Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Cele 10 mari minciuni audiofile

La asta nu mai punem descriere.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Subscriu la muzica obositoare. Ascult muzica variata, de la show-uri de pe Broadway, trec prin clasica, hip-hop, anii 60-70-80-90, rock, pop, metale grele si foarte grele. Insa exista muzica de ma irita instantaneu. Cu cat e mai nenaturala, sau fortata sa fie epica sau simplu pompoasa, cu atat mai mult o rejectez.

Alteori e pur si simplu sunetul care imi da dureri de cap, efectiv obosesc dupa ce ascult muzica.

In ceea ce priveste muzica virtuosilor... mereu m-a lasat cam rece. Asa si personajul din video de mai sus. Este prea teatral si oarecum fals. Multi canta fara a fi muzicieni educati. Altfel spus sunt muzicanti.

Un prieten vechi imi explica acum vreo 30 de ani cat de interesant era ritmul bateriei dintr-un cantec Police. Era in contratimp. In loc de bum-bum-tac-bum-bum-tac era bum-bum-tac tac-bum-bum. Alt exemplu arpegiile lui Satriani, etc. M-a lasat rece maiestria asta, cu toate ca sunt muzicieni de-i respect.

Dar prefer oricand un muzician care adauga o nota de personalizare in detrimentul unei interpretari impecabile... dar terne. Asa si cu subiectul din video de mai sus, inregistrarea originala avand o nota personala cu acele chestii atipice.

NB: eu vorbesc din pozitia melomanului, care daca isi aduce aminte de un solo de chitara dupa 30 de ani, atunci sigur acea interpretare a fost pe gustul meu. Gust needucat si simplist, insa orice e produs cu placere si din suflet este mult mai important decat un maestru care te sufoca cu nspe arpegio si note de nu ai timp sa le numeri.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

E ok ce spuneti, dar eu nu la genul ala de oboseala ma refeream, ci la oboseala auzului de la sistemele prea rapide, prea analitice. Cand mixez sau restaurez un material vechi, acolo da, trebuie sisteme exacte. Dar cand ascult muzica de placere prefer un sistem care sa incante urechea, nu sa agite neuronii...
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

De retinut :

„ Audiofilii nu își folosesc echipamentul pentru a vă asculta muzica .
Audiofilii vă folosesc muzica pentru a-și asculta echipamentul . ” - Alan Parsons
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

...şi ce muzică faină, complexă a făcut Alan Parsons Project...e de admirat un muzician care stă de ambele părţi ale pupitrului de mixaj...şi în domeniul meu cunosc un muzician-inginer de sunet, e vorba de Norbert Kraft, inginer de sunet la Naxos, el însuşi chitarist, clasician, nu cântă rău deloc, dar se observă că discurile masterizate de el au ceva în plus, în special discurile chitariştilor care au înregistrat la Naxos.
Chiar şi cei de la ABBA participau activ la mixaje...nu erau doar "cântăreţi". Şi au şi dat din casă destule, inclusiv faptul că ABBA dubla trackurile de voce, adică îşi călcau pe propriile urme când imprimau vocile...astfel că ŞI de asta sunau aşa de bine...
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
hpavictor (Mar Sep 24, 2024 9:42 pm)
Rating: 16.67%
Mircea
Moderator
Moderator

Hai ca trezesc monstrul din debara.

Am fost Vineri la un Audiofest local (o expozitie de aparatura audio). Am vazut si ascultat multe. Doar la Accuphase trebuia sa te inscrii pe lista de asteptare. De ani de zile nu mai stau la cozi, asa ca am trecut la urmatoarea firma de vizavi.

Bun, fu prima mea vizita de anvergura prin lumea aparaturii celebre - m-a convins un coleg de munca este atins bine de acest microb.

Am facut cateva poze, dar am renuntat destul de repede sa tot pozez.

Am vazut serpi boa, suporti de diferite forme, cabluri de xxxxx$ bucata groase si impletite/rulate/aplatizate, manufacturate de virgini si virgine, boxe din marmura (oribile, semanau cu contoarul de bucatarie), etc. Tot ce ma asteptam. Si totusi nimic nu m-a impresionat cat sa descopar ce terna imi era viata pana sa descopar lumina audiofiliei.

De regula se asculta numai muzica care poate suna bine pe cam orice sistem (sic!). Chitara rece unde auzi unghia ciupind coarda, pian + o voce mierlaita, contrabas + o trompeta, fucking boring music sau cum ii zic eu "muzica de lobby de hotel"! Doar la unii am auzit o interpretare cu Muddy Waters si Buddy Holly (albumul Folk Singer). Superba performanta si inregistrarea (curatata), imprimata prin stantare cu 5 sesiuni de presare in loc de 7 cum e standard la vinilurile ieftine (asa mi s-a explicat, l-am crezut caci habar n-am cum se preseaza vinilurile).

NB: am eu o predilectie pentru blues-ul din zona Mississippi, asa ca opinia de mai sus poate fi acuzata de subiectivism.

Colegul m-a incitat sa ascult niste casti Focal de xxxx$. Nu rele deloc, dar si 4 digiti... Au sunat decent pe Amon Amarth si Kreator. Cred ca s-au simtit violate... comparat cu sesiunile de pian cu care erau obisnuite. :D

Bref, am intrat bou si am iesit vaca. Ori sunt eu prea surd si/sau needucat (nu e exclus) si nu merit nirvana muzicala, ori pretul (de la o anumita suma) nu mai aduce nimic cu adevarat in plus - in afara de impresia vizuala (volante la pick-up-uri inalte de 20cm). Am vazut sisteme unde pretul incepea de la 250k$, te gandesti daca sa te bagi la ipoteca sau nu. Multi ofereau finantare pe 36 de luni. Asa ca mi-am zis ca banii astia ii pastrez pentru avans la o casa, pentru moment.

Fara sa fie considerata publicitate, astia au un produs bun pentru un home-theater (fara subwoofer): https://canvashifi.com/?currency=USD. Super interesant efectul spatial, te simti pe scena la concert. Ce nu face azi un DSP si un pustan priceput la programare.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Puteti remarca nivelul tehnic DIY exagerat de scazut ( sau nu 8-) ) al unor participanti .
Bre , nu ai cu ce , nu te faci de basme ... taxa de participare , oricat ar fi de mica , ar trebui sa selecteze expozantii .
Noroc ca stim de gluma .

https://www.youtube.com/watch?v=VEinkCKq7Xw&t=424s
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator

Nu banii ii vor filtra, caci toti erau "dilari" mai mult sau mai putin cunoscuti.
Oricum, se vehiculeaza bani multi in breasla. Colegul a tot schimbat aparatura in ultimii ani. Cumpara, tine 2 ani, da inapoi la dilar (cica pierderea de valoare este infima) si ia alt aparat (mai scump).

O mostra ieftina (redusa de la 4000 si ceva marafeti). KT88 in toata splendoarea lor. ECC83 de la EHX (deci fara jena din rusia).
20250328_132823 - Copy.jpg
20250328_132823 - Copy.jpg (674.11 KiB) Vizualizat de 1125 ori
Si una de 330k$, McIntosh. "Noblesse oblige!", dar mai bine zis: audiofilia costa daca esti boier. Daca cititi QR-ul din poza, va duce la pagina sistemului.
20250328_134513.jpg
20250328_134513.jpg (1.04 MiB) Vizualizat de 1125 ori
Serpi si alte lighioane. Costa doar... undeva peste 25k$. Expus dupa un geam gros, banuiesc ca era blindat. Se vede clar ca n-am nici macar pantofi pentru cablu ala :).
20250328_132500 - Copy.jpg
20250328_132500 - Copy.jpg (426.42 KiB) Vizualizat de 1125 ori
Dar, ce mesaj primesti de la fabricant, cum sa nu iti iei si tu o bucata:
Imagine

Alte mostre:
20250328_132418 - Copy.jpg
20250328_132418 - Copy.jpg (994.34 KiB) Vizualizat de 1125 ori
A expus si Dorel:
20250328_140418 - Copy.jpg
20250328_140418 - Copy.jpg (1.53 MiB) Vizualizat de 1125 ori

Terminand pe o nota pozitiva: multe aparate cu design superb, mecanica fina pana la ultimul detaliu. Adevarate bijuterii. Greu de realizat in mediul amator.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
addybiru (Dum Apr 06, 2025 3:15 pm)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns