Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Amplificator Dynacord Eminent I

Montaje si scheme folosind tuburi electronice

Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP

Scrie răspuns
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 537 ori
A fost apreciat de: 206 ori

De ceva timp si la solicitarea unor colaboratori am inceput cu realizarea unui PCB dupa schema de la Dynacord Eminent 1, incepand cu corectorul de ton pana la etajul final si sursa. Ce am atasat este doar etajul final, am si corectorul realizat, gata de trimis la fabrica pentru ca am de gand sa fac cateva seturi, m-am gandit la vreo 10, asa pt inceput. Nu stiu daca e cea mai buna varianta de cablaj, poate altii au reusit performante mai bune dar cred ca se poate aborda. Nu am tinut neaparat sa lucrez doar pe un layer pt ca cei de la JLCPCB cer mai mult pe cablaje cu un singur layer, am trecut pe al doilea doar ce nu puteam sa rutez pe cel existent. Am zis ca nu mai fac ampuri cu defazoare catodina asadar asta e ultimul, pe bune de data asta :D Achizitia pentru proiect va avea loc in septembrie asadar cei interesati isi pot rezerva seturile pana atunci, prin postare aici sau pe grupul omolog.
Fişiere ataşate
154123504_781578542758594_7434139593520434237_n.jpg
154123504_781578542758594_7434139593520434237_n.jpg (269.27 KiB) Vizualizat de 1980 ori
dynacord.png
dynacord.png (195.12 KiB) Vizualizat de 1980 ori
Forum Hobby-Electronics
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

In locul rezistentei de 1k din catodul defazorului pune un sem de 20...25k in paralel cu o rezistența de 18...22k.
Între cursoarele sem care reglează negativarea și capătul lor cald, pune cite o rezistența de 100k.
Rezistența NFB 51k pune sem 100k și un cond on paralel pe ea.
Valorile cod de cuplaj mici!
10nf - 100nf
100nf-470nf

Rezistența de 51k care este în serie cu grila primei triode, o pui de 1,2...3,9k și cea de 1M o pui de 100k, intrarea o faci prin condensator de 220...330nf
Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
addybiru (Vin Aug 13, 2021 10:54 pm)
Rating: 16.67%
addybiru
Mod global
Mod global

Asta imi era neclar, valoarea conzilor de cuplaj, cam mica in schema...oricum am prevazut un raster suficient de mare incat sa se poata monta cei de 0.47uF, fara probleme. Mai ramane sa vad de restul modificarilor, stiam de semireglabilul din catod dar na, am zis sa fie conform schemei. Nu prea e optional asadar il pun acolo in serie cu rezistorul si scriu mai departe in documentatie. La NFB ma gandesc sa pun un cond de 100pF, merge mai mult sau e ok asa? Alte probleme ai mai observat? Nu de alta dar am timp sa le corectez, mersi pt cele indicate mai sus.
Forum Hobby-Electronics
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Addybiru, tot faci fel de fel de montaje, si amplificatoare, si corectoare de ton, etc. - foarte bine si frumos.
Dar nu stii sa calculezi valoarea condensatorilor de cuplaj ?
Daca nu stii, ar fi mult mai util sa inveti decat sa astepti parerile unora sau altora asupra schemelor.

Valoarea C cuplaj se alege in fct de frecventa minima ce vrei sa o treci prin el. Asta o alegi tu, in fct de difuzoarele folosite si de trafurile de iesire disponibile - nu ar avea sens sa ceri 2hz un amplificator pt gari sau stadioane (cum sunt multe scheme de acum 70-80 de ani).
Deci daca alegi - sa zicem, f=20hz, cat ar trebui sa fie C daca impedanta de intrare a montajului are 1Mohm ?
Se calculeaza cu formula lui Thomson, C = 1/ 2pi f Z, unde (in acest caz) Z=R=1Mohm si f=20hz.
Adica C = 1/2 pi x 20 x 1000000 [Farazi] = 1/40pi microfarazi = 0,007957 microfarazi => pui 0,01uF (10nF)

Acuma, de ce calcul de mai sus nu este bun pt amplificatoarele de auditie ?
Pt ca am ales ca Zc = Zin la 20hz, deci la 20hz, va exista o atenuare de 6db introdusa de Cin.
Asa ca alegi 2hz si nu 20hz - pt ca atenuarea la 20hz sa fie mult mai mica (macar de 10x).
Refaci calculul pt f=2hz si => Cin = 0,07957 microfarazi => pui 0,1uF (100nF)

Ceea ce am scris mai sus este valabil pt orice schema, indiferent daca este cu tz sau cu lampi.

Si inca ceva - cand proiectezi un cablaj, prima regula spune ca traseul de la intrare la primul element activ trebuie sa fie cat mai scurt. Si mai ales la intrarile de impedanta mare (- la tine este pe dos), ar fi mers rasucite la 90grd rezistentele si scurtai traseul cu cativa cm. Asta asa, la o privire de 5 sec, ca nu am avut rabdare sa analizez tot cablajul.
addybiru
Mod global
Mod global

Shambala scrie: Sâm Aug 14, 2021 9:55 am Addybiru, tot faci fel de fel de montaje, si amplificatoare, si corectoare de ton, etc. - foarte bine si frumos.
Dar nu stii sa calculezi valoarea condensatorilor de cuplaj ?
Daca nu stii, ar fi mult mai util sa inveti decat sa astepti parerile unora sau altora asupra schemelor.
Domnule, imi cer scuze daca v-a deranjat nestiinta mea, va asigur ca puteam oricand sa ma uit peste formulele gasite pe internet, mai nou si calculatoare online, si reuseam sa le calculez. Am si un caiet de prin liceu in care le gasesc, nu era asta problema. Nici macar nu am intrebat si nu am cerut ajutor in postare, colegul @VIOTUBEAMP s-a oferit sa ma ajute cu acele indicatii, avand in vedere ca dansul a construit destule amplificatoare incat sa stie ca in schema respectiva e loc de mai bine, eu sunt mai la inceput, recunosc.
Referitor la cablaje, avand in vedere ca doar de anul trecut am inceput mai serios cu proiectarea lor, ma consider incepator si aici, am si scris ca e loc de mai bine iar varianta prezentata aici nu va fi cea finala. Pana in septembrie am timp sa mai corectez asa ca voi tine cont si de sfaturile dvs, o zi buna va doresc.
Forum Hobby-Electronics
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Pai daca puteai sa le calculezi, ar fi trebuit sa o faci !!! :mrgreen:
Regula absoluta pe care am invatat-o eu (acum multi ani) era ca NICIODATA nu te apuci de o schema pana nu o intelegi si o verifici - adica o [re]calculezi.

Eu credeam ca iti va fi de ajutor explicatia de mai sus, dar vad ca in loc de asta te-a iritat. Sorry.

Nu e nevoie sa proiectezi zeci de cablaje ca sa inveti cum se face. Se invata regulile, apoi se aplica de la primul cablaj proiectat.
Mai era cineva pe elforum care "proiecta cablaje" si cand i-am scris ca a facut cateva greseli s-a ofuscat. Dar greselile au ramas...
addybiru
Mod global
Mod global

Modificarile aduse in urma propunerilor de aici:
dynacord.png
dynacord.png (203.25 KiB) Vizualizat de 1808 ori
Forum Hobby-Electronics
Scrie răspuns