Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Orice sut in fund e un pas inainte

Discutii of topic, fara legatura cu domeniul acestui forum.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Am un coleg de liceu care a absolvit fac. de matematica si timp de mai multi ani a lucrat ca profesor la un gimnaziu. A fost casatorit cu o colega de facultate, draguta dar care nu facea copii. Dupa '90 l-a pus dracu sa se mute la parintii nevestei, intr-un apartament mititel (stateau inghesuiti). Nu a trecut mult timp si a ajuns la divergente mari cu nevasta, alimentate de socri (il socoteau un ratat). Nevasta a dat divort de el si respectivul s-a lasat de predarea matematicii si s-a apucat de programare. Ulterior s-a mutat la Bucuresti, unde a lucrat la firme mari, pe salariu de peste 2000 euro. S-a recasatorit cu o tipa mai tanara ca el, are si o fetita, s-a mutat in Slovacia (la Bratislava) si o duce bine. Acum este la pensie, dar inca lucreaza (programare) la o firma vestica, ca sa-si plateasca ratele la apartamentul din Bratislava si la garsoniera din Bucuresti.
Pentru el sutul in fund (dat de prima nevasta) a fost benefic.

Cam asa stau lucrurile si cu Rusia. Sutul in fund dat de occidentali (embargoul economic) ii va face pe rusi sa treaca de la economia de tara de lumea a 3-a (export de combustibili fosili si materii prime), la care au fost adusi de regimul oligarhic instalat de Boris Eltsin (consiliat de vestici), la economie de tara serioasa, cu industrie avansata. Destul timp au cazut in gol cu oligarhii colectionari de iahturi. Ma mir ca occidentalii nu si-au dat seama ca impunand constrangeri severe Rusiei, o vor forta sa schimbe directia in care se misca si sa devina mult mai puternica.
Ultima oară modificat Sâm Feb 04, 2023 9:59 am de către VAX, modificat 1 dată în total.
VAX
Membru
Membru

Se zice ca nu trebuie sa fii destept tot timpul, doar in minutul cand este absolut necesar. Vest-europenii sufera de prurit anal (i-a mancat in fund) si s-au autopedepsit renuntand la importul de hidrocarburi ieftine din Rusia. Pe rusi ii doare in pix, pentru ca au redirectionat exportul spre tarile mari din Asia. Chiar daca vand mai ieftin, au marit extractia (pamantul a fost generos cu ei) si pe ansamblu tot banii aia ii castiga.

N-am inteles nici scopul cu energia verde in Europa, din moment ce India si China au marit productia de energie electrica pe baza de carbuni. Daca este sa protejam planeta, atunci sa se aplice in toata lumea.
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Nu, nu se va intampla asta.
Puterea actuala in Rusia nu este capabila sa faca asa ceva, chiar daca unii ar vrea. Necesitatea lor absoluta este sa obtina bani f repede din infrastuctura prezenta - export de materii prime. Vor incerca, fireste, dar cu slabe rezultate pt ca embargourile vor fi din ce in ce mai "stranse". Nici China si nici Iranul nu le vor da tehnologiile cele mai de top pe care le au, pt ca in ciuda aparentelor colaborari actuale sunt de fapt inamici endemici, si pur si simplu nu isi pot permite din ratiuni strategice. Ambii "amici" doar profita de situatia actuala a Rusiei, incearca sa faca cele mai bune afaceri. Dar ambele au o adanca ura si isi doresc distrugerea puterii de la Moscova.
Rusii se vor intoarce la vechile tactici de spionaj industrial din anii 60-90, cu aceleasi rezultate partiale.

Nici chiar daca s-ar schimba integral conducerea printr-o revolutie si ar veni Navalnii si Kasparov la putere, nu ar reusi .
Pt ca pe de o parte nici un occidental - oricat de inconstient - nu va mai avea incredere in rusi cel putin 50 de ani,
si apoi pt ca este profund inradacinata in firea ruseasca atitudinea de a fura si de a nu avea, in loc de cea occidentala de a munci pt a avea. Nu este o insulta si nici vreo gluma, este un foarte trist adevar. A fost perpetuata inca din feudalism, pt a putea tine masele sub control. Iar cei 70 de ani de comunism, au dus situatia spre cote paroxistice - vezi comportamentul din actualul razboi. Va dura cel putin 1-2 generatii ca sa se schimbe asta, daca se schimba complet puterea.

Si asta presupunand ca revolutia nu ar declansa o catastrofa nucleara. Inca din vremea lui Brejnev exista planuri ca in caz de revolta a unor regiuni - cu sprijinul fortelor armate, sa fie anihilate cu lovituri nucleare.
Si daca unii cred ca ofiterii nu ar accepta niciodata sa isi atomizeze proprii cetateni, se inseala. Acum exista un numar suficient de rachete ce pot fi lansate direct de catre presedinte, complet automat, fara vreun alt intermediar uman. S-a lucrat la asta intens in ultimii 20 de ani.
VAX
Membru
Membru

Conducerea Rusiei este mai ingrijorata de la alcoolismul populatiei, decat de la embargoul tehnologic occidental. Arme nucleare si rachete au la paritate cu SUA, restul sunt mizilicuri. Sper ca vesticii sa nu piarda din vedere acest aspect. Noi suntem intre ciocan si nicovala, primii pe lista la prajeala.

Stiti bancul cu Kennedy si Hrusciov, in timpul crizei rachetelor din Cuba.
S-a enervat Kennedy si i-a spus la telefon lui Hrusciov:
-Noi avem rachete sa va omoram de o suta de ori.
La care Hrusciov i-a raspuns:
-Noi nu suntem asa de sangerosi, va omoram o singura data.

Cat despre dragostea nemarginita a vesticilor pentru munca (altora), sa nu uitam ca au luat de la noi tot ce era important. Sunt maestri in materie de colonialism, au centura neagra.
VAX
Membru
Membru

Dupa nenumaratele suturi in fund si palme peste ochi luate de rusi, se pare ca incep sa se trezeasca la realitate. S-au facut de ras cu coloana de tancuri, de 64 km, care au fost simple tinte pentru rachetele Javelin.
https://en.wikipedia.org/wiki/FGM-148_Javelin
Si aviatia lor s-a dovedit inutilizabila, din cauza sistemelor de rachete sol-aer. Iar radarele cu care se laudau, nu sunt in stare sa descopere dronele si rachetele de croaziera. Rusii se culcasera pe urechea bleaga, dar incep sa-si dea seama cat de ramasi in urma sunt.
De exemplu in domeniul proiectilelor de tun ghidate prin GPS, care trag cu precizie la zeci de km, cu eroare de ordinul metrilor.
Chiar daca la capitolul arme conventionale rusii sunt "la baie", sa nu uitam ca dispun de un arsenal enorm de arme nucleare.
M-am gandit daca va fi aplicabil articolul 5 (NATO) - toti pentru unul si unul pentru toti - si am ajuns la concluzia ca este vrajeala (poveste din Cei Trei Muschetari) intr-un conflict serios cu o putere nucleara ca Rusia. Pur si simplu anglo-americanii si francezii (tarile din NATO posesoare de arme nucleare) nu vor riposta cu arme nucleare daca nu sunt atacati direct. Americanii si englezii nu sunt cretini sa-si semneze condamnarea la moarte, daca de exemplu Rusia ar folosi rachete nucleare tactice contra unei tari de trei parale, cum ar fi Polonia. Emanuel Macron a spus deja ca Franta nu ar riposta nuclear decat daca este atacata direct. Lupta cu nucleare se va da in colonii.

https://en.wikipedia.org/wiki/M982_Excalibur
La aceste proiectile m-am referit atunci cand am spus ca rusii sunt in urma cu tehnica. Dar vor face si ei unele similare, sunt convins ca nu vor sta degeaba (sutul in fund si pasul inainte). Probabil ca chinezii au deja. Li se dau coordonatele tintei si sunt dirijare acolo cu niste aripioare comandate prin microcontroler. Nu au acumulator electric, se alimenteaza de la un generator care este actionat de curentul de aer.
Am citit pe Wikipedia ca exista si ceva mult mai ieftin, tot cu aripioare de controlul traiectoriei, care se ataseaza la proiectilele obisnuite.
VAX
Membru
Membru

Vad ca si China ia suturi in fund la greu. Pe langa faptul ca nu mai poate importa din SUA cipuri avansate, acum si Germania (prin BASF si Merck), tot la presiunea SUA, nu le va mai vinde substante critice pentru productia de componente semiconductoare. Asta ii va obliga pe chinezi sa se "screama mintal" mai mult si sa fabrice la ei tot ce au nevoie. S-a terminat cu globalizarea, fiecare tara trebuie sa se descurce prin productia proprie. Noi nu ne vom mai reveni, dupa distrugerea "mormanului de fiare vechi" (industria nationala). Vom ajunge iar la sapa de lemn, sau la cea de cauciuc (dai cu ea in pamant si iti sare in cap).
VAX
Membru
Membru

In anii '90 am vazut pe canalul tv Discovery un film documentar facut de BBC, in care se vorbea despre un plan NATO de bombardare nucleara o Moscovei. Eu credeam ca vor da cu o termonucleara de cateva zeci de megatone, care ar pune jos toate cladirile, dar n-ar fi omorat populatia din bunkere. Planul NATO era sa dea cu bombe cu neutroni (termonucleare de putere mica dar cu radiatie intensificata), cinci in total, pe cartiere, cate una la fiecare bunker. Planurile sunt facute, dar stau cuminti de frica masurilor represive, s-ar declansa razboiul nuclear total, care ar duce la disparitia omenirii, a animalelor si plantelor. De fapt bogatanimea care ar declansa un astfel de razboi stie ca ar fi suficiente cateva termonucleare rusesti sau chinezesti care sa provoace haos social in SUA si Anglia (tarile care sunt la cutite cu Rusia si China), si caderea regimului oligarhic de acolo. In urma cu aproape zece ani, guvernul SUA a dat o comanda mare de pusti AR-15 (asemanatoare cu pusca de asalt M16) si de munitii. Toata lumea (ziaristii etc) s-a intrebat care era justificarea, iar unii au spus ca le-ar fi folosit bogatanii si generalii ascunsi in bunkere, in caz de razboi nuclear, ca sa se apere de populatia ramasa la suprafata, aflata in mare suferinta.
Bombe cu neutroni au si chinezii, in vara anului 2000 un general chinez a spus (am auzit la BBC) ca ar putea usor sa inactiveze portavioanele SUA cu astfel de arme, dar ca prefera sa nu le foloseasca, sa nu inceapa un razboi total.

Am adus vorba despe astfel de grozavenii, ca sa vedeti ca situatia actuala este extrem de periculoasa si nu se stie cum se va termina.

Pe de alta parte, recentele bombardamete de la Moscova, cu drone ucrainene, le-au aratat rusilor cat de vulnerabili sunt. Aici voaiam sa ajung cu explicatia, ca problema nu este de la bombele clasice, ci de la unele nucleare. Radarele si antiaeriana rusilor nu pot sa preintampine un astfel de atac.
In acelasi timp, anglo-americanii vor sa testeze sistemul defensiv al rusilor, dar fara sa-i enerveze la maxim, sa dea motiv de anihilare a conduerii (politice si militare) a Ucrainei, cu cateva bombe cu neutroni. Pur si simplu anglo-americanii ar inghiti galusca si jocul din Ucraina s-ar termina, pentru ca nu ar fi nebuni sa bombardeze nuclear Rusia.
Nici chinezii nu vor ca rusii sa apeleze la arme nucleare, pentru ca in fata nuclearelor ditamai populatia Chinei nu valoreaza nimic.
Toti spera ca rusii nu vor avea curajul sa dea cu nucleare. Insa o putere nucleara nu poate sa fie credibila daca nu dovedeste ca are vointa sa foloseasca respectivele arme.
VAX
Membru
Membru

Vad ca SUA alimenteaza Ucraina cu arme din ce in ce mai avansate, sisteme de aparare antiaeriana, rachete cu raza lunga de actiune etc. Asta ii va forta pe rusi si pe chinezi sa progreseze si ei.
Pe de alta parte, la postul tv Realitatea Plus, un prof. de istorie de la univ. din Sibiu a spus ca in anul 2017 familia Rothschild a cumparat toate activele Ucrainei, la schimb cu plata datoriei externe, de 100 miliarde de dolari, si a dobanzilor.
https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... r_pto=wapp
Nici terenul agricol nu mai apartine in totalitate ucrainenilor. Am cumparat din piata grau pentru porumbeii de la bloc, cu 2,5 lei/kg, care pare ca fie din Ucraina (americanesc), cu bobul mai mare si frumos, modificat genetic. Cu siguranta este mai productiv decat graul obisnuit, dar nu stiu cat de sanatos este.
Razboiul din Ucraina se da intre marile puteri, pentru colonii, SUA si UK vor o parte din ce a fost a Rusiei.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Nu cred ca dracul e asa de negru .
Da , SUA are aproape in proprietate 70% din terenul arabil al ukr , iar China are concesionat aproape 90% din terenul arabil al Crimeei ) au interese economice evidente .
China nu poate fi fericita de lipsa alimentarii cu apa datorita distrugerii celebrului baraj , deci vor exista consecinte pe termen lung .
Cat despre americani versus rusi , treaba e simpla : nimeni nu e tampit sa isi epuizeze armamentul de ultima generatie inca de la inceputul meciului .
Amintiti-va cand in 2022 propaganda democrata cu antiterorism , anticorupsion fridom si democrasi in gura din sculare-n culcare incerca sa ii denigreze pe rusi ca foloseau ( drept momeala ) rachete din anii 1970 .
De fapt au epuizat stocurile istorice de S300 sovietice din dotarea ukr , iar acum ukr sunt imbracati in tanga cu gaura dpdv al apararii AA .
Ca sa se apere de lumea libera si lipsita de dictatura , rusii au S500 .
Da , F16 , Gripen sau Leopard , AMX sau Abrams ard la fel ca Su35 sau T80 si T90 .
Ce conteaza ?
Doar numerele mari .
Rusii sunt mai multi decat ukr .
Vom vedea finalul meciului .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Nu stiam ca chinezii au cumparat pamant in Crimeea si atat de mult. Probabil ca de la ucraineni, pe timpul lui "Porkosenco". Chinezii au cumparat si malurile Canalului Panama.
Astept sa le dea americanii avioane F16, sa vad daca sunt date jos de rachetele S400, din care rusii au vandut la turci si chinezi. Probabil ca cele de uz intern sunt mai performante.
Noi chibitam pe forum, dar acolo mor multi oameni. Sper sa nu ajunga razboiul si la noi, sa ramanem fara urmasi.
Ultima oară modificat Dum Iun 11, 2023 11:06 am de către VAX, modificat 1 dată în total.
Scrie răspuns