Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Studio Stereo Headphone Amplifier

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Daca nu e efortul prea mare, se poate incerca ecranarea trafului cu tabla subtire. Loc pare sa fie, gauri de fixare de asemenea.
Mircea
Moderator
Moderator

carageae scrie: Mie Iul 07, 2021 5:15 pm Aveti dreptate cu 78/79xx...nu doar zgomotoase, ci si nefiabile, au ajuns fake-uri si aici....eu am cumparat initial de la TME, facute de ST, mi-au dat banii inapoi cand le-am spus ca s-au ars - nici nu au mai vrut componentele inapoi, semn ca stiau ei ca nu e ceva ok cu ele.
Am comandat altele tot la TME, de la TI, astea merg, dar nu sunt perfect egale. Diferenta e de ordinul a 150...200mV intre ramuri, dar mie imi place sa fie totul ca la carte, asa ca solutia cu 317-337, cu semireglabil macar pe una din ramuri cred ca e mai ok. De fapt eu as face cablajul pt. semireglabile pe ambele ramuri, apoi as inlocui cu rezistenta fixa pe una, semireglabil doar pe cealalta, pt. reglarea simetriei.
1. Si eu cred ca TME mai vinde cate o piesa dubioasa dupa ce am primit niste piese ca de pe vapor facute. Care au functionat si dubios, in plus.

In ceea ce priveste returul, nici un vanzator serios nu restocheaza piese deja scoase din magazie, indiferent daca ambalajul pare sau nu desfacut/alterat.

2. Nu e musai sa fie alimentarile perfect egale, evident ca atata vreme cat stai departe de clipping, nu are nici o influenta nici daca ai 1V diferenta. Nu complica o schema fara sa fie intradevar nevoie.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Cum asa? Ati putea detalia?
Ca nu va suna rau, asta cred, dar nu apare offset la iesire la 1V diferenta? Fiind vorba de casti, sunt mult mai sensibile la asta decat difuzoarele, care nu patesc nimic de la cateva sute de mV pe iesire - nu ca ar fi bine sa fie asa...
Recunosc ca nu am testat amplificatorul cu alimentare asa de dezechilibrata, dar as fi curios in primul rand teoretic cum se poate compensa diferenta de alimentare pe ramuri ca sa nu apara curent continuu pe iesire, sau distorsiuni de crossover.
Mircea
Moderator
Moderator

Nu apare offset la iesire.

Va pot garanta ca puteti chiar lucra cu o sursa de +12V si cealalta de - 15V de exemplu.

LE: ma refer la posibilitatea de offset la iesire. Performantele pot fi afectate insa. Dar 100mV sau 1V nu fac diferenta mare in performante.
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

Am uitat sa menționez ca BD-urile trebuiesc împerecheate, dar Dvs. știți acest lucru. Bobinele de la ieșire eu a-și fi făcut exact cum este in descrierea de la Siliconchip, nu cunosc acele Epcos-uri pe care ați utilizat Dvs.
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 537 ori
A fost apreciat de: 206 ori

BD-urile sunt imperecheate iar in cazul bobinelor, am utilizat cam ce am gasit prin sertare, cu inductanta apropiata de cea trecuta in schema. Mentionez ca la montajul cu sursa separata (si cu acelasi model de trafo) nu am avut problema asta cu brumul, doar la placa din poza iar componentele sunt identice cu cele de pe prima placa (din cate stiu am vandut-o aici).
Forum Hobby-Electronics
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

addybiru scrie: Mar Iul 06, 2021 4:35 pm Intre timp, am realizat practic varianta propusa de Dano la group buy dar si-a cam bagat piciorul in sursa si nu stiam de unde provine zgomotul; in varianta cu sursa separata, asa cum e in pozele de mai sus, acel zgomot (brum) nu era prezent; poate nu a avut chef de lucru pe atunci asa ca voi face eu o sursa separata, cu LM317/337...o voi prezenta aici. Ampul e de ceva timp in carcasa dar asta nu e o problema, am loc si de o sursa separata de restul montajului.
Una este să desenezi un cablaj imprimat corect și alta să arate frumos pentru profani, dacă îi atragi atenția...... ai ceva cu el, el defapt fiind paralel cu multe.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
addybiru (Mie Iul 07, 2021 8:53 pm)
Rating: 16.67%
addybiru
Mod global
Mod global

Eu unul cred ca este de la traseul de masa, ca altfel nu imi explic de ce cu sursa facuta de mine a functionat fara acel brum iar cu sursa desenata de el sunt probleme; as fi vrut sa-i atrag atentia dar nu prea mai am cum, a gandit ca e mai bine sa ma blocheze pe Facebook...in fine, ii dau de capat cumva. O sa pun niste poze cu traseele sursei gandite de el si cu cea realizata de mine, sa va dati cu parerea. Recunosc, nu ma pricep atat de bine la realizarea circuitelor dar au fost momente in care a cam dat-o in bara si Dano, inclusiv pe placa SSHA s-a strecurat o greseala, scurt pe mufa de iesire.
P.S: mentionez ca toti cei care au realizat ampul asa cum a fost facut la group-buy au aceasta problema...un coleg electronist de la servici l-a facut, l-a ascultat, mi-a semnalat problema si dupa o perioada mi-a dat mie montajul, il mai am si acum.
Forum Hobby-Electronics
addybiru
Mod global
Mod global

Am gasit proiectele de la ambele variante, atasez pozele pentru comparatie:
Fişiere ataşate
Sursa realizata de Dano
Sursa realizata de Dano
ssha2.png (33.89 KiB) Vizualizat de 2682 ori
Prima sursa, separata de montaj
Prima sursa, separata de montaj
ssha1.png (91.94 KiB) Vizualizat de 2682 ori
Forum Hobby-Electronics
Mircea
Moderator
Moderator

Daca e posibil, se poate pune cablajul complet, va rog?

Nimic nu e flagrant in cele 2 variante de mai sus. Pozitionarea apropiata a trafului de zona de intrare am discutat-o deja.

Insa sursa separata are condensatoarele de filtrare "dupa" stabilizatoare. Zic "dupa" caci din punte se duce tensiunea (negativa) intai in 79xx si apoi ajunge in condensator. Ceea ce reduce avantajul utilizarii condensatoarelor.

Ca electric sunt bine conectati e una, dar riplul ajunge mai intai in stabilizator. Distantele sunt scurte, pare ca nu conteaza.
Scrie răspuns