Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Surse de inspirație pentru constructorii noștri
Moderator: hpavictor
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Alte variante constructive
- Fişiere ataşate
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Va ofer inca cateva exemple lamuritoare privind anumite variatii legate de compensari diferite ale etajului de intrare STK .
Le-am prezentat doar ca sursa de documentare , deoarece solutia tehnica finala aleasa de mine nu va avea reactie negativa globala de la intrare la iesire clasica cum veti gasi in documentele atasate de mine mai jos , asa cum am explicat anterior .
Etajul de intrare ( in fapt un STK realizat DIY ) va avea propria bucla de reactie negativa locala , iar etajul de putere va avea separat , un circuit activ de control in AC , un servobias realizat cu LM34 pentru stabilitate termica neconditionata etc .
Timp si entuziasm sa am ... sper sa va placa modul cum voi imbina conceptul STK3152iii cu etajul final de la Denon PMA700V .
Le-am prezentat doar ca sursa de documentare , deoarece solutia tehnica finala aleasa de mine nu va avea reactie negativa globala de la intrare la iesire clasica cum veti gasi in documentele atasate de mine mai jos , asa cum am explicat anterior .
Etajul de intrare ( in fapt un STK realizat DIY ) va avea propria bucla de reactie negativa locala , iar etajul de putere va avea separat , un circuit activ de control in AC , un servobias realizat cu LM34 pentru stabilitate termica neconditionata etc .
Timp si entuziasm sa am ... sper sa va placa modul cum voi imbina conceptul STK3152iii cu etajul final de la Denon PMA700V .
- Fişiere ataşate
- Rating: 50%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 537 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Am descarcat si voi studia pdf-urile, timp sa fie si la mine, multumesc pentru documentatii si pentru informatiile utile postate de dvs si in acest topic.hpavictor scrie: Vin Sep 20, 2024 12:41 am Timp si entuziasm sa am ... sper sa va placa modul cum voi imbina conceptul STK3150iii cu etajul final de la Denon PMa700V .
Forum Hobby-Electronics
- hpavictor
- Moderator

De fapt tot ceea ce am.prezentat este o mică parte din documentația despre etajul de intrare STK , asta ca să nu discut despre etajul de intrare separat de etajul VAS , este o mica parte pentru scopul propus , totul e o provocare imensa .
Deși schema va fi publica , nu totul va fi justificat tehnic .
Voi prezenta schema finală pe care o consider optimă pentru scopul nostru și doar atat
Lucrez deja la proiect și am descoperit cu stupoare ca nu e ceva simplu , dar realizabil !
Uzina Sanyo care producea STK-uri in prefectura Niigata , Japonia a fost distrusa la sfarsitul lui 2004 de un cutremur urmat de tsunamy si nu a mai fost refacuta niciodata ...
Deși schema va fi publica , nu totul va fi justificat tehnic .
Voi prezenta schema finală pe care o consider optimă pentru scopul nostru și doar atat
Lucrez deja la proiect și am descoperit cu stupoare ca nu e ceva simplu , dar realizabil !
Uzina Sanyo care producea STK-uri in prefectura Niigata , Japonia a fost distrusa la sfarsitul lui 2004 de un cutremur urmat de tsunamy si nu a mai fost refacuta niciodata ...
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

In urma unei analize aprofundate am hotarat ca proiectul audio HiEnd de inspiratie Sanyo + Denon va fi impartit in doua directii : amplificatorul audio descris anterior si un modul de sine statator , compatibil cu STK-ul in discutie .
Subiectul dezbatut acum este despre un modul de înlocuire pentru hibrizii SANYO STK compatibili cu o lista ce poate fi extinsa ( STK3062 , STK3082 , STK3102 , STK3122 , STK3152 , STK3062II , STK3082II ) .
Originalele acestor STK au fost scoase din producție de cel putin 20 de ani , iar piața este plină de contrafaceri dubioase sau de origine chinezeasca neconforme cu specificatiile originale Sanyo , a căror calitate este foarte departe de cea originală .
Circuitul ce va oferit aici va umple un gol pe piață , deoarece se bazează pe deplin pe elemente discrete ( de tip SMD / SMT ) , permițând astfel repararea acestuia la nevoie și deschide o gamă largă de posibilități pentru fanii tehnologiei audio ( limitarile tehnice conduc intotdeauna catre creativitate si progres ) , care pot modifica liber selecția tranzistoarelor folosite , în căutarea în același timp configurații optime pentru ei înșiși .
Documentatia va fi publica 100% , nu voi oferi nimic spre vanzare deoarece nu am interese economice .
Subiectul dezbatut acum este despre un modul de înlocuire pentru hibrizii SANYO STK compatibili cu o lista ce poate fi extinsa ( STK3062 , STK3082 , STK3102 , STK3122 , STK3152 , STK3062II , STK3082II ) .
Originalele acestor STK au fost scoase din producție de cel putin 20 de ani , iar piața este plină de contrafaceri dubioase sau de origine chinezeasca neconforme cu specificatiile originale Sanyo , a căror calitate este foarte departe de cea originală .
Circuitul ce va oferit aici va umple un gol pe piață , deoarece se bazează pe deplin pe elemente discrete ( de tip SMD / SMT ) , permițând astfel repararea acestuia la nevoie și deschide o gamă largă de posibilități pentru fanii tehnologiei audio ( limitarile tehnice conduc intotdeauna catre creativitate si progres ) , care pot modifica liber selecția tranzistoarelor folosite , în căutarea în același timp configurații optime pentru ei înșiși .
Documentatia va fi publica 100% , nu voi oferi nimic spre vanzare deoarece nu am interese economice .
- Rating: 50%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Aici aveti doua exemple de realizari DIY ( destul de sfioase in opinia mea , cel realizat in tehnologie THT e al unui proiectant polonez ) de module compatibile cu etajul de intrare STK pe care intentionez sa-l dezvolt pentru proiectul Sanyo+Denon :
- Fişiere ataşate
-
- 08.jpg (121.52 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- 07.jpg (89.78 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- 06.jpg (112.6 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- 04.jpg (98.45 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- 03.jpg (158.62 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- 02.jpg (125.42 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- 01.jpg (95.44 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- Varianta originala sch.jpg (77.19 KiB) Vizualizat de 4250 ori
-
- Varianta SMD cu substrat aluminiu.png (245.43 KiB) Vizualizat de 4250 ori
- Rating: 33.33%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Conform fizicii cuantice , exista orice , oricand .
Va prezint un un proiect de STK echivalent functional ( oarecum ) cu proiectul nostru , de inspiratie Citation 12 de la Harman Karton
.
Nu recomand , are o amprenta sonora strict dependenta de componentele electronice folosite , cu greu spre deloc va intra in categoria audio la care intentionam ( Sony ES de la mijlocul anilor '80 pana in anul 2000) sau peste .
Eu definesc asemenea semiclone de STK ca fiind Official Fake STK .
Va prezint un un proiect de STK echivalent functional ( oarecum ) cu proiectul nostru , de inspiratie Citation 12 de la Harman Karton
Nu recomand , are o amprenta sonora strict dependenta de componentele electronice folosite , cu greu spre deloc va intra in categoria audio la care intentionam ( Sony ES de la mijlocul anilor '80 pana in anul 2000) sau peste .
Eu definesc asemenea semiclone de STK ca fiind Official Fake STK .
- Fişiere ataşate
-
- 05.jpg (41.94 KiB) Vizualizat de 4227 ori
-
- 04.jpg (82.8 KiB) Vizualizat de 4227 ori
-
- 03.JPG (114.24 KiB) Vizualizat de 4227 ori
-
- 02.JPG (87.97 KiB) Vizualizat de 4227 ori
-
- 01.JPG (118.46 KiB) Vizualizat de 4227 ori
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Aici aveti o schema foarte performanta , cu anumite limitari in etajul VAS .
Va rog sa acceptati comentariile mele !
Etajul VAS propus de SANYO in STK ( sursa de curent cascod ) este mult mai performant , deci il pastram !
Etajul diferential de intrare diferential cu sarcina activa simetrica si tranzistor '' helper '' conform lui Robert Cordell , este cu putin superior etajului propus de SANYO , dar fiind superior , il pastram si pe el .
Din schemele popularizate de Sanyo-Fisher , solutia tehnica implementata DIY in proiectul polonez ( de moda veche , realizat 100% cu componente THT , reglaj de bias pasiv etc prezentat anterior ) putem imprumuta metoda de micsorare a disipatiei pe rezistentele de polarizare dintre etajul VAS cascod si generatoarele de curent cu o dioda zenner ( de fapt asta e cauza principala a defectarii catastrofice a STK produs de SANYO , prin depasirea puterii disipate pe acele rezistente ) .
Cam asta e conceptul STK ce va fi folosit in proiectul Sanyo-Denon , in viziunea mea ...
Desigur , etajul de iesire va fi cel de la Denon ( nicidecum cel prezentat in aceasta schema , care este un Darlington chior denumit stiintific 2EF ) , in varianta extinsa , avand ca standard reglaje statice de offset pentru HF si LF ( inclusiv DC ) , imprumutate de la schemele capetelor de serie Denon .
Va rog sa acceptati comentariile mele !
Etajul VAS propus de SANYO in STK ( sursa de curent cascod ) este mult mai performant , deci il pastram !
Etajul diferential de intrare diferential cu sarcina activa simetrica si tranzistor '' helper '' conform lui Robert Cordell , este cu putin superior etajului propus de SANYO , dar fiind superior , il pastram si pe el .
Din schemele popularizate de Sanyo-Fisher , solutia tehnica implementata DIY in proiectul polonez ( de moda veche , realizat 100% cu componente THT , reglaj de bias pasiv etc prezentat anterior ) putem imprumuta metoda de micsorare a disipatiei pe rezistentele de polarizare dintre etajul VAS cascod si generatoarele de curent cu o dioda zenner ( de fapt asta e cauza principala a defectarii catastrofice a STK produs de SANYO , prin depasirea puterii disipate pe acele rezistente ) .
Cam asta e conceptul STK ce va fi folosit in proiectul Sanyo-Denon , in viziunea mea ...
Desigur , etajul de iesire va fi cel de la Denon ( nicidecum cel prezentat in aceasta schema , care este un Darlington chior denumit stiintific 2EF ) , in varianta extinsa , avand ca standard reglaje statice de offset pentru HF si LF ( inclusiv DC ) , imprumutate de la schemele capetelor de serie Denon .
- Fişiere ataşate
-
- STK Varianta de lucru 01.jpg (93.51 KiB) Vizualizat de 4219 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Aici e evidentiat etajul de interes , mentionat anterior :
- Fişiere ataşate
-
- STK Varianta de lucru 01.jpg (95.03 KiB) Vizualizat de 4214 ori
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Asta e varianta celor de la Crest Audio, folosita în amplificatoarele din seriile FA , LA , V , VS etc .
Inlocuiau STK 3152 / STK 350 cu acest modul doar la modelele alimentate la tensiuni mari , de peste +/- 75 V .
Inlocuiau STK 3152 / STK 350 cu acest modul doar la modelele alimentate la tensiuni mari , de peste +/- 75 V .
- Fişiere ataşate
-
- Crest Audio Hybrid 01.jpg (2.89 MiB) Vizualizat de 4280 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex