Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

A trecut si 1 Mai de anul acesta, fara sa sarbatorim

Discutii of topic, fara legatura cu domeniul acestui forum.
Scrie răspuns
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

1Mai nu a fost inventata de comunisti, dar au confiscat-o. Cu toate astea, cand eram copil (anii '60) eu ma bucuram, era ceva festiv si zi libera (mititei si bere in Parcul Romanescu -atunci Parcul Poporului, plimbari cu barca pe lac etc). Ma lua mama cu ea (lucra la Banca Nationala - Craiova), plecam de acasa pe la ora 6. Coloana de manifestanti se forma pe o strada secundara, ajungeam la podul de la intersectia cu actualul bulevard Carol (strada care merge de la universitate la gara), avansam cu viteza melcului, cu multe pauze. Era perioada cand aparusera radiourile tranzistorizate (Zefir, rusestile etc) si cuconeturile instarite veneau cu radioul la ele, ca sa asculte programul de la Bucuresti, dar sa se si faleasca. Cand ajungeam la intersectia cu strada A I Cuza o luam la dreapta, prin fata Universitatii, si ajungeam unde era tribuna cu oficialitatile, in fata primariei (unde este English Parc). Ura, ura, ura, depaseam momentul si cand ajungeam langa blocul Popa Sapca se rupeau randurile. De regula era pe la ora 11. Mergeam cu mama la o cofetarie, unde erau prajituri extrem de bune, totul natural, incomparabile cu cele de acum. Savarine, indiene, eclere, sortimentele Bucuresti si Carpati, cremsnit, amandine. Sucurile pe strada erau la 1 leu, unele rosii si altele galbene, destul de bune. Dupa cofetarie dadeam prin Piata Centrala, care era in drumul spre casa.
Cand eram in clasa a 3-a aveam un coleg de clasa al carui tata era profesor la fac. de Agronomie. Erau greci refugiati si cazati la Casa Alba. De pe balconul lui trageam cu scoabe in baloanele manifestantilor. Ne-a vazut un militian si a venit dupa noi. Ne-am ascuns in podul cladirii, unde locuia o familie saraca.

Cam la fel era si de 23 August. Am facut niste poze color in parcul Romanescu (anul 1980 - cu aproximatie), pe film diapozitiv ORWO UT18. Erau gratare cu mici peste tot, fum ca pe frontul din Ucraina. Oamenii petreceau, nu se gandeau la partea politica. Nu gasesc cutia cu diapozitivele, a facut nevasta-mea "ordine" si mi-am luat adio de la ele, nu stie unde le-a pus.
Ultima oară modificat Dum Mai 04, 2025 9:17 am de către VAX, modificat 1 dată în total.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Joi Mai 01, 2025 9:12 pm)
Rating: 16.67%
VAX
Membru
Membru

Ceva agitatie de 1 Mai a fost si anul acesta, nu oficial. La terasele din Piata Centrala, unde se vand mititei, erau cozi imense. 5 lei micul, cu paine si mustar. Eu cumpar des de acolo, cand nu avem nimic gatit.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

VAX scrie: Joi Mai 01, 2025 7:07 pm Mergeam cu mama la o cofetarie, unde erau prajituri extrem de bune, totul natural, incomparabile cu cele de acum.
Tinand cont ca Romania a interzis DDT-ul la cam 20 de ani dupa Ungaria (sic!), si la fo 10 dupa restul lumii civilizate, e greu de justificat naturaletea si sanatatea produselor din Epoca de Aur.

Sa nu discutam despre parizer, carnatii Trandafir, salamul de vara - ce amintiri... N-as vrea sa stiu ce mancam cu adevarat. Important este ca am ajuns la varsta la care am ajuns. Omul este mult mai rezistent decat credem noi, cu atat mai mult noi romanii.
VAX
Membru
Membru

Tocmai asta este marea problema, ca acum totul este falsificat din cauza lacomiei producatorilor si a concurentei care forteaza la preturi mici (produse aduse din tari de cacao, dar si cele din Occident si din Romania sunt gunoaie).
Salamul si parizerul, la care v-ati referit, sunt fara gust si tari, total diferite de cum le stiam, si chimizate la maxim.
Nici Pepsi (inainte se numea Pepsi Cola) nu mai este cum era, nici pe departe. Toate sucurile sunt cu gust rau, de la ingredientele ieftine si chimizare. Nici cascavalul, nici pateul de ficat nu sunt cum erau. Nici conservele de peste de la Lidl nu se compara cu cele romanesti de pe vremuri. Cand am spus ca ce se vindea la noi era de calitate, m-am referit la anii '60-'70, pana la cutremurul din '77, cand a inceput criza economica. Chiar si in anii '80 se mai vindeau produse bune, probabil nedate la export. Legumele sunt modificate genetic, rosiile n-au gust si sunt tari ca piatra, cartofii sunt si ei tari si cu gust diferit de cum erau pe vremuri, In piata bisnitarii dau pe fructe (struguri etc) cu spray de goange, sa nu faca musculite. Lipseste controlul de la coruptia extinsa.
In toata lumea s-a deteriorat calitatea mancarii. Eu mananc mai mult de la tarani in care am incredere.

Nu mai incercati sa mistificati lucrurile. Stiu ca sunteti "dreptaci", dar nici chiar asa.
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Mezelurile au un „gust deosebit” când li se adaugă potențiator de aromă, monoglutamat de sodiu, cel care face să aibă gust și ce nu are. Suspectat ca potențial toxic.
Producătorul nostru de roșii cumpără semnițe olandeze de la market.
Cartofii care se găsesc în extrasezon (și care nu au gust) sunt din Egipt.
Deși sunt mai mulți producători de pateu, niciunul nu rupe gura târgului (cu sau fără fainoșag).
Pepsi și Coca C, niște sucuri f. dulci, eventual cafeinizate.
În piețe, precupeții nu sunt și producători, și de regulă se aprovizionează la Piața de gros.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

VAX scrie: Dum Mai 04, 2025 9:08 am Stiu ca sunteti "dreptaci", dar nici chiar asa.
Domnule Vax, in momentul in care ajungeti sa discutati persoana e clar ca va lipsesc argumentele ca sa discutati subiectul. Am pielea groasa, nu ma jenez sa mi se zica vorbe, dar nu e bine pentru atmosfera forumului. D-aia am renuntat sa mai intru pe alte forumuri, din cauza atmosferei.

Dvs sunteti, dupa cum zice englezul, "a man of science" si eu va respect (si) pentru asta. Sunt convins ca puteti gasi argumente sa combateti subiectul. Va multumesc.

Ma reintorc la ce am spus: DDT-ul era folosit masiv in agricultura, si motivele sunt indreptatite = combaterea daunatorilor. Asa ca daca materia prima era cancerigena, cum era produsul final natural?

Legat de gust, nu cred ca e atata gustul, cat memoria care ne face sa credem ca era mai gustos si mai asa si pe dincolo. In plus, cand mancam o prajitura era zi mare, nu mancam in fiecare zi. Savuram si pastram savoarea in amintiri. Acuma, pot avea acea zi mare in fiecare zi. S-a banalizat totul. Ajunsi la stadiul la care nimic nu te mai surprinde, nimic nu mai e deosebit de ce ai mancat ieri. Si nimic nu gusta cum gusta pe vremuri. E teoria mea, nu o impun nimanui.

Revin la un comentariu (discut principiul) pe care l-am mai facut si pe alte forumuri: exista mancare la 1 leu kilogramul si mancare la 5 lei kilogramul. De cele mai multe ori aceasta diferenta de pret este reprezentata in calitatea produsului. Altfel gusta una sau alta!

Legumele au gust de plastic (asa le spun eu)? Unde sunt producatorii locali? Pare a fi mai simplu sa cumperi de undeva si sa revinzi. Sustine statul roman producatorii locali? Pana la urma, nu e asa de simplu, nu?!

Exemplu real: aici se vand capsuni 12 luni pe an. Ca de altfel orice fruct, nu conteaza cat de exotic este, important e ca clientul sa aiba ce si cand vrea el. Revenind la capsuni, 10 luni pe an vin din sud, si sunt 10-15 bucati la juma de kil (cam la 3-4$ pretul). In cele 2 luni ramase vin din productia locala, fo 20-30 bucati la juma de kil (cam la pret dublu fata de cele din sud). Care credeti ca gusta a capsuni adevarate?

PS: Cu ani in urma am cumparat capsuni spaniole dintr-un supermarket suedez. Tot 10 bucati la juma de kil, si tot gustul ala de plastic.

PPS: De cand cu nebunul din sud, boicotul produselor US este masiv aici, marea majoritate nu mai cumpara produse US. E adevarat, nu toti isi permit sa plateasca mai mult, dar orice gest conteaza. Trebuie ajutat producatorul local la nivel de populatie, nu doar asteptand ca guvernul sa intervina. E si Romania in aceeasi pozitie?
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Dum Mai 04, 2025 9:58 pm)
Rating: 16.67%
VAX
Membru
Membru

Ma provocati, nici nu erati nascut in perioada la care m-am referit. Ati prins anii '80, de mizerie totala, de la damblageala lui Ceasca.
Au fost unii si pe elforum care ma enervau cu afirmatii mincinoase, cum ca semiconductoarele romanesti (si in general ce faceau romanii) erau de kkt. Au mers foarte bine in aparatura casnica si industriala. Erau facute cu tehnologie americana, n-ar fi mers daca nu se respecta strict procesul tehnologic de fabricatie. Astia care clampaneau contra Romaniei furasera la greu de la locul de munca (rezulta din alte discutii), aveau sertarele pline cu tranzistoare si integrate, iar acum le puteau. Lingeau noul regim.
Scrie răspuns