Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Zgomotul radio

Un forum pentru radioamatori, discutii si prezentari
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Și în final, o dare de seamă după ultimele măsurători științifice executate separat, în Thailanda, 1967-8. După care studiul a fost sistat. Varianta scurtată :
Fişiere ataşate
format-pdf
Hf atm noise Thailand.pdf
5.26 MiB - Descărcat de 81 ori
Ultima oară modificat Joi Aug 08, 2024 10:02 am de către Paul M, modificat de 2 ori în total.
Paul M
Membru
Membru

Inspirat de graficul redat în ERC Report 69 ( Noise field strenght levels ), am făcut și eu unul cu cam ce ar fi pe la noi. Nivelele zgomotului exprimate în valori ale câmpului EM pot fi de folos doar în domeniul LW și MW, unde mai există informații despre sensibilitatea receptoarelor cu antenă de ferită, date de regulă în mV/m. (una maximă, care asigură un nivel în difuzor de 5 sau 50 mW, și una reală, care asigură în difuzor un raport semnal/zgomot de 20 dB). În SW se dau sensibilități pentru tensiunea la bornă (uV). Mai existau niște tunere venite cu o mică antenă-cadru ... altă discuție ...
Pentru transformarea nivelului puterilor de zgomot Fa(dBm) cunoscute în valori ale câmpului EM (dB/uV/m), sunt agreeate două formule de calcul : una pentru ce zgomot ar vedea o antenă verticală ... și una pentru ce zgomot ar vedea un dipol orizontal ... (Decât nimic - bune și formulele astea). Dipolul vede un câmp mai redus, cu 3,5 dBuVm.
Neștiind ce este antena cu ferită, am luar orientativ la mijloc. Oricum, măsurătorile private arată că zgomotul este mai mare ... Pentru calcule, banda receptorului 9 kHz (B=40dB/Hz).
Pentru radioreceptoare, știind sensibilitatea la 20 dB RSZ (raport de tensiuni 10 în difuzor) și de cazul particular că este vorba de semnale modulate în amplitudine - adâncimea modulației 30%, reiese că nivelul zgomotului este mai mic de 33,3 ori ca sensibilitatea. S-au redat pe grafic câteva nivele de zgomot. Aliura lor descrescătoare (inspirată de pe internet) arată de fapt că receptorul este mai sensibil la capătul de sus al benzii.
Concluzia : Receptoarele cu ferită sunt cam puțin sensibile, față de zgomotul ambiental existent.
Fişiere ataşate
Report69.jpg
Report69.jpg (146.39 KiB) Vizualizat de 426 ori
Ultima oară modificat Mie Dec 24, 2025 5:59 pm de către Paul M, modificat de 2 ori în total.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Paul M
Membru
Membru

Un studiu de caz (din mai multe asemenea) :
Comunicații radio deficitare în Bătălia de la Arnhem, 1944
Concluzia : echipamente HF prea slabe pentru a acoperi distanțele.

https://www.ab4oj.com/dl/misc/arnhem_comms.pdf
Scrie răspuns