In domeniul asta nici nu prea ai ce inventa, ca schema de principiu, doar chestii de design si detalii constructive....altfel ce sa mai descoperi? Produsul R-C in functie de frecventa tre sa fie acelasi de fiecare data...
Cu ani in urma insa si eu consideram ca e o fiţă aiurea inlocuirea potentiometrelor cu comutatoare cu 12 sau chiar 24 de pozitii...insa de cand am inceput sa masor potentiometrele din dotare am inceput sa inteleg ca poate nici 1 din 10 potentiometre, chiar de firma buna, nu au sectiunile perfect egale, nici ca valoare totala, nici ca valoare la o anumita pozitie a cursorului. Din pacate cine vrea sound stage potrivit la fix nu prea are de ales: ori cumpara potentiometre de 20-30 de euro bucata, ALPS sau mai sus, ori isi face sistem cu comutatoare...
Stiu ca a vandut cineva pe elforum, daca nu gresesc userul Ovidanie, un corector rusesc la care erau comutatoare si in loc de potentiometrele de ton...poate ar fi de studiat si schema aia...
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Egalizator Pultec EQ1A
Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Quad , Studer Revox , Nagra , etc ...
Sunt multi producători care au folosit comutatoare in locul potențiometrelor .
Sovieticii au fost ultimii

, din motive de costuri .
Inclusiv firme consacrate gen ALPS folosesc la anumite modele comutatoare ( de înaltă calitate ) care au rezistente cu valori standard de tip SMD in locul potcoavei rezistive clasice ... chiar daca la exterior arată ca un potențiometru chior .
Sunt multi producători care au folosit comutatoare in locul potențiometrelor .
Sovieticii au fost ultimii
Inclusiv firme consacrate gen ALPS folosesc la anumite modele comutatoare ( de înaltă calitate ) care au rezistente cu valori standard de tip SMD in locul potcoavei rezistive clasice ... chiar daca la exterior arată ca un potențiometru chior .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Sper că nu ne aflăm pe forumul " cine știe , câștigă " deoarece aceste amănunte constructive sunt super cunoscute tuturor electroniștilor specializați în audio ...
- Fişiere ataşate
-
- NAD_alps_inside_3-a47a628b.jpeg (233.66 KiB) Vizualizat de 1815 ori
-
- NAD_alps_pot_4-76a37420.jpeg (187.8 KiB) Vizualizat de 1815 ori
-
- NAD_alps_pot_5-5c8b4c42.jpeg (165.1 KiB) Vizualizat de 1815 ori
-
- NAD_alps_inside_2-8e525ae9.jpeg (274.56 KiB) Vizualizat de 1815 ori
-
- NAD_alps_inside_1-f02a124f.jpeg (298.6 KiB) Vizualizat de 1815 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
Da, știu asta. Problema e în momentul în care se dorește a se face o placa stereo cu totul pe ea, am găsit comutator 2x6 pentru pcb dar pentru stereo as avea nevoie de comutator 4x6 și de acesta nu am găsit pt pcb, poate ar mai fi o varianta cu relee dar se complica prea mult, oricum ar fi interesant de testat chiar și în varianta monoMircea scrie: Dum Mai 02, 2021 6:45 pm Un pic mai detaliat, un alt fel de a aborda acest egalizator (am repostat imaginea):
Iar comutatoare se gasesc pe eBay la preturi de nimic.
Ultima oară modificat Lun Mai 03, 2021 11:50 pm de către DANO, modificat de 3 ori în total.
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Nu sunt impotriva ideii de comutatoare sau relee, am facut un astfel de montaj cu relee, ceva mai simplu, si am constatat ca le operez de 1-2 ori pe an... imi e sa nu fie inutil. Acum muzica e deja corectata, cat sa asigure o oarecare uniformitate in spectrul muzical. Ca e bine sau nu, nu discut.
Insa recunosc, la aspectul vizual sunt atras de ideea sculei din topic.
Insa recunosc, la aspectul vizual sunt atras de ideea sculei din topic.
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Montajul asta se preteaza la lipire direct pe comutatoare, cablajul fiind pentru componentele gen opampuri sau lampi.DANO scrie: Dum Mai 02, 2021 11:36 pmProblema e în momentul în care se dorește a se face o placa stereo cu totul pe ea, am găsit comutator 2x6 pentru pcb dar pentru stereo as avea nevoie de comutator 4x6 și de acesta nu am găsit pt pcb...
Montajul asta se preteaza la lipire direct pe comutatoare, cablajul fiind pentru componentele gen opampuri sau lampi.
[/quote]
Probabil daca se doreste o abordare in totalitatea clasica, dar am vazut cateva clone care erau abordate pe pcb in totalitate
Asta e schema mai exacta pe care vreau eu sa o abordez corectia e practic la fel ca cea originala cu mici ajustari
- hpavictor
- Moderator

Atenție , comutatoarele trebuie să fie de tipul " make before break " altfel se vor auzi niste pocnituri groaznice în timpul acționarii comutatoarelor ...
Trebuie ținut cont de acest amănunt la scrierea linilor de software în cazul folosirii relelor sau a porților de transfer de genul 4066 etc .
Trebuie ținut cont de acest amănunt la scrierea linilor de software în cazul folosirii relelor sau a porților de transfer de genul 4066 etc .
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
Ai dreptate, eu incerc sa omit treaba cu relee fiindca se complica prea mult si doar pentru un moft, curiozitatea nu as investi prea mult timp si banihpavictor scrie: Lun Mai 03, 2021 12:14 pm Atenție , comutatoarele trebuie să fie de tipul " make before break " altfel se vor auzi niste pocnituri groaznice în timpul acționarii comutatoarelor ...
Comutatorul pt varianta mono ar fi CK1060
https://www.tme.eu/ro/details/ck1060/in ... ve/lorlin/
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
As dori si eu o sugestie de unde se pot cumpara asemenea comutatoare sau cum le recunoastem...m-ar interesa asa ceva pentru retele de rezistente pentru controlul volumului, daca bine stiu si acolo e necesar tot acest tip de comutator...daca bine am inteles principiul inseamna de fapt un scurt temporar intre doua contacte alaturate, nu comutarea brusca de pe un plot pe altul.hpavictor scrie: Lun Mai 03, 2021 12:14 pm Atenție , comutatoarele trebuie să fie de tipul " make before break " ...