Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Efect overdrive sau distortion cu tuburi

Discutii despre instrumente si accesorii

Moderator: carageae

Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Zilele trecute cautam un etaj de intrare cu lampi ca sa-l folosesc intr-un amplif de chitara. Ma tot câcâi daca sa construiesc un amplif de 3-5W cu lampi. Nu atat costul, dar nu vreau sa mai adun troace voluminoase si sa descopar ca nu imi place (stiu, e cam blasfemie ce zic, dar asta sunt!) sau ca nu este ce caut, mai bine zis.

Am cautat si nu prea m-am hotarat la nimic. Dar cum "algoritmul" stie ce vreau, ca din intamplare mi-a iesit in cale pedala Valvecaster (un overdrive cu 12AU7) si apoi tot cautand internetul, vad ca nu sunt chiar asa de rare. O pedala cu tub alimentata la 9Vcc (hai 12V ca sa fim generosi).

PS: E adevarat ca "algoritmul" stia ca eu citesc articolele despre chitari si chitaristi pe Quora.com. Asa ca nu fu chiar la intamplare.

Acuma cred ca functioneaza, si e normal sa dorim o intrare rapida in clipping (vrei distorsionarea semnalului aplicat), ceea ce este si avantajul unei alimentari minuscule cand ataci tubul cu 50-100mV la intrare in montaj. O sa-l fac si bag intr-o cutie standard de pedala, cu tubul bine protejat la calcat pe el.

Schema: alimentare 9Vcc (cu ridicator la 12,6Vcc) sau 15Vcc (cu reducator 12,6Vcc pentru filament) - poate un SEPIC care se comporta in consecinta in functie de tensiunea de intrare, control de Gain, Ton si Volum. O sa fac un cablaj, nu il las cu matele

Deocamdata ce se gaseste pe internet.

Valvecaster (vine de Beavisaudio ):
MatsuminValveCaster-sch.gif
MatsuminValveCaster-sch.gif (18.34 KiB) Vizualizat de 1058 ori
Video:

Alte variatiuni (v2.0):
schv2.0.png
schv2.0.png (71.13 KiB) Vizualizat de 1058 ori
Video:

Si un distors (Ron Black):
sch_dist.PNG
sch_dist.PNG (16.62 KiB) Vizualizat de 1058 ori
Video
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Chestii din astea se pot face foarte bine cu semiconductoare. Utilizarea lampilor este o aberatie. Prinde la chitaronauti.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

VAX scrie: Mie Dec 24, 2025 8:25 am Chestii din astea se pot face foarte bine cu semiconductoare. Utilizarea lampilor este o aberatie. Prinde la chitaronauti.
Depinde ce se vrea....se pot face chestii "din astea", dar nu neaparat "ca astea".
Va rog nu mai insistati in a contracara ce incearca cineva sa faca. Asta e, sunt zeci de chitaristi prosti si neinformati care se chinuie pe lampi, Eric Clapton fiind unul dintre ei....nici macar doua lampi diferite nu distorsioneaza la fel, asa ca mai bine lasati domeniul ăsta....
Sunt si chitaristi satisfacuti de un amplificator Harley Benton cu TDA2030, asa ca e loc pentru toată lumea...
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Din punct de vedere tehnic este o bazaconie.

Cu amplificatoarele cu lampi e alta poveste. Merg bine, dar au multe inconveniente (greutate si gabarit, pretul mare, lampile au viata limitata etc). Lampile sunt pentru domenii speciale si pentru nostalgici. Nu cred in teoria ca s-ar auzi mai bine decat amplificatoarele bine facute cu semiconductoare. Este o moda cu ele si interese comerciale ale unora. Cei care le produc le atribuie calitati in plus. Tot tiganu isi lauda ciocanu.
Mircea
Moderator
Moderator

In teorie, da, poti obtine aceleasi forme de unda ca intr-un etaj cu lampi folosind bipolare. Vezi curba rosie de overdrive (e o simulare de pe alt topic aici pe forum).

Imagine

Practic, nu stiu daca e chiar aceeasi curba in realitate. Urechiometric se simt diferentele intre curbele rosu, albastru si bleu. Dar ma opresc aici.

O sa vad daca urechiometric discern intre preamplif cu lampa si preamplif cu bipolar in configuratie de overdrive. Vorbim de un caz cu aport important de distorsionare de semnal. Ca asta vrem in acest caz.

Nu introduceti ampliful in discutia asta, nu avem traf de iesire, deci sigur nu putem compara.

Va rog, sa ramanem in zona tehnica, șicana lampi vs silicoane nu face subiectul topicului. Il putem dezbate pe alt topic. Dar mai bine nu, sa ramanem prieteni.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

Nea VAX ,când nu ai nici o treabă cu muzica,sau nu știi de ce chitariștii încă folosesc amplificatoare,preamplificatoare cu tuburi , să nu mai vorbesc de microfoanele de studio pentru voci,care au preu cu tub ,ar trebui să fii mai rezervat în unele afirmații!
Bazaconii debitezi tu pe mai toate topicele,am spus asta multora de vârsta ta,ai îmbătrânit urât și fără rost .
Ar trebui să o pui de o sectă cu unul care este pe aceași frecvență.... mă refer la turnătorul comunist Ionel Epure.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

Distoarsele cu tuburi au sunetul mult mai împrăștiat , predomină anumite armonici, poți introduce in grila unui tub, din lanțul de amplificare , între grilă și masă, două,patru diode cu germaniu, in antiparalel , așa am obținut un distors mai "legat" , dar îți atenuează din susțin
Cu ani în urmă am testat și eu schemele alea alimentate la tensiuni mici , total nesatisfăcut .
Folosește un ridicător de tensiune cu un FET și o bobină, să ai 200..300V anodică, sau un mic traf folosit ca ridicător de tensiune .
Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare (total 2):
Mircea (Sâm Dec 27, 2025 8:32 pm) • carageae (Sâm Dec 27, 2025 9:59 pm)
Rating: 33.33%
Mircea
Moderator
Moderator

Un step-up cu 555 care comanda un FET are bine mersi loc in cutie, cum sa nu?! Banuiesc ca 2-3mA ajung.

Ce schema propui pentru pedala? Ceva care stii cum merge (bine, adica). Multumesc!
carageae
Mod global
Mod global

Un step up poate fi usor instabil, mai eficient eu zic ca ar fi un trafo de radio, boxe de pc, trafo standby de amplificator etc. conectat invers, de pe infasurarea care alimenteaza filamentele. Ce ajunge pt. niste boxe de facut galagie pe desktop, ajunge si pt. o anodică de ECC82....eu as proiecta cam vreo 10mA, mai bine sa ramana decat sa nu ajunga...
carageae
Mod global
Mod global

VIOTUBEAMP scrie: Sâm Dec 27, 2025 7:59 pm (...)sau un mic traf folosit ca ridicător de tensiune.
Desi si solutia cu 555 merge, eu as "paria" pe a doua...totusi o schema practica de ridicator cu 555 ar fi binevenita, principiul il stiu, dar cu bobina aia e mai greu....eu ce am facut am facut prin tatonare, a mers, dar as fi vrut sa fiu mai sigur pe ce o sa iasa...
Scrie răspuns