Accuphase E470
https://www.accuphase.com/model/e-470.html
A luat în nas 400V pe alimentare,din cauza unor lucrări la a instalația electrică a furnizorului de energie , a scăpat ieftin , câteva siguranțe arse și două stabilizatoare integrate de + 5V ,+15V , ciudat că au crăpat doar cele de pe tensiunile pozitive , etajele finale au scăpat .
Amp cu pretenții și foarte scump , ce nu îmi place , Accuphase au adoptat și ei construcția cu componente SMD. Este prima oară când întâlnesc siguranțe in capsule de tranzistori .
Preventiv am montat pentru protecție un varistor de 275V ,direct pe mufa de alimentare.
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Ce am mai depanat ....
Moderator: hpavictor
- VIOTUBEAMP
- Moderator

- A apreciat de: 3 ori
- A fost apreciat de: 214 ori
- Fişiere ataşate
-
- IMG_20250924_133442.jpg (2.52 MiB) Vizualizat de 1148 ori
-
- IMG_20250924_132818.jpg (2.21 MiB) Vizualizat de 1148 ori
-
- IMG_20250924_132752.jpg (1.43 MiB) Vizualizat de 1148 ori
-
- IMG_20250924_131352.jpg (2.59 MiB) Vizualizat de 1148 ori
-
- IMG_20250924_130133.jpg (2.67 MiB) Vizualizat de 1148 ori
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare (total 2):
- addybiru (Mie Sep 24, 2025 6:22 pm) • Mircea (Mie Sep 24, 2025 7:59 pm)
- Rating: 33.33%
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Stabilizatoarele de 5 si 15V erau niste simple LM-uri?
Daca erau deja alimentate la 20-30V, (cu primarul la 240V) atunci nu puteau scapa la 400V in primar. Nu-mi vine sa cred ca le-au alimentat din conceptie asa de sus cat sa stea fierbinti aiurea. Dar cine stie, daca e musai sa fie sunetul cald, apoi il incalzim cum putem.
Daca erau deja alimentate la 20-30V, (cu primarul la 240V) atunci nu puteau scapa la 400V in primar. Nu-mi vine sa cred ca le-au alimentat din conceptie asa de sus cat sa stea fierbinti aiurea. Dar cine stie, daca e musai sa fie sunetul cald, apoi il incalzim cum putem.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Eu chiar nu vad rostul SMD-urilor, mai ales unde nu e nevoie de miniaturizare...sigurante din alea sunt deja multe in domeniul TV, si acolo am dat peste niste mosfeturi duble, complementare, in capsula SMD, desi sunt componente de putere.
Daca totul ar fi ok as zice ca sunt doar eu mofturos, dar cand am cautat piesele alea am inteles ca se ard foarte des...inteleg economia asta parsiva, dar chiar sa pui pe butuci un intreg televizor, mare, greu de transportat si chiar si de reciclat pt. un castig de cativa centi pt. un SMD versus capsula TO-220 - arhisuficienta pt. un driver de led-uri TV...
E intr-adevar o veste trista...nu sunt audiofil, dar aveam mult respect pentru firma asta, am auzit si eu ceva monstru din ăsta şi chiar nu aveai ce să bagi de vină...îm afară de preţul care era cat o masina decenta la mana a doua...
Ne poti spune ce model si ce producator erau acele stabilizatoare? Sunt curios si daca erau de la acelasi producator, pe plus si pe minus...sper că măcar Accuphase nu a pus ST acolo...cu alea am pătit si eu, defecte din fabricatie, nici nu erau solicitate, maxim 100mA, si au cedat. Nu stiu daca e vina ST sau erau fake-uri, le-am luat totusi de la TME.
Parcă văd reactia celor de la Accuphase: "cum, nu ati folosit un power conditioner pe alimentare?"...acolo probabil că aveau şi varistor.
Daca totul ar fi ok as zice ca sunt doar eu mofturos, dar cand am cautat piesele alea am inteles ca se ard foarte des...inteleg economia asta parsiva, dar chiar sa pui pe butuci un intreg televizor, mare, greu de transportat si chiar si de reciclat pt. un castig de cativa centi pt. un SMD versus capsula TO-220 - arhisuficienta pt. un driver de led-uri TV...
E intr-adevar o veste trista...nu sunt audiofil, dar aveam mult respect pentru firma asta, am auzit si eu ceva monstru din ăsta şi chiar nu aveai ce să bagi de vină...îm afară de preţul care era cat o masina decenta la mana a doua...
Ne poti spune ce model si ce producator erau acele stabilizatoare? Sunt curios si daca erau de la acelasi producator, pe plus si pe minus...sper că măcar Accuphase nu a pus ST acolo...cu alea am pătit si eu, defecte din fabricatie, nici nu erau solicitate, maxim 100mA, si au cedat. Nu stiu daca e vina ST sau erau fake-uri, le-am luat totusi de la TME.
Parcă văd reactia celor de la Accuphase: "cum, nu ati folosit un power conditioner pe alimentare?"...acolo probabil că aveau şi varistor.
- VIOTUBEAMP
- Moderator

Cel de 15V are 19,6 pe intrareMircea scrie: Mie Sep 24, 2025 8:08 pm Stabilizatoarele de 5 si 15V erau niste simple LM-uri?
Daca erau deja alimentate la 20-30V, (cu primarul la 240V) atunci nu puteau scapa la 400V in primar. Nu-mi vine sa cred ca le-au alimentat din conceptie asa de sus cat sa stea fierbinti aiurea. Dar cine stie, daca e musai sa fie sunetul cald, apoi il incalzim cum putem.![]()
Cel de 5V are 9V pe intrare .
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
- Mircea (Joi Sep 25, 2025 3:10 pm)
- Rating: 16.67%
- VIOTUBEAMP
- Moderator

Stabilizatoarele au fost JRC ,le-am înlocuit cu unele Motorola MCxxx care asigură tensiuni mult mai fixe decât cele JRC,LM,etc .carageae scrie: Joi Sep 25, 2025 1:03 am Eu chiar nu vad rostul SMD-urilor, mai ales unde nu e nevoie de miniaturizare...sigurante din alea sunt deja multe in domeniul TV, si acolo am dat peste niste mosfeturi duble, complementare, in capsula SMD, desi sunt componente de putere.
Le-am înlocuit pe toate patru .
Cred că am peste 150 de stabilizatoare fixe ,de diferite tensiuni ,majoritatea au abateri de +/- 0,25...0,5V , cele de 5...15V , peste 15V au toleranțe și de 1V .
Eu prefer stabilizatoarele reglabile , cu integrate reglabile sau clasice cu tranzistori .
Amplificatorul a costat 5000 euro .
- carageae (Joi Sep 25, 2025 4:25 pm)
- carageae
- Mod global

Ai mai gasit MC7815 motorola, nos? Pe net vad doar de la onsemi...stiu ca au cumparat motorola, dar am mai multa incredere in alea mai vechi, pe vremea aia nu falsificau SI asa ceva...
- VIOTUBEAMP
- Moderator

Cele Onsemi sunt identice cu cele Motorola NOS .carageae scrie: Joi Sep 25, 2025 4:28 pm Ai mai gasit MC7815 motorola, nos? Pe net vad doar de la onsemi...stiu ca au cumparat motorola, dar am mai multa incredere in alea mai vechi, pe vremea aia nu falsificau SI asa ceva...
- carageae (Joi Sep 25, 2025 7:27 pm)
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
N-am intalnit niciodata integrate cu tolerante asa de mari, cel mult de zecimi de volt. Am si eu peste 200 de stabilizatoare, luate la punga cand erau ieftine, unele primite cadou, IPRS si de la alte firme.VIOTUBEAMP scrie: Joi Sep 25, 2025 8:36 am Cel de 15V are 19,6 pe intrare
Cel de 5V are 9V pe intrare .
Am si cateva zeci de beta M323 (5V/3A), astea au toleranta de +/- 0,15V.
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm323-n.pdf
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Am mai intalnit cu tolerante de 50mV pana la 150mV, asta in gol. Folosesc uneori LM-uri de pe eBay, acolo unde stiu ca nu consum decat cative mA dar vreau capsula TO220 caci tensiunea de intrare e mare, deci disip aiurea caldura.
Altfel, TO92 si mai des SOIC8 asigura cativa mA fara jena.
Un JRC78xx (idem Onsemi) este oricum dat in catalog cu o tensiune de iesire intre 4.8 si 5.2V, cand caderea de tensiune nu ar ttebui sa depaseasca 50mV. Onsemi anunta pana la 100mV.
Altfel, TO92 si mai des SOIC8 asigura cativa mA fara jena.
Un JRC78xx (idem Onsemi) este oricum dat in catalog cu o tensiune de iesire intre 4.8 si 5.2V, cand caderea de tensiune nu ar ttebui sa depaseasca 50mV. Onsemi anunta pana la 100mV.
- carageae
- Mod global

Vad ca are si contact de impamantare, ne poti spune cum e facut si daca exista ceva ground loop circuit? Chiar numai sasiul conectat la masă m-aş mira să fie intr-un aparat aşa complex.