Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Surse de inspirație pentru constructorii noștri

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

O pagina interesanta. Daca nu va plac amplifurile, va uitati la sectiunea cu poze. Tot interesant.

https://nathaliebeimler.com/tech.html

Un mic exemplu:
Imagine

Sau sectiunea poze:
Imagine
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare (total 2):
addybiru (Mie Aug 21, 2024 8:25 am) • hpavictor (Joi Sep 12, 2024 11:43 pm)
Rating: 33.33%
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Interesanta schema de mai sus , pare un amestec placut intre scheme de Mark Levinson 336 si Hitachi HMA8500 .
Din nefericire pentru unii , eu nu sunt adeptul tranzistoarelor finale MOS .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

De cativa ani , am inceput sa inteleg altfel schemele audio vintage .
Ma refer doar la cele din epoca de aur a Hi-Fi ului , adica anii 1970-1990 .
Evident , am studiat doar schemele asa-numitelor aparatelor audio denumite capete de serie , cele mai evoluate produse audio , avand cu predilectie origine asiatica .
Cu siguranta , in spatele conceptului tehnic , a existat un concept filozofic necunoscut europenilor , educati dupa WW2 .
E greu de identificat si de definit in cuvinte , dar sper ca am reusit cumva sa punctez cateva idei despre liniile directoare .
Stiu ca multi dintre Dvoastra aveti multe de spus despre acest lucru .
Va invit sa comentati pe acest subiect .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
addybiru (Mar Sep 17, 2024 6:22 am)
Rating: 16.67%
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Se impune o concluzie absolut logica , cumva legata de activitatea anterioara de pe forum sau de pe net aiurea , asta pentru a preveni intrebari intrebatoare inutile: de ce acum ?
Pai cand ?
Cine poate decide ca mamaliga cu carnati din 1848 este mai gustoasa decat cea din prezent ?
Desigur , nu e cazul sa discutam despre cine e mai tare : Bruzli sau JanClodVandal , Biemvee sau Merteides , Ferarii sau Lamborghinii :D .
Ce conteaza ?
Doar dezvoltarea planificata , stiu, ca va pute .
Cumva va aminteste de epoca bolsevicilor ... ba nostalgicilor , care esteti voi nostalgici .
De nazisti toti sunt oripilati , dar de bolsevici ... nimeni nu se leaga , oare de ce 8-) ?
In fine , ideea era de a identifica filozofia asiatica din spatele progresului .
Aveti cuvantul !

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Ma refer la un amplificator referinta , Sony TA-F690ES ( da , exact , e din seria audiofila ES ) .
Performanțele acestui design sunt mai bune decât diferențialele unice obișnuite , cum sunt cele " fără vină '' , și sau diferențialele duble în serie , așa cum sunt utilizate în Hitachi sau în numeroasele sale semiclone , cum ar fi Goldmund .
Etajul de intrare probabil a inspirat pe cei de Sanyo sa produca cateva generatii de circuite integrate hibride ( ultimul produs a fost celebrul STK 3152 iii la nivel comercial iar la nivel ProAudio STK 3062-III , fiind perfect echivalente ) .
Desigur , in lumea reala nimic nu e perfect , asa ca pastram doar etajul de intrare .
Pentru etajul final propun sa analizam o minunatie tehnica a anilor '80 , Denon PMA700V .
Op-Amp-urile par să formeze un fel de corectie a erorilor numai pentru frecvențe înalte ( IC7 și, respectiv , IC 8 , alimentate flotant ), plus bucla de feedback numai pentru AC ( IC5 ) care tine sub umbrela sa doar etajul final . Se observa usor diodele cu care realizeaza o prepolarizare pentru simularea clasei A la putere mica . In viziunea mea , pentru a combina cele doua scheme , este necesar ca etajul de intrare sa aiba reactie negativa locala ( nu reactie negativa globala ) , in acest fel etajul final nu mai intarzie etajul de intrare ...
Fişiere ataşate
Sony TA-F690ES.png
Sony TA-F690ES.png (481.26 KiB) Vizualizat de 3235 ori
Denon PMA700V.png
Denon PMA700V.png (628.46 KiB) Vizualizat de 3235 ori
addybiru (Mie Sep 18, 2024 8:13 am)

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

STK3152 iii poate fi replicat destul de usor in conditii DIY , pentru activitati de service , dar pentru constructia unui amplificator de la cap la coada , nu cred ca se justifica .
Fişiere ataşate
STK3152iii DIY.png
STK3152iii DIY.png (106.96 KiB) Vizualizat de 3233 ori
STK3152 iii.png
STK3152 iii.png (203.52 KiB) Vizualizat de 3233 ori

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Cred ca acum totul e mai clar : https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Widlar

Audiosaurus Rex
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 537 ori
A fost apreciat de: 206 ori

M-ar interesa o schema rezultata din combinarea celor doua de mai sus si as vrea sa o pun in practica; pot folosi STK3152III pentru partea de intrare? Sau e mai bine sa o fac cu componente discrete? Daca tot e sa fie cap-coada, multumesc.
Acesti utilizatori au apreciat autorul addybiru pentru postare:
hpavictor (Joi Sep 19, 2024 12:58 am)
Forum Hobby-Electronics
hpavictor
Moderator
Moderator

STK3152 iii sau cele din aceeasi familie , crapa cu clabuci in coltul gurii , din motive de dimensionare defectuoasa .
Adica , pe hartie e creditat cu o functionare garantata +/- X volti , in realitate nu .
Recomand doar varianta DIY cu componente moderne echivalente functional , fara limitarile de disipatie impuse de capsula STK a celor de la Sanyo .
Sunt interesat de o colaborare privind un amplificator audio ce se bazeaza pe conceptul descris mai sus .
addybiru (Joi Sep 19, 2024 12:24 pm)

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Sunetul inconfundabil al acestui STK a fost recunoscut si apreciat de catre consumatorii de muzica .
Ce il face diferit ?
Pai o privire indecenta pe schema echivalenta dezvaluie secretul acelui sunet .
Are o structura exagerat de simpla : un etaj diferential , o sarcina activa pentru acel diferential , un etaj VAS in configuratie oglinda de curent Widlar comandata , in configuratie cascod si doua generatoare de curent pentru stabilirea punctului static de functionare .
Sa analizam , pe scurt fiecare etaj : etajul diferential - aici nu e nimic de comentat , cu exceptia faptului ca trebuie folosit in mod obligatoriu un tranzistor dual ( e imperecheat nativ , din fabricatie , deci nu se pune problema de DC offset ) cu beta mare .
in prezent exista o oferta bogata , se gaseste la preturi modice , aici recomand calduros Toshiba HN4C06J .
Sarcina activa pentru diferential , e o denumire pompoasa pentru un etaj chior o oglinda de curent de tip Widlar , notiune '' sofisticata '' popularizata de Douglas Self in amplificatorul sau celebru denumit Blameless .
Oglinda de curent prezinta avantaje senzationale in functionarea etajului diferential din intrarea audio , cu conditia ca tranzistoarele din oglinda de curent sa fie dedicate pentru scopul propus , spre exemplu celebra serie 300 de la THAT , nu in ultimul rand BCV62 de la Nexperia ( fostul Philips ) sau alta varianta , mult mai performanta si foarte ieftina ( daca putem sa acceptam asta ) de la Toshiba HN4A51J , care are performante cacatoare ( cititul datasheet-ului necesita pampers gata montat pe cititor 8-) )
Desigur , avansul tehnic din 2024 ne permite sa radem de generatoarele de curent folosite in STK , acolo jnapanezii de la Sanyo au dat partial cu mucii-n fasole .
De ce ? Pai generatorul de curent constant folosit in STK avea rolul de a proteja punctul static de functionare de variatiile tensiunii de alimentare , cunoscuta fiind nesimtirea ( justificata doar economic ) in dimensionarea defectuoasa a etajului de alimentare ( filtraj si transformator ) la limita compromisului audio .
O cale mult mai performanta ar fi inlocuirea generatoarelor de curent cu inca o oglinda dubla de curent Widlar ( nu Wilson , ca in cazul sarcinii active ) .
Nu e nicio smecherie nemaivazuta , jnapanezii foloseau demult asemenea fineturi in audio .
Pur si simplu se inlocuieste o dioda cu o rezistenta ... desigur , totul e un compromis : castigi ceva , pierzi altceva .

Etajul VAS nu e perfect dar foarte aproape , ar putea fi imbunatatit in sensul micsorarii distorsiunilor , prin adaugarea a inca unui tranzistor in conexiune Darligton cu tranzistorul '' de jos '' , conform cercetarilor lui Douglas Self , dar nu cred ca se justifica . Nivelul THD al acestui etaj este exagerat de mic si foarte greu de masurat , daca se folosesc tipurile de tranzistoare recomandate de mine . Este un etaj cascod ce alcatuieste o oglinda de curent Widlar comandata si e caracterizat printr-o linearitate exceptionala !

In schema de mai jos am evidentiat modul de inlocuire a generatoarelor de curent clasice cu oglinda dubla de curent Widlar , acest lucru imbunatateste semnificativ structura raspunsului armonic , lasand nealterata armonica a doua si in general armonicele pare . O modificare simpla , dar de mare efect !
Fişiere ataşate
Pioneer Sx1010.png
Pioneer Sx1010.png (339.9 KiB) Vizualizat de 3200 ori
addybiru (Joi Sep 19, 2024 12:25 pm)

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns