Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Ce părere aveti despre tuburile redresoare?

Montaje si scheme folosind tuburi electronice

Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP

Scrie răspuns
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Stiu ca problema in discutie se refera la alimentare, dar intrebarea pusa de mine e strict in domeniul utilizarii lor in amplificatoarele audio cu tuburi...le putem include si pe cele de chitara, dar acolo cred ca e vorba de o anumita compresie a sunetului, care suna bine pt. chitaristi.
In contextul surselor de alimentare discutia cred ca ar fi inutila, sunt mari, energofage, fragile...dar oare aduc ceva avantaje perceptibile, masurabile?
Pentru cei care vor sa le utilizeze, am gasit si am adaptat un material despre redresoarele full wave - bialternanta.
Sursa este de aici, un site de unde se pot citi multe alte lucruri interesante: http://www.fourwater.com
Fişiere ataşate
format-pdf
Tube rectifiers table.pdf
96.17 KiB - Descărcat de 151 ori
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

"mari, energofage, fragile..." sunt toate tuburile. Face asta discutia despre ele inutila ? :D
Aduc ele oare "ceva avantaje perceptibile, masurabile" ? 8-)

Fireste ca exista avantaje "perceptibile si masurabile" la redresarea cu tub, asa cum exista si dezavantaje - la fel de perceptibile si masurabile. Si cunoscute.

Primul si de departe cel mai mare avantaj este cel comercial - orice amplificator sau pre-amplificator cu redresarea cu tub sau tuburi se vinde mai bine decat acelasi aparat cu redresare solid-state.
Dezavantajul - de toti cunoscut (inclusiv de clienti) este uzura tubului. Aici trebuie lucrat cu talent la convingerea ("prelucrarea") clientului :mrgreen:

Din pdv tehnic daca se alege redresarea cu tub trebuie calculat din start traful de alimentare pt asa ceva, pt ca se pierde multa tensiune pe tub. De preferat un traf cu mai multe prize, pt a avea o plaja mai mare de alegere a tuburilor redresoare.
Trebuie musai pus start in avans a tensiunii de filament, tuburile redresoare fac f urat la aliemntarea anozilor cu filamentul rece, iar unele daca pocnesc (rar) degaja vapori de mercur.
Un alt avantaj tehnic este lipsa zgomotului de comutare specific diodelor cu siliciu. Acum depinde si de schema in care se foloseste, pt ca la o cl.A sunt solutii rapide si ieftine de eliminare a zgomotului de comutare.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Cu redresorul cu lampi va legati la cap fara sa va doara. Nu stiu daca armonicele produse de diodele cu Si se simt si in audio. Se elimina usor cu condensatoare puse in paralel cu diodele.
Scrie răspuns