Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Răcirea activa : împinge sau trage ?

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Ei și ?
Tot au nevoie de întreținere , deoarece se încarcă cu praf .
Cu toate filtrele de praf de pe planetă , este o vunerabilitate .
În industrie se acceptă aparate cu fiabilitate controlată , dar pentru aplicații casnice ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
DANO
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Și pe astea de care tot ții asa cu dinți nu se pune praful? Astea nu au nevoie de întreținere?
hpavictor
Moderator
Moderator

Mă bucur că ai sesizat în ce constă problema .
Cu o pensulă poți curata lejer " tunelul " fara demontare totala , dar aripioarele radiatorului propus de tine nu se pot curata , iar ora de service costă ...
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
DANO

Nu îmi iau mercedes ca are prea mulți senzori și ii scumpa întreținerea și de aia îmi iau un Logan ca e mai ieftin și mai pot baga patentul și eu în el.

Un radiator ca și cel din poza de mai jos echipat cu ventilatoare cu filtre este mult mai ușor de întreținut decât cele pe care le pensulesti tu.
Screenshot_20200904-083902.jpg
Screenshot_20200904-083902.jpg (341.5 KiB) Vizualizat de 2341 ori
hpavictor
Moderator
Moderator

Bravo !
Mergi inainte .

Audiosaurus Rex
DANO

Merg cu siguranță.
Acesti utilizatori au apreciat autorul DANO pentru postare:
hpavictor (Vin Sep 04, 2020 3:16 pm)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

OK, pana la urma discutia a degenerat in tipuri de radiatoare, care e parerea voastra, ce e mai bine, sa traga aer sau sa impinga? Inteleg ca diferenta nu e mare, dar ce alegeti?
Si o intrebare colaterala: un radiator de procesor mediu, sa zicem alea Titan folosite pe vremea "socket A" cam cat poate disipa, daca e un singur tranzistor montat pe el? Evident unul cu prindere cu surub, carcasele TO3 nu merg pe asa ceva...dar o gaura filetata in zona clemei se poate face.
hpavictor
Moderator
Moderator

Eu mi-am exprimat deja părerea , cine dorește poate ține cont , cine nu , nu .
Cât despre radiatoarele menționate de DANO , nu am văzut niciodată un asemenea tip .
Cât despre radiatoarele de tip microprocesor , nu am experiență cu așa ceva , dar bănuiesc că au disipația instantanee foarte mare .
Au fix același " defect " pe care îl prezintă radiatorul lui DANO , se colmatează repede cu praf .
După ce se colmatează cu praf , suprafața de schimb termic scade , crește temperatura și în final joncțiunile semiconductoarelor amplasate pe radiator se vor distruge prin derivă termică dacă nu există o protecție la supratemperatură .

Audiosaurus Rex
Iulian
Membru
Membru
A fost apreciat de: 20 ori

Amplif cu două bucăți 2N3773, cred că am denumit corect tipul tranzistorului, din memorie, montați pe un profil L atașat ulterior pe un radiator de procesor, se răcesc eficient.
Ventilatorul scoate aerul cald. Cel rece, intră în carcasă prin orificiile din imediata apropiere a agregatului cu pricina dar și prin alte găuri situate în partea opusă.
Toate sunt acoperite cu o sită de filtrare de la aerul condiționat, variantă mai ieftină decât filtrele de la TME.
Moderator
Moderator

Desigur , varianta cu radiatoare de microprocesor poate fi excelentă în cazuri particulare .
Deși nu am specificat anterior , eu am avut în vedere răcirea unui amplificator stereo cu 8 perechi de finali MOS FET ( IRFP 240 / 9240 ) pe canal , de 200W / 8 ohmi in clasa AB și în clasa A primii 20 W / 8 ohmi .
Este o dezvoltare a proiectului A100 , prezentat pe forum la secțiunea de profil .
Momentan este in stadiul de concept .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
elektronu85 (Mar Sep 08, 2020 12:35 pm)
Rating: 16.67%

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns