Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Boss - Metal Zone (MT-2) - varianta originala

Discutii despre instrumente si accesorii

Moderator: carageae

Scrie răspuns
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Asa cum spuneam aici, acest efect este in egala masura iubit, cat si urat de chitaristi.

O multime de chinezarii (clone) se gasesc pe internet, la preturi destul de mici cat sa conteze sa le iei numai pentru mecanica + potentiometre. E un efect cu un comportament bizar, prin multitudinea de controale, dar care nu ofera prea multe variante de sunet. Practic, reglezi unde iti place si cam aia este.

Nu am citit manualul de utilizare (al produsului original) inainte sa ma hotarasc sa-l construiesc. Am ascultat cateva zdranganeli pe Youtube si asta a fost. Cititndu-l (dupa), am remarcat ca ceea ce mi se intampla la clona mea este functionarea normala (adica asa a fost vandut). In alte cuvinte, fluiera in anumite combinatii de pozitii de controale si nivelul de distorsiune. Dar fluiera, asa fara semnal. Fluiera ca un oscilator!
Oscil.JPG
Oscil.JPG (158.8 KiB) Vizualizat de 645 ori

Schema originala:
boss-mt2-metal-zone-original schematic.gif
boss-mt2-metal-zone-original schematic.gif (147.69 KiB) Vizualizat de 645 ori

Schema curatata (inlcusiv eliminat switch-ul electronic cu FET-uri):
00-all.jpg
00-all.jpg (201.8 KiB) Vizualizat de 645 ori

Cateva cuvinte despre functionare:
1. Etajul de intrare: un buffer cu FET cu o impedanta de intrare de 1M.
01-input.JPG
01-input.JPG (13.54 KiB) Vizualizat de 645 ori

2. Etajul de pre-distorsionare si primul filtru: aici se pre-defineste sunetul specific. Un filtru trece-sus pe la 100Hz, urmat de altul trece-jos pe la 7kHz. Un filtru "girator" (in jurul lui Q010) trece banda pe la 1kHz. La iesire alt filtru trece-jos pe la 350Hz.
02-predist_shape.JPG
02-predist_shape.JPG (28.21 KiB) Vizualizat de 645 ori

3. Etajul de distorsionare: incepe cu un filtru trec-sus la 50Hz, cu altul taiand pe la 13kHz (cu rol sa reduca zgomotul din cauza amplificarii - sic!). Evident, cu 250k in bucla de amplificare o sa obtinem o distorsionare masiva si brutala. Mai trantim si 2 diode la iesire si il aplatizam bine de tot. E un distors, nu?! Totusi, il mai rotunjim pe la colturi cu filtrul trece-jos de la iesirea etajului. Reducem cam cu 6dB la 1kHz.
03-dist.JPG
03-dist.JPG (29.29 KiB) Vizualizat de 645 ori

4. Etajul de post-distorsionare si al doilea filtru: dupa ce l-am distorsionat bine, iar il ferchezuim un pic. 2 filtre giratoare, primul la 5kHz, al doilea la 100Hz. Se pune accentul pe amplificarea celor 2 varfuri de frecvente corespunzatoare giratoarelor. Se post-defineste sunetul specific.
04-postdist_shape.JPG
04-postdist_shape.JPG (35.19 KiB) Vizualizat de 645 ori

5. Controlul de ton - joase si inalte: pe joase alt girator catre 100Hz. Atenuari/amplificari catre 20dB. Destul de agresive, si se aud foarte bine cand dai de potentiometre. Basi intr-o veselie, iar controlul inaltelor este foarte util, mai util decat controlul mediilor.
05-low-high.JPG
05-low-high.JPG (37.13 KiB) Vizualizat de 645 ori

6. Controlul de ton - mediile si ajustarea frecventei controlului de medii: frecventa filtrului de medii este variabila, dar rezultatul este execrabil. Practic, din 300 de grade de miscare de potentiometru, poate 20 de grade de variatie rezulta intr-un sunet acceptabil. In restul de 280 de grade fie suna ca-n butoi, fie ca atunci cand bati la tobe folosind cratitele si ibricele din bucatarie. D-aia am zis ca in ciuda a 6 butoane, nu prea ai multe variante de sunet acceptabile.

Filtrul de medii isi schimba frecventa si amplitudinea din 2 potentiometre. O punte Wien (ESP Rod Elliott o explica aici).

Filtrul taie/amplifica cu cam 15dB, frecventa este variata intre 240Hz si 5kHz.
06-mid.JPG
06-mid.JPG (41 KiB) Vizualizat de 645 ori

7. Etajul de iesire: un repetor pe emitor.
07-output.JPG
07-output.JPG (15.04 KiB) Vizualizat de 645 ori

Si produsul final, in comparatie cu o cutie standard. Cum am 6 potentiometre, mi-a fost greu sa incapa totul pe un panou de cutie standard.
Box.jpg
Box.jpg (282.79 KiB) Vizualizat de 645 ori

Asa arata cablajul:
PCB.jpg
PCB.jpg (401.9 KiB) Vizualizat de 645 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
addybiru (Vin Ian 03, 2025 9:09 am)
Rating: 16.67%
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

Bade , văd ce switch folosești, la următoarele proiecte îți recomand să modifici schemele , atunci când nu se trece semnalul prin pedală să se ducă țeavă de la intrare la ieșire , se numește true by-pass , o să observi sigur diferențe, toți chitariștii aleargă după pedale true by-pass , am modificat zeci de pedale , inclusiv wah , care inițial nu au fost true by pass.

"Succesuri" la cât mai multe pedale !
Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
Mircea (Vin Ian 10, 2025 12:51 am)
Rating: 16.67%
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Salut mestere, buna observatia. Acum marturisesc totul! :o
Ai vederea buna, in ciuda varstei si a obstacolului central.

Nu am postat schema folosita (mea culpa, nu fu cu interes), dar data fiind actiunea curenta de infierare proletara, iat-o!
MT-2-0.JPG
MT-2-0.JPG (140.45 KiB) Vizualizat de 612 ori
MT-2-1.JPG
MT-2-1.JPG (122.22 KiB) Vizualizat de 612 ori

Legat de bypass, nu este true, ba chiar las 2 etaje in circuit (cu Q1 si Q5).
NotTrueBypass.JPG
NotTrueBypass.JPG (77.42 KiB) Vizualizat de 612 ori

Uite un true bypass, e de la Tube Screamer, l-am refolosit si la alte efecte. Doar Metal Zone sufera de acest "defect". Mufa de intrare este conectata direct la cea de iesire, intrarea in efect este data la masa, iesirea din efect este in gol. Traseul galben (nu ca nu ar intelege cititorul, dar nu e cel mai bun desen...). Am obiceiul sa aplic metode de scheme logice in schemele analogice. Atata am invatat eu la scoala.
True Bypass.JPG
True Bypass.JPG (110.56 KiB) Vizualizat de 612 ori
Scrie răspuns