Sper sa foloseasca cuiva: http://waynestegall.com/audio/transcurvedist.htm
http://waynestegall.com/audio/efclassbopt.htm
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Mcintosh MC2100
Moderator: hpavictor
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Chiar studiam cum sa implementez un astfel de algoritm (curba de transfer) intr-un DSP. Semnalul audio trece printr-un modul care implementeaza functia de transfer.
Multumesc pentru informatie, subiectul asta e extrem de rar tratat. Tot sap de vreo 2 saptamani pe net.
Multumesc pentru informatie, subiectul asta e extrem de rar tratat. Tot sap de vreo 2 saptamani pe net.
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Uite cum sta treaba cu oglinda de curent Widlar , schema este extrasa dintr-un amplificator Makie M1400 .hpavictor scrie: Dum Mai 21, 2023 10:40 pmAșa si este !franzm scrie: Dum Mai 21, 2023 7:10 pm În amplificatorul de putere s-au luat masuri pentru favorizarea producerii de armonici pare: etajul pilot e configurat ca "oglinda de curent cu multiplicare" iar sarcina sa nu este sursa de curent constant (nici macar bootstrap) ci un simplu rezistor. Din caza asta este necesara o tensiune de alimentare mare pentru acest etaj.
La alte modele ale firmei, autotransformatoarele de la iesire sunt si ele incluse în bucla de reactie.
Factorul de multiplicare al oglinzii de curent este de 25x și da , față de un etaj VAS configurat ca amplificator cu emitor comun , oglinda de curent Widlar merge lejer la zeci de MHz și favorizează armonicile pare ale fundamentalei , deoarece in cazul unei simetrii totale , armonicele pare tind să se anuleze .
Bine , nu toată lumea identifică secretele functionale ale acestei scheme ...
Pare un etaj clasic VAS in configuratie emitor comun ( dar dublu diferential , eheee ) , dar nu e ceeea ce pare !
Probabil ca MC2100 sta mai putin bine ca valori TIM THD fata de acest amplificator , dar in lumea reala cifrele nu exprima tot .
De regula e invers .
Ce conteaza ?
De regula distributia spectrala a rezidurilor artefacte ( nedorite ) pe care noi le numim generic armonice ( numeric , exprimate ca faza si amplitudine ).
In realitate , analiza distorsiunilor de tip THD sau TIM ( CCIF 19+20kHz + SMPTE 60Hz+7KHz ) sau alte standarde interne de firma ( cum ar fi 499KHz +500KHz !!! ) fac acelasi lucru , adica analizeaza nelinearitatea amplificatoarelor .
Per total , MC2100 este un amplificator simplu dar foarte muzical .
- Fişiere ataşate
-
- Oglinda de curent Widlar.png (278.63 KiB) Vizualizat de 1387 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex