de mai sus, din audio cat si cea de la general. Am nevoie doar de o confirmare si maine dimineata voi face modificarile.
Acesti utilizatori au apreciat autorul admin pentru postare (total 2):
hpavictor (Mar Iun 29, 2021 10:28 pm) • Mircea (Mie Iun 30, 2021 10:10 pm)
Rating: 33.33%
VAX
Membru
Membru

Nu am "ambitii politice", nu ma tenteaza functiile de conducere etc. Nu ca ca n-as sti sa moderez o discutie tehnica, dar ar trebui sa fiu mai rezervat, n-as mai putea "sa dau din clanta". Uneori mai enervez lumea, asta este.
Ideea este ca daca un comentariu este putin deplasat, moderatorii sa-l stearga fara retinere, fara pedepse aiurea ca pe Elforum.
VAX
Membru
Membru

Ca idee generala, pe mine nu ma tenteaza constructiile complicate, cu mecanica (carcasa etc) greu de facut la bloc, cu cablaje care trebuie facute de firme specializate, cu transformatoare la care n-ai tot ce trebuie etc. Ma baga in depresie, este ceva care nu se mai finalizeaza, n-am una, n-am alta. Am inceput multe montaje care au stat neterminate cu anii si in final am renuntat la ele, le trecuse vremea. Mai eficient este sa cumperi scule gata facute, eventual la pret de chilipir, chiar defecte sau incomplete, si "pe scheletul lor" sa construiesti ceva. Mai modernizezi o parte, mai repari alta, dar nu o iei de la zero.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Dle @VAX , buna sugestia dvs si buna si viteza de raspuns a conducerii.

Multe dintre schemele postate au rol de sugestie, sau altfel spus sa nu incerci sa reinventezi roata. Multi incercam sa facem ceva ce exista deja, fara sa stim.

Evident ca putini vor replica aparatul industrial respectiv, dar calea batuta este cea mai scurta si mai sigura, pentru ca e deja testata de altii.

Apoi, exista si dintre cei care mai bibilesc si chestii complicate, altfel cum sa ne consumam pasiunea?
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
admin (Mie Iun 30, 2021 10:21 pm)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns