Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Proiect comun A100 (amplificator clasa A 100 W/8 ohmi)

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Incep acest proiect comun ( A 100 ) cu prezentarea schemei si a performantelor obtinute din simulare :
Fişiere ataşate
A 100 MOS with  THD = 0.000085% at R load = 8ohms and Pout = 100W  .png
A 100 MOS with THD = 0.000085% at R load = 8ohms and Pout = 100W .png (89.11 KiB) Vizualizat de 2375 ori
A 100 MOS THD and Noise.png
A 100 MOS THD and Noise.png (22.61 KiB) Vizualizat de 2375 ori
A 100 MOS IMD 19KHz and 20KHz.png
A 100 MOS IMD 19KHz and 20KHz.png (56.12 KiB) Vizualizat de 2375 ori
A 100 MOS Bode.png
A 100 MOS Bode.png (28.19 KiB) Vizualizat de 2375 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
addybiru (Mar Aug 11, 2020 3:46 pm) • Mircea (Mie Aug 12, 2020 2:15 am)
Rating: 33.33%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
MirceaR
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 1 data

Buna seara,

Sunt interesat de acest subiect. As prefera un etaj final cu bipolari in capsula TO3.
Voi desena si eu schema in simulator, daca nu este problema.

Seara buna!
Acesti utilizatori au apreciat autorul MirceaR pentru postare:
hpavictor (Mar Aug 18, 2020 12:14 am)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator

În mod special nu am dorit să folosesc tranzistoare bipolare , cu atât mai puțin cele în capsula TO3 .
De ce ?
Nu au performanțe dinamice suficient de bune ( T on și T off ) .
Singurele tranzistoare moderne bipolare de putere , demne de suficientă atenție din partea constructorilor audio sunt perechile de la Sanken 2SC3263/2SA1294 sau de la ON MJL4281A/MJL4302A .
Totuși , în acest moment prefer IRFP240/IRFP9240 .
Poți modifica schema după propriile idei .
Succes !
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
MirceaR
Membru
Membru

Multumesc pentru informatii.

Revin cu noutati. :)
hpavictor
Moderator
Moderator

Uite un citat găsit pe net , care explică unde sunt probleme de nerezolvat ( :) ) :

" The Sanken 2SC2837 NPN has a typical Ft = 70Mhz, and the 2SA1186 PNP complement has a typical Ft = 60Mhz. I have used them in several multi-transistor output stages because of the low input capacitance and high Ft. A 24 transistor output stage driving 300 watts into 8 ohm load at 20Khz simulates to 0.01% THD. Driving 1200 watts into 1 ohm simulates to 0.04% THD @20Khz.

A Spice simulation of a "typical complementary topology" Class AB amp using global negative feedback driving 300 watts into 8 ohms at 20Khz simulates to 0.0002% THD. The idle power is less than 70 watts. Global feeback improves dampening.

With 70Mhz output transistors, it is difficult to find pre-driver transistors with both enough Ft (150-300Mhz rule of thumb) and enough power dissipation (20 watts) to take full advantage of the fast outputs. Krell often parallels several transistors for the pre-driver, perhaps to get optimum Ft, perhaps because they put their output transistors on several physically seperate heatsinks and use separate pre-drivers with each output group. "

Sper că acum totul e mai clar .

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Merită studiata perechea 2SC6145 / 2SA2223 de la Sanken , este recunoscută ca fiind cea mai audiofilă variantă existentă in prezent , dar cam scumpă .
E folosita cu mare succes de celebrul proiectant Dan D'Agostino incepand cu amplificatoarele Momentum , Rentless și următoarele ...
Primele lui amplificatoare ( realizate de fosta firma Krell , în prezent Krell este o simplă firma chinezească ;) ) au folosit tranzistoare bipolare banale , corespunzătoare epocii Krell , in capsule mai mult sau mai puțin cunoscute ( TO3 , TO247, JAP03, MT-100 ori TOP-3 etc ) .

Audiosaurus Rex
MirceaR
Membru
Membru

Inteleg ideea.

Initial vroiam sa folosesc perechea de TO3 pentru ca-i am deja. Am incercat o simulare cu MJ15003/15004 - intr-adevar slabut.

Urmeaza sa incerc schema asa cum este propusa. Inca o data, multumesc pentru argumente. :)
hpavictor
Moderator
Moderator

MJ15003/MJ15004 sunt excelente in etajul stabilizator ( stabilizator dedicat , doar pentru etajul de intrare și VAS ) dar nu în etajul final ...
Semiconductoarele au evoluat mult , trebuie folosite acolo unde sunt utile .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Mar Aug 18, 2020 4:47 am)
Rating: 16.67%

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Vă prezint un proiect ( propriu ) de circuit de protecție a incintelor acustice , compatibil cu A100 .
Unele valori sunt generice , vă puteți da seama ușor cum trebuie dimensionate .
Nu este recomandat începătorilor !
Fişiere ataşate
Screenshot_20200901-072019~2.png
Screenshot_20200901-072019~2.png (289.82 KiB) Vizualizat de 2282 ori

Audiosaurus Rex
Shambala
A fost apreciat de: 0

Buna seara,
Abia azi am aflat de acest forum si de cateva ore tot citesc subiectele.

Referitor la acest proiect A 100, am o intrebare - care este puterea disipata continuu la acest amplificator ?
100W in cl.A este enorm! Se are in vedere o alimentare liniara sau SMPS ? Si o racire pasiva sau activa? Pt o racire pasiva sunt necesare radiatoare IMENSE, chiar si pt versiunea monobloc. Ati facut vreo schita constructiva si un calcul (fie si aproximativ) al greutatii ? Poate el fi realizat practic si mutat de o singura persoana ?
Ganditi-va ca marile amplifuri ale lui d'Agostino care "au rupt gura targului" (la propriu, la prezentare) au ca cel mai mare handicap in vanzare nu pretul - sute de mii de euro, ci greutatea !! (peste 500kg fara rama suport in care au fost prezentate)
Eu m-am jucat cu astfel de amplificatoare si stiu bine ce vorbesc. In versiunea monobloc, in cea mai mare carcasa pesante dissipante disponibila la Modushop se pot obtine 100W dar cu o temperatura de 65grd la radiatoare pt o temp. ambianta de 20grd, ceea ce inseamna neaparat aer conditionat pe timp de vara. Ar putea fi un "amplificator de iarna", daca se accepta plata facturii de curent... :roll:

In ultimull post schema de alimentare prezentata este improprie unui amplificator in cl.A. In acest caz se folosesc R serie intre condensatori (cel putin una - filtru C-R-C), cele din serie cu fiecare C (pt cresterea esr-ului) devenind mult mai putin importante.
Ultima oară modificat Sâm Oct 03, 2020 8:25 pm de către Shambala, modificat de 4 ori în total.
Scrie răspuns