Despre misteriosul traf de rețea al TV SPORT E31-110-720S (cf. Caiet Service, găst pe Elforum).
Deci, miez bandă de tablă 2C+2C, monolitizate cu ceva rășină.
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Redresoare cu transformator
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Apropo de ce spuneam în posturile anterioare despre ușurința cu care se pot demonta/monta trafurile rusești cu acest sistem de fixare al miezului...singurul lucru de care trebuie să ții cont la remontare este poziția originală a celor 2 jumătăți de miez...în rest strângerea este de calitate maxim posibilă în situația dată !
- Fişiere ataşate
-
- IMG_6130 (FILEminimizer).JPG (138.61 KiB) Vizualizat de 1735 ori
-
- IMG_6129 (FILEminimizer).JPG (132.29 KiB) Vizualizat de 1735 ori
-
Paul M
- Membru

- A apreciat de: 0
Plecând de la cartea ing. N. Patraș „Alimentarea ap. radio ...” (postarea nr.1) și mergând la Cap.2 p.5 Calculul redresorului, sau de la alte materiale dispomibile (v. Hammond, etc), vedem că transformatorului pentru redresor i se impun valori de curent în secundar mai mari decât Us/Ro, etc, ...
Pentru cartea respectivă, și mai sunt pe la noi și alte lucrări mai vechi, eu aș putea zice că este vorba de școala sovietică. În acest sens se pot găsi pe Net astfel de materiale. Din partea școlii occidentale, eu n-am prea găsit mare lucru (teorie).
Întrebarea ar fi aici, de ce școala românească (din câte văd eu), n-a urmărit acest aspect (calculul redresorului cu traf). Se poate vedea că electrotehinica românească poate trata serios problemele construcției transformatoarelor, pentru parametri stabiliți, dar n-am găsit o abordare la zi a calculului redresorului. Poate n-am căutat eu bine ...
Pentru cartea respectivă, și mai sunt pe la noi și alte lucrări mai vechi, eu aș putea zice că este vorba de școala sovietică. În acest sens se pot găsi pe Net astfel de materiale. Din partea școlii occidentale, eu n-am prea găsit mare lucru (teorie).
Întrebarea ar fi aici, de ce școala românească (din câte văd eu), n-a urmărit acest aspect (calculul redresorului cu traf). Se poate vedea că electrotehinica românească poate trata serios problemele construcției transformatoarelor, pentru parametri stabiliți, dar n-am găsit o abordare la zi a calculului redresorului. Poate n-am căutat eu bine ...
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Hammond are cateva recomandari pentru o dimensionare corecta
- Fişiere ataşate
-
- Hammond Rectifier.png (305.85 KiB) Vizualizat de 1659 ori
-
- Hammond Design Guide for Rectifier.png (91.25 KiB) Vizualizat de 1659 ori
- Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Nu stiu daca acea "ferita" e ceea ce stim noi ca e....cred ca mai degraba e un fel de pilitura fina de fier amestecata cu ceva rasina epoxy...genul asta de miezuri amorfe se gasesc la transformatoarele Lundahl pt. audio....ei zic ca e o solutie foarte buna, in functie de granulatia miezului se poate controla si efectul intrefierului....discutia am gasit-o demult, pe ceva forum extern, in care cineva sustinea ca miezurile Lundahl merg fara intrefier....ulterior am aflat ca totusi au si intrefier, dar din calcule el nu e ca la tole, ci mai subtire, tocmai datorita acelei granulatii - probabil doar Lundahl si alti producatori mari au reteta.
Cautand pe net dupa "amorphous core" veti gasi mai multe...
Daca aveti un asemenea exemplar, as fi curios, e magnetic acel miez? Adica il atrage un magnet?
Cautand pe net dupa "amorphous core" veti gasi mai multe...
Daca aveti un asemenea exemplar, as fi curios, e magnetic acel miez? Adica il atrage un magnet?
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Pai daca e un miez cu structura amorfa , inseamna ca nu e un miez cu structura cristalina
, adica are structura asemanatoare cu sticla , marmura etc si se obtine prin tratament termic special .
Din ce-mi amintesc eu , se satureaza foarte repede ( se comporta la fel cu miumetal sau permalloy ) , deci nu poti fabrica decat capete magnetice sau trasformatoare de semnal mic dar fara componenta DC .
Pe wiki scrie altceva , probabil ca metalurgia pentru electrotehnica a avansat in ultimii 40 de ani : https://en.wikipedia.org/wiki/Amorphous ... ransformer
Din ce-mi amintesc eu , se satureaza foarte repede ( se comporta la fel cu miumetal sau permalloy ) , deci nu poti fabrica decat capete magnetice sau trasformatoare de semnal mic dar fara componenta DC .
Pe wiki scrie altceva , probabil ca metalurgia pentru electrotehnica a avansat in ultimii 40 de ani : https://en.wikipedia.org/wiki/Amorphous ... ransformer
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
-
Paul M
- Membru

- A apreciat de: 0
Hammond ne arată de fapt ce putem obține, așa că trebuie să facem noi niște mici calcule, pentru a obține ce dorim.
Încă una, tot din west, care ne zice cum să obținem ce dorim.
Încă una, tot din west, care ne zice cum să obținem ce dorim.
- Fişiere ataşate
-
- SowterTrf.jpg (122.09 KiB) Vizualizat de 1613 ori