Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Intrebare mare

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

franzm
Membru
Membru
A apreciat de: 2 ori
A fost apreciat de: 27 ori

Mircea scrie: Vin Aug 11, 2023 2:18 am Hegglun e IanHegglun de pe DYIaudio?
Da. Fiecare firma activa în domeniu a avut câte ceva în directia polarizarii adaptive (Yamaha HCA, JVC Super A, Pioneer, Sansui, etc.). Pâna si banalul etaj contratimp serie cu transformator defazor de aici https://www.server1.itcarad.ro/forum/viewto ... 9&start=30 poate fi proiectat astfel încât sa varieze curentul transversal odata cu semnalul.
Iar polarizarea clasei AB pentru distorsiuni de racordare minime a fost analizata si rasanalizata si s-a confirmat de fiecare data analiza lui B. Oliver de la începutul anilor '70.
Acesti utilizatori au apreciat autorul franzm pentru postare (total 2):
Mircea (Dum Aug 13, 2023 5:27 am) • hpavictor (Mie Aug 23, 2023 9:55 am)
Rating: 33.33%
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Nu-mi atribuiti ce a scris domnul @franzm .
VAX
Membru
Membru

franzm scrie: Joi Aug 10, 2023 6:56 am Distorsiunile de racordare dispar atunci când dispare racordarea.
La curent de polarizare mare, atunci cand iese din conductie un tranzistor, prin celalalt tranzistor trece curent mare si are impedanta mica (ohmi) la iesire, asa incat discontinuitatea nu se simte.
Cred ca este varianta optima la puteri mici si medii, fara complicatii ciudate cu polarizare variabila. Trebuie ca circuitul de polarizare sa asigure termocompensarea perfecta, sa nu apara ambalarea termica.
VAX
Membru
Membru

Am adaugat un condensator electrolitic in paralel cu dioda multiplicata si circuitul merge mai bine (pe simulator). A crescut putin amplitudinea la iesire si sinusoida este perfect simetrica.

Final_AB_C.jpg
Final_AB_C.jpg (62.88 KiB) Vizualizat de 1766 ori

Acelasi lucru se constata si la polarizarea cu doua diode, daca se pun condensatoare.

Final_AB_D_C.jpg
Final_AB_D_C.jpg (56.97 KiB) Vizualizat de 1766 ori
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

franzm scrie: Vin Aug 11, 2023 7:25 am
Mircea scrie: Vin Aug 11, 2023 2:18 am Hegglun e IanHegglun de pe DYIaudio?
Da. Fiecare firma activa în domeniu a avut câte ceva în directia polarizarii adaptive (Yamaha HCA, JVC Super A, Pioneer, Sansui, etc.). Pâna si banalul etaj contratimp serie cu transformator defazor de aici https://www.server1.itcarad.ro/forum/viewto ... 9&start=30 poate fi proiectat astfel încât sa varieze curentul transversal odata cu semnalul.
Iar polarizarea clasei AB pentru distorsiuni de racordare minime a fost analizata si rasanalizata si s-a confirmat de fiecare data analiza lui B. Oliver de la începutul anilor '70.
De regula nu mai scriu nimic in online , nu prea am pentru cine ... In aces caz fac o exceptie foarte mareata , dar e valabila doar pentru acest forum , pentru SSB , Mircea , Franzm si VAX !

Va ofer o scurtă privire ( pur personala ) de ansamblu asupra Clasei A variabila ( New Class A , Super A , Non-Switching , Stasis sau etc , evident sunt denumiri de marketing mincinos ! ) .

Avantajul clasei A este că tranzistoarele din etajul final sunt întotdeauna deschise , parametrii lor de iesire se schimbă fără probleme cu o modificare a valorii instantanee a semnalului , iar distorsiunile etajului final sunt de regula mai mici decât în clasa B sau AB .
Dezavantajul clasei A este că tranzistoarele sunt întotdeauna deschise , deci vom avea nevoie de un curent mare de repaus și un radiator mare si cat mai eficient .

Ideea New Class A este de a nu închide deloc tranzistoarele finale , ci de a le lăsa puțin curent de repaus .
De fapt, o sursă de neliniaritate a fost înlocuită cu alta, în speranța că a doua va fi ceva mai bun decât prima.
În anii ’70, au fost inventate multe opțiuni pentru implementarea acestei idei și au fost obținute multe brevete .

Se folosește un comutator de diode care compară tensiunea la ieșirea primului tranzistor din triplet cu una fixă și livrează la intrarea de celui de-al doilea tranzistor din triplet . Drept urmare, curentul prin fiecare alternanta nu scade sub un anumit prag ( New Class A ).

În majoritatea celorlalte opțiuni, căderea de tensiune pe rezistența emițătorului din ultimul etaj din triplet și pe toate tranzițiile emițătorului fiecărei alternante este comparată cu intrarea , iar rezultatul comparației modifică căderea de tensiune pe superdioda ( Pioneer Non Switching )

JVC Super A are același principiu, dar o implementare ușor diferită .
JVC Super A a fost produs sub formă de circuit integrat , denumit VC5022 ...

O altă opțiune de implementare este amplificatoarele Stasis de catre Threshold Electronics ( sub licența cărora au fost fabricate și unele amplificatoare Nakamichi ) ; o abordare ușor diferită este utilizată în circuitul integrat LT1166, unde bucla de reactie negativa locala locală susține produsul constant al caderilor de tensiune pe rezistențele emitoarelor tranzistoare finale :

Au existat, de asemenea, abordări alternative destul de exotice.
Spre exemplu, în amplificatoarele SAE, tranzistoarele finale au fost deconectate de la sarcină prin diode .
În amplificatoarele Yamaha, neliniaritatea etalului final a fost compensată de neliniaritatea oglinzilor curente ( prin metoda HCA , adica amplificarea conversiilor hiperbolice )
Fişiere ataşate
JVC Super A VC5022.png
JVC Super A VC5022.png (45.77 KiB) Vizualizat de 1742 ori
JVC Super A.png
JVC Super A.png (541.72 KiB) Vizualizat de 1742 ori
LT1166.png
LT1166.png (31.51 KiB) Vizualizat de 1742 ori
New Class A .png
New Class A .png (499.77 KiB) Vizualizat de 1742 ori
Pioneer Non Switching.png
Pioneer Non Switching.png (445.6 KiB) Vizualizat de 1742 ori
SAE.png
SAE.png (25.19 KiB) Vizualizat de 1742 ori
Stasis 1 .png
Stasis 1 .png (39.53 KiB) Vizualizat de 1742 ori
Stasis 2.png
Stasis 2.png (552.27 KiB) Vizualizat de 1742 ori
Yamaha HCA - Hyperbolic Conversion Amplification.png
Yamaha HCA - Hyperbolic Conversion Amplification.png (562.77 KiB) Vizualizat de 1742 ori
Ultima oară modificat Joi Aug 24, 2023 12:55 am de către hpavictor, modificat 1 dată în total.
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Sâm Aug 26, 2023 3:16 am)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
SSB
Membru
Membru
A apreciat de: 2 ori
A fost apreciat de: 6 ori

Un rezumat foarte fain.
Merci Victor!
Acesti utilizatori au apreciat autorul SSB pentru postare:
hpavictor (Joi Aug 24, 2023 12:54 am)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns