In 2021, pe vreamea cand Covidul isi dadea ultima suflare, m-am jucat cu limitarea curentului la conectarea unui traf la retea.
Asta a fost schema folosita:
2 trafurl 120-24V conectate back-to-back. Am vrut sa lucrez la tensiune mica. Un circuit de ZCD (zero cross detection) a fost instalat intre cele 2 secundare de 24Vca. Un releu cu mosfeturi controlat de Si7851. Rezistenta in CC a secundarelor intre 0,3 si 0,4R (multimetrul varia).
Cum arata curentul (trasa galbena) la conectarea aleatoare in retea, se vede varful de curent. Din pacate, n-am pus masura de curent centrata, dar este evidenta componenta de CC in forma curentului. Si deformarea formei de unda la maximul de curent, cu doar 0,3-0,4R impedanta!
Aici cu curentul centrat pe ecran:
Si curentul de mers in gol:
Dupa ce am pus la punct sistemul.
La conectare controlata la maxim de tensiune - un pic dupa maximum dupa cum se vede - Si7851 are o latenta asumata in foaia de catalog:
Si in gol dupa stabilizarea curentului:
Concluzia, cu raport la discutia de fata, pana si un prapadit de traf de 100VA poate deforma temporar forma de unda chiar cu impedante scazute in paralel.
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
DC Trap
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Mi se pare mult prea mare rezistenta retelei de 0,8 ohmi . La 0,8 ohmi si curent de sute de amperi, caderea de tensiune este de sute de volti. Cu siguranta este de miliohmi la o instalatie facuta corect.
Si de ce folosesti trafo toroidale daca apar probleme de astea. Merg bine trafo cu tole E+I, ecranate, in caz extrem puse in ulei. La puteri mici (preamplificatoare si amplificatoare casti) nu sunt necesare astfel de complicatii.
https://sound--au-com.translate.goog/ar ... o=wapp#dc1
Si de ce folosesti trafo toroidale daca apar probleme de astea. Merg bine trafo cu tole E+I, ecranate, in caz extrem puse in ulei. La puteri mici (preamplificatoare si amplificatoare casti) nu sunt necesare astfel de complicatii.
https://sound--au-com.translate.goog/ar ... o=wapp#dc1
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Eu am spus altceva: 100uF ŞUNTAT de 1...10 ohmi, nu doar condensatorul serie. Deci impedanta echivalenta, pe langa cei 30 de ohmi ai condensatorului este mai mica decat a rezistentei. Cu aparatele moderne cred ca si 1 ohm e destul pt. a pune in evidenta o eventuala tensiune continuă. Pentru ce sa fie de sute de volti? Daca, sa zicem, tragem 1A din retea inseamna o tensiune sub 10V....singura precautie pt. a evita o explozie e sa fie o rezistenta suficient de solida si o siguranta care sa intrerupa circuitul inainte de a se atinge limita de putere a rezistentei respective.
Acest circuit gandit de mine - revin imediat si cu un desen - e doar pt. a pune in evidenta prezenta unei tensiuni continue, sau a unui curent continuu daca vreti,. peste cea alternativa. Eventual, daca vrem sa fim mai catolici decat papa, putem pune si o dioda antiparalel pe acest grup, ca sa evitam solicitarea condensatorului din cauza tensiunii alternative inverse, desi cam orice electrolitic suporta pana la 1-2V tensiune inversa fara sa se distruga...
Acest circuit gandit de mine - revin imediat si cu un desen - e doar pt. a pune in evidenta prezenta unei tensiuni continue, sau a unui curent continuu daca vreti,. peste cea alternativa. Eventual, daca vrem sa fim mai catolici decat papa, putem pune si o dioda antiparalel pe acest grup, ca sa evitam solicitarea condensatorului din cauza tensiunii alternative inverse, desi cam orice electrolitic suporta pana la 1-2V tensiune inversa fara sa se distruga...
- Fişiere ataşate
-
- Circuit masurca CC.jpg (72.62 KiB) Vizualizat de 10677 ori
- carageae
- Mod global

Eventual, daca vrem sa fim mai catolici decat papa, putem pune si o dioda antiparalel pe acest grup, ca sa evitam solicitarea condensatorului din cauza tensiunii alternative inverse, desi cam orice electrolitic suporta pana la 1-2V tensiune inversa fara sa se distruga...
Am spus deja. Ce ar mai fi de spus e ca merita si inversat stecherul, in varianta in care exista o tensiune continua, in prezenta diodei ea va fi anulata in caz ca nimereste in conductie directa....
Am spus deja. Ce ar mai fi de spus e ca merita si inversat stecherul, in varianta in care exista o tensiune continua, in prezenta diodei ea va fi anulata in caz ca nimereste in conductie directa....
- carageae
- Mod global

Păi şi acea componenta continua pe care vrem sa o masuram nu are un singur sens? am spus deja ca putem inversa stecherul in cazul in care are aceeasi polaritate ca dioda in conductie directa. Dar eu sper ca in discutie sa fie vorba de tensiuni mici, sub tensiunea de deschidere a unei diode cu siliciu...putem inseria inca una daca e cazul...
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Se poate si altfel , japonezii de la Accuphase au preferat ceva mai simplu .
- Fişiere ataşate
-
- Accuphase P7100 DC Trap.png (341.34 KiB) Vizualizat de 10665 ori
-
- Accuphase M8000 DC Trap.png (260.09 KiB) Vizualizat de 10665 ori
-
- Accuphase M6000 DC Trap.png (312.63 KiB) Vizualizat de 10665 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

Interesant, eu am vazut punti conectate asa la amplificatoare "pro" intre masa montajului si sasiu....practic asta redreseaza si scurtcircuiteaza acel curent continuu? Sau care e principiul de functionare?
Schema desenata de mine poate fi eficace in masurarea componentei continue? Cu sau fara dioda de protectie la supra-tensiune inversa pe condensator....eu m-am gandit doar la masurarea tensiunii, evident ca pt. anihilarea ei trebuie mai multe mii de uF acolo....dar pentru "consumul" multimetrului digital cred ca 100uF e absolut suficient....
Schema desenata de mine poate fi eficace in masurarea componentei continue? Cu sau fara dioda de protectie la supra-tensiune inversa pe condensator....eu m-am gandit doar la masurarea tensiunii, evident ca pt. anihilarea ei trebuie mai multe mii de uF acolo....dar pentru "consumul" multimetrului digital cred ca 100uF e absolut suficient....