Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

DC Trap

Discutii despre sursele liniare.
Scrie răspuns
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Sunt exagerari, daca se iau si de influenta campului magnetic terestru. Vraja marii, pentru placerea audiofililor. Interese comerciale, le baga prostii in cap, ca sa le vanda echipamente cu DC-trap.

"Direct current can be found in a transformer’s windings as a result of imperfections in
connected equipment and also due to magnetic disturbances of the earth’s field. Tests
conducted indicate that personal computers are a potentially significant source of DC
when a large number of units are connected to a common point of coupling. Similarly
the possibility exists for AC and DC induction motor drives to contribute sizeable
quantities of DC Bias."

Tradus:
"Curentul continuu poate fi găsit în înfășurările unui transformator ca urmare a imperfecțiunilor
echipamentelor conectate și, de asemenea, din cauza perturbațiilor magnetice ale câmpului terestru. Testele
efectuate indică faptul că computerele personale sunt o sursă potențial semnificativă de curent continuu
atunci când un număr mare de unități sunt conectate la un punct comun de cuplare. În mod similar,
există posibilitatea ca acționările motoarelor cu inducție de curent alternativ și continuu să contribuie cu cantități considerabile
de polarizare de curent continuu."

Mai probabil acele consumatoare baga cc in retea, ajunge in secundarul trafo de distributie, dar nu creeaza tensiune DC in retea. Nu are cum, pentru ca infasurarea secundara a trafo de distributie are rezistenta foarte mica

------------------------------------------------------------------------------
Puneti un filtru trece-jos absolut liniar, facut cu elemente pasive (LC), cu frecventa de taiere mult sub frecventa retelei, si masurati tensiunea continua care ar aparea, cu multimetru analogic (instrument liniar). Masurati tensiunea continua, daca ar fi ceva. Eu nu cred.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

VAX scrie: Vin Mai 02, 2025 3:13 pm Nu are cum, pentru ca infasurarea secundara a trafo de distributie are rezistenta foarte mica
Si ce facem cu rezistenta firelor de distributie? Rezistenta mica a secundarului trafo distributie chiar favorizeaza inchiderea circuitului format de secundar, fire si consumatori. Legile lui Ohm si Kirchhoff le stim si noi....
Am pus mai sus problema unui trafo inglobat in rasina, deci teoretic imposibil sa bazaie mecanic, alimentat din cvasi-sinusoida unui UPS ieftin. Alea fac o compunere a sinusoidei din vreo 3 trepte de semnal dreptunghiular....pe langa ca si traful de UPS, pe tole, bazaie in draci cand ramane pe baterie, un amplificator pe care eu il pusesem pe UPS ca sa pot continua lectia si daca e pana de curent, bazaia comparativ cu volumul muzicii....si e un Marantz original, nu o chinezarie ordinara.
admin
Administrator
Administrator
A apreciat de: 42 ori
A fost apreciat de: 22 ori

VAX scrie: Vin Mai 02, 2025 10:50 am @carageae
Dumneata debitezi multe prostii, pentru ca nu ai pregatire si gandire inginereasca. Amesteci mult lucrurile si faci confuzii. Sa retii ca eu am construit amplificator stereo pentru casti atunci cand dumneata erai la gradinita. Te rog sa nu-mi mai editezi postarile. Nu scriu ceva necuvincios, ma controlez, am rabdare. Vad ca ai trecut la dictatura, dupa moda de acum. Nu pot sa fiu de acord cu toate prostiile scrise pe forum.

In ce priveste tensiunile electrochimice, astea duc la corodare la conexiunea intre metale cu potentiale electrochimice diferite (ca la baterie). Nu apar in retea. Mai citeste. Una este sa inveti dupa ureche si asta este sa treci prin examene la facultate.

Cred ca proprietarul forumului ar trebui sa puna moderatori cu facultatea de elecronica sau macar de electrotehnica. Din aia care stiu meserie, ca nu toti sunt buni. Asa se poate creste nivelul postarilor si se pot inscrie mai multi forumisti.
Voi interveni pentru ca vad ca e nevoie: voi muta tot ce e offtopic intr-un topic nou, dedicat si am rugamintea ca aici sa se posteze doar subiecte legate de acest amplificator. Domnule @VAX , v-au atras atentia si 2 moderatori, va rog sa terminati cu disputele sau voi fi nevoit sa iau masuri, multumesc.
Acesti utilizatori au apreciat autorul admin pentru postare:
carageae (Vin Mai 02, 2025 3:56 pm)
Rating: 16.67%
VAX
Membru
Membru

Disputele au fost de natura tehnica. Asta este un aspect, celalalt este ca niciodata nu mi-au placut audiofilii, se discuta cam ca pe softpedia.
Era mai bine daca nu ma inscriam pe acest forum de la inceput. Am muncit ceva la acele simulari si explicatii pentru incepatori, de asta nu m-am retras inca.
flomar60
Moderator
Moderator
A apreciat de: 13 ori
A fost apreciat de: 35 ori

VAX scrie: Vin Mai 02, 2025 4:25 pm
Era mai bine daca nu ma inscriam pe acest forum de la inceput. Am muncit ceva la acele simulari si explicatii pentru incepatori, de asta nu m-am retras inca.
Dacă așa apreciați dvs discuțiile tehnice în contradictoriu...e dreptul dvs să procedați cum credeți de cuviință!
Însă comportamentul de adolescent -de genul ”Îmi iau jucăriile și plec!” parcă nu se potrivește cu vârsta și calificările excelente pe care le aveți!
Și acum pe subiect- pe vremea când au fost construite acele nanoampermetre de care pomeniți nu era nevoie de filtre EMI și DC-trap pt că nu existau atunci atâtea surse de distorsiuni ,producătoare de armonici ca acum....aplatizarea sinusoidei este generată de miliardele de surse în comutație care consumă energie doar pe vârful sinusoidei....care surse ,în anii”70 erau infinit mai puține și nu contau atunci....acum însă, fiecare dintre noi avem minim 20 surse în comutație alimentate permanent la noi acasă....înmulțiți asta cu miliarde și aveți explicația de ce apare componentă DC în alternativ....care produce acele efecte nedorite și trebuie luate măsuri pentru înlăturare....
Acesti utilizatori au apreciat autorul flomar60 pentru postare (total 2):
carageae (Vin Mai 02, 2025 5:29 pm) • admin (Vin Mai 02, 2025 5:31 pm)
Rating: 33.33%
carageae
Mod global
Mod global

Exact....si eu mai cred ca acea componenta DC sau cum vreti sa-i spuneti, ca nu e vorba de un curent continuu si probabil de tot felul de varfuri si semnale mai mult sau mai putin dreptunghiulare deformeaza sinusoida, nu adauga o componenta DC pur si simplu, care sa fie separata printr-un filtru trece jos. Din ce stiu eu, suprapunand o tensiune continua, fara alte bălării, peste o tensiune alternativa, se produce doar deplasarea in sus sau in jos a sinusoidei - adica nu mai trece prin zero. Aici vorbim insa de sinusoide deformate, care genereaza armonice modulate cu 50 hz care ne dau batai de cap.
VAX
Membru
Membru

1. Orice semnal periodic nesinusoidal se descompune in componenta de curent continuu, care uneori poata sa lipseasca, si armonice Cititi in cartea Introducere in analiza Fourier cu aplicatii in tehnica.
https://www.anticariat.net/p/169435/Int ... ica-Stuart

2. Vibratia miezului transformatorului se produce si prin magnetostrictiune, nu numai de la fortele magnetoelectrice.

3. Faceti cum v-am spus, puneti un filtru trece jos cu frecventa de taiere sub 50 Hz, intre retea si un voltmetru de cc sau un osciloscop, sa vedeti daca exista compnenta de cc. Sau conectatti la retea un volmetru cu instrument magnetoelectric, pus pe cc 200 V. Din cauza inertiei mecanice se comporta ca un filtru trece jos si indica componenta de cc. Acul vibreaza putin in jurul valorii de zero.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
carageae (Vin Mai 02, 2025 7:03 pm)
carageae
Mod global
Mod global

1. nu am acces la cartea respectiva si parca e prea mult pt. mine sa citesc o carte intreaga doar pt. o explicatie a unui fenomen. Dar incerc sa o gasesc online.
2. Probabil, dar tocmai despre conditiile care provoaca acea magnetostrictiune era vorba....unda sinusoidala pura nu face asta. Faptul ca apare un zgomot am dedus ca e tocmai de la deformarea formei de unda din primar...tensiunea efectiva e relativ ok.
3. Puteti schita un asemenea filtru? E mai greu cu conectarea unui osciloscop la retea, nu am trafo separator pt. masa acestuia...
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Au trecut 10 ani de atunci , lipsesc imaginile , dar cine vrea sa inteleaga , are ce 8-) .

https://www.hifitech.ro/forums/topic/35 ... /#comments
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
carageae (Vin Mai 02, 2025 8:22 pm)
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Wow....si acolo se bat campii la greu, dar sunt si cateva idei interesante, multumesc de link.
Curios ca pana acum nu am auzit de acest forum...ati declarat razboi google de nu a indexat nicio zicere de acolo?
La intrefier m-am gandit si eu, dar asta presupune sa folosesti un traf ce se poate desface...am experimentat asta pe vremuri, cu trafo cadre TV rebobinate care erau ultra-silentioase....puneam un intrefier mai subtire decat hartia aia originala...DC trap-ul din ultimul link il pun deoparte, seamana cu ce am mai facut eu....am niste condensatoare de 12.000uF/25V numai bune pt. schema de acolo.
Scrie răspuns