Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Mcintosh MC2100

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

franzm
Membru
Membru
A apreciat de: 2 ori
A fost apreciat de: 27 ori

Acesti utilizatori au apreciat autorul franzm pentru postare (total 2):
hpavictor (Mar Mai 23, 2023 1:28 am) • Mircea (Joi Mai 25, 2023 2:59 am)
Rating: 33.33%
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Chiar studiam cum sa implementez un astfel de algoritm (curba de transfer) intr-un DSP. Semnalul audio trece printr-un modul care implementeaza functia de transfer.

Multumesc pentru informatie, subiectul asta e extrem de rar tratat. Tot sap de vreo 2 saptamani pe net.
franzm
Membru
Membru
A apreciat de: 2 ori
A fost apreciat de: 27 ori

Luati eventual legatura cu d-l ing. Gheorghe Nedelcu, telefon [ 0723.615.235 ] sau e-mail: gheorghe.nedelcu57arondyahoo.com .
Acesti utilizatori au apreciat autorul franzm pentru postare:
hpavictor (Lun Mai 29, 2023 8:14 am)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

hpavictor scrie: Dum Mai 21, 2023 10:40 pm
franzm scrie: Dum Mai 21, 2023 7:10 pm În amplificatorul de putere s-au luat masuri pentru favorizarea producerii de armonici pare: etajul pilot e configurat ca "oglinda de curent cu multiplicare" iar sarcina sa nu este sursa de curent constant (nici macar bootstrap) ci un simplu rezistor. Din caza asta este necesara o tensiune de alimentare mare pentru acest etaj.
La alte modele ale firmei, autotransformatoarele de la iesire sunt si ele incluse în bucla de reactie.
Așa si este !
Factorul de multiplicare al oglinzii de curent este de 25x și da , față de un etaj VAS configurat ca amplificator cu emitor comun , oglinda de curent Widlar merge lejer la zeci de MHz și favorizează armonicile pare ale fundamentalei , deoarece in cazul unei simetrii totale , armonicele pare tind să se anuleze .
Bine , nu toată lumea identifică secretele functionale ale acestei scheme ...
Uite cum sta treaba cu oglinda de curent Widlar , schema este extrasa dintr-un amplificator Makie M1400 .
Pare un etaj clasic VAS in configuratie emitor comun ( dar dublu diferential , eheee ) , dar nu e ceeea ce pare !
Probabil ca MC2100 sta mai putin bine ca valori TIM THD fata de acest amplificator , dar in lumea reala cifrele nu exprima tot .
De regula e invers .
Ce conteaza ?
De regula distributia spectrala a rezidurilor artefacte ( nedorite ) pe care noi le numim generic armonice ( numeric , exprimate ca faza si amplitudine ).
In realitate , analiza distorsiunilor de tip THD sau TIM ( CCIF 19+20kHz + SMPTE 60Hz+7KHz ) sau alte standarde interne de firma ( cum ar fi 499KHz +500KHz !!! ) fac acelasi lucru , adica analizeaza nelinearitatea amplificatoarelor .
Per total , MC2100 este un amplificator simplu dar foarte muzical .
Fişiere ataşate
Oglinda de curent Widlar.png
Oglinda de curent Widlar.png (278.63 KiB) Vizualizat de 1387 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns