Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Amplificator hybrid PP cu GU50

Montaje si scheme folosind tuburi electronice

Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP

hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Are .
Nu se obțin performante decente .
Amplificatorul asta va fi pentru mine , și pentru 2 lei in plus nu o montez niciodată un tranzistor bipolar .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
DANO
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Tensiunea maxima la gu50 pentru grila 2 e 250v, în acest caz trebuie scăzută alimentarea lucru care ne obliga sa creștem a doua tensiune. Oricum pt acel stabilizator se poate folosi și un mosfet în locul bipolarului și se poate folosi chiar un amplificator de eroare. Acuma cât de mult influențează alimentare G2 la performanta amplificatorului?
hpavictor
Moderator
Moderator

Nu e necesar un stabilizator , ci un simplu divizor ( de putere ) și multiplicator de capacitate .
Degeaba gâtui ( stabilizezi ;) ) tensiunea G2 , de negativare sau de filamente , dacă anodică fluctuează cu mai mult de 15% .
Mai bine le lași în pace , adică nu stabilizezi nimic , dacă " cade " anodica in sarcină , proporțional vor scădea și celelalte tensiuni compensând cumva efectul negativ al căderii generale a transformatorului de rețea .
E mult de scris , așa că v-am scris varianta restrânsă .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Petru (Sâm Iun 20, 2020 10:19 am)
Rating: 16.67%
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
DANO

Ok, deci în final cum trebuie sa arate alimentarea anodica și g2? Faceți o schema simpla cu pixu pe o foaie și o poza și puneți-o aicea, ne învârtim în jurul cozi deja.
Popa Marius

hpavictor scrie: Mie Iun 17, 2020 9:12 pm Nu e necesar un stabilizator , ci un simplu divizor ( de putere ) și multiplicator de capacitate .
Degeaba gâtui ( stabilizezi ;) ) tensiunea G2 , de negativare sau de filamente , dacă anodică fluctuează cu mai mult de 15% .
Mai bine le lași în pace , adică nu stabilizezi nimic , dacă " cade " anodica in sarcină , proporțional vor scădea și celelalte tensiuni compensând cumva efectul negativ al căderii generale a transformatorului de rețea .
E mult de scris , așa că v-am scris varianta restrânsă .
Un amplificator "stabilizat" este cu aproximativ 20% mai scump si mai greu iar auditiv cu 1% suna mai bine decat unul cu 50% mai ieftin !
Acesti utilizatori au apreciat autorul Popa Marius pentru postare:
carageae (Joi Iun 18, 2020 7:40 pm)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator

DANO scrie: Mie Iun 17, 2020 9:19 pm Ok, deci în final cum trebuie sa arate alimentarea anodica și g2? Faceți o schema simpla cu pixu pe o foaie și o poza și puneți-o aicea, ne învârtim în jurul cozi deja.
OK .

Audiosaurus Rex
avrams
Membru
Membru
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 4 ori

Deci fără stabilizare a tensiunii de grila2. Dar ce ne facem daca - in cazul tubului GU50 - tensiunea creste peste 280V? Rezista grila2 la supratensiune? Conform userului vavebourn (de pe un alt forum) NU rezistă...
Multumesc!
hpavictor
Moderator
Moderator

Nu exista nimic antiprost .
Exista o gramada de alte motive care sa duca la defectarea unei lampi ...
GU50 suporta accidental o disipatie de 10W pe G2 ( 335V ) , dar pe termen scurt .
Este o falsa problema !

Audiosaurus Rex
Olimpiu

Domnilor! schema de mai sus functioneaza fara nicio problema de cativa ani buni,unul dintre aceste amplificatoare lucra permanant la o terasa pana sa vina nebunia asta cu pandemia pe capul nostru.Daca vreti sa imbunatatiti sistemul de alimentare pentru G2 nimeni nu va opreste,dar asa cum bine a spus un coleg mai sus ceva despre stabilizare totala,nu cred ca veti simti o diferenta spre bine in ceea ce priveste calitatea sunetului de numai 1%.
Primul montaj de acest gen a fost facut cu alimentarea simpla pentru G2 cu o dioda Zener(5W) si o rezistenta serie care alimenta G2,dar problema disparii termice a rezistentei serie si chiar a diodei Zener m-a facut sa abordez solutia din schema cu bipolar,iar daca doriti o solutie "catolica",cel mai cinstit ar fi doua surse inseriate ; prima care sa livreze +250V cu filtru clasic C.L.C pentru alimentarea G2 ,inseriata cu cealalta pentru asigurarea +Ua tuburi finale.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Olimpiu pentru postare (total 2):
addybiru (Joi Iun 18, 2020 3:44 pm) • hpavictor (Vin Iun 19, 2020 12:37 am)
Rating: 33.33%
hpavictor
Moderator
Moderator

Asta este varianta foarte simpla dar fara compromisuri majore .
Simplitate inseamna automat si fiabilitate , deoarece daca sunt componente putine , sansa de defectare e mai mica .
Felicitari pentru idee , ar trebui sa mergem 100% pe acest concept .

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns