Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Scheme de preamplificatoare RIAA, comparate şi comentate

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

AD797 si LT1115, LT1128, LME49710, OPA211 si altele , sunt special proiectate pentru amplificarea semnalelor foarte mici , unde se impun criterii de zgomot deosebite .
Am studiat problema si aveti mare dreptate , varianta nondiferentiala permite obtinerea unui zgomot mai mic , in detrimentul unor rejectii a zgomotelor , cumva mai mici .
Tema pare simpla : distribuirea castigului cat mai rational , dar cu pastrarea unei bune rejectii a zgomotului .
Adica un etaj asemanator cu cel din atasament , urmat de un etaj de gain si corectie RIAA + buffer , corelate ca nivel si alimentate corespunzator cu nivelul de performanta dorit .
Secretul in alegerea tranzistoarelor din intrare este folosirea unor componente mai deosebite , avand rezistenta serie echivalenta din baza cat mai mica ( de aia trebuie montate mai multe tranzistoare in paralel ) , iar tranzistoarele trebuie sa functioneze linear in zona de izozgomot ( sub 0.5 mA ) .
Dar ma tem ca asemenea criterii sunt overkill pentru un constructor entuziast , care nu intentioneaza sa obtina un raport semnal / zgomot mai mare de -72 dB , cat permite vinilul , aici circuite integrate de tipul 5534 sunt optime ... sau poate ca unii doresc un Lamborghini in domeniul preamplificatoarelor RIAA .
Pentru ei , un preamplificator cat mai performant este Calea , Adevarul si Viata .
Fişiere ataşate
Moving Coil Preamplifier Rod Elliott.gif
Moving Coil Preamplifier Rod Elliott.gif (5.3 KiB) Vizualizat de 962 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

hpavictor
Moderator
Moderator

Mda , eu ma refeream punctual doar la o schema derivata din aceasta ca fiind cel mai bun compromis intre performante / pret
Fişiere ataşate
Muffsy Phono Preamp PP-3.png
Muffsy Phono Preamp PP-3.png (33.99 KiB) Vizualizat de 942 ori
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

V-am rugat sa renuntati la "aprecieri" peiorative...e ultima data cand o fac.
Da, apreciez discutiile in contradictoriu, dar acolo erau deja pe langa subiect...
Vad ca insistati cu ostentatie amandoi pe problema zgomotului, oare la ce pickupuri va raportati? Eu nu am avut pe mana pickup cu raport semnal zgomot mai mare de 60dB...ori aceasta dinamica e asigurata si de un 741 daca e sa stam un pic sa socotim. Evident ca nu ma raportez la asta, dar se pare ca nu ati avut prea mult de-a face cu pickupuri...ci doar cu teorii de pe net.
Eu si amicul meu vreau sa facem preamplificatoare pe care sa le ascultam, sa le folosim, nu sa fim mandri de ele ca ar functiona impecabil pe pickupuri pe care n-o sa le avem niciodata...
Un preamplificator bun, care suporta supramodularile din cauza pocniturilor inerente, chiar la discuri foarte bune, va suna mai "linistit" decat unul sensibil, cu zgomot redus dar la care pocniturile de pe disc, din cauza supramodularii etajului de intrare cu nivelul mare de "semnal" cand apare o pocnitura. Se pare ca asta e explicatia pentru care unii prefera preamplificatoarele pe lampi, chiar daca in mod cert nu au acelasi raport semnal-zgomot ca un amplificator bun cu semiconductoare de calitate.
Poate termenul "supramodulare" nu e corect, va rog propuneti formularea corecta si voi modifica si eu.
Din cate am inteles, dozele MC - moving coil - tocmai de asta sunt apreciate, din cauza greutatii mai mici si zgomotele sunt reduse...nu am avut pe mana asa ceva si nici nu cred ca voi avea ocazia, poate numai daca gasesc un chilipir, discurile ce le am nu prea justifica o asemenea investitie, sunt valoroase mai mult prin continut decat prin calitatea lor tehnica.
Schema propusa de mine mi s-a parut interesanta nu pt. zgomot redus, ci pentru asta:
"Max. Eingangsspannung 640 mV Peak 224 mV RMS (1 kHz)
Bei 3,2 mV-MM-System kommen 280 mV (1 kHz)".
Va rog pe cei cu studii tehnice sa ma lamuriti si pe mine de ce ar da cineva o valoare maxima a tensiunii de intrare de 640mV pentru un preamp care sigur nu e folosit la altceva decat o doza magnetica? Da, la 3.2mV totul e bine si frumos si sigur merge si un preamplificator cu un operational modest. Dupa ce am facut preamplificatorul pe care vi-l voi prezenta eram foarte multumit de el, pana cand am constatat ca discurile vechi si uzate suna mai bine pe un pickup "de 3 lei" cu doza piezo-ceramica. Un "amarat" de Ziphona PA2040...
Va rog, eventualele contra argumente prezentati-le in contextul a ce am spus mai sus, nu-mi comparati de pe net datasheetul unei doze magnetice cu una ceramica, stiu si eu diferentele dintre ele, si pe alea rele, dar mai ales pe cele bune...
Eu am incercat "digitalizarea" discurilor-document inclusiv prin imprimarea semnalului RIAA necompensat, dar trecut prin mixer si cu diferite praguri de compresie dinamica, apoi egalizat pe cool edit cu o curba facuta ca la carte. Au sunat mult mai bine testele facute asa, dar e prea anevoioasa metoda asta...si consumatoare de timp, plus ca nu poti asculta inregistrarea in timp real decat daca iesi din mixer cu un semnal pe care sa-l redai ulterior printr-un preamp RIAA...
Nu mai zic de problema discurilor de patefon - cu alea nu ma mai incurc, ce e valoros acolo s-a cam digitalizat deja - e pe youtube o explicatie interesanta in acest sens, o sa o caut zilele urmatoare. Solutia cu un pickup compatibil cu 78 e departe de ce trebuie in acest sens...
EDIT: @hpavictor In ce conditii si pe ce aparate a fost masurata limita aia teoretica de -72dB? Probabil ca sunt pickupuri din alea ezoterice, dar sunt macar curios...insa ma tem ca aia e limita pt. MC, nu prea vad cum poate un MM, chiar cu 1g forta de apasare, sa obtina peste -70dB...
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Eu am demolat pickup-urile (din lipsa de spatiu), unul deck cu doza magnetica (poloneza). Am aruncat si discurile, nu aveam multe. Ma multumesc cu ce ascult pe Youtube (destul de rar, ma plictisesc repede). Circuitele cu zgomot mic (LM381, AN7311 etc) le am pentru alte utilizari. In epoca digitala nu are rost sa vorbesti de pick-uri si patefoane, sunt piese de muzeu.
Am intervenit in discutii pentru ca am vazut ca unii nu le au bine cu electronica si sustin prostii. Si pentru ca nu sunt discutii pe alte teme, doar audiofilie la maxim.
hpavictor
Moderator
Moderator

Despre standardul RIAA și controversele din acest domeniu :

https://pspatialaudio.com/neumann_pole.htm

Raportul semnal/ zgomot depinde evident de ecranarea brațului , a dozei și alți factori din lumea reală .
Nu la factorii electromagnetici m-am referit , ci la granulația materialului folosit la presarea discurilor .

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Nu prea vad de unde ati subinteles audiofilia din cele spuse de mine sau de colegul Victor. Se pare ca nu stiti ce risipa de tehnologie se face la sculele cu adevarat audiofile. Eu sunt meloman, nu audiofil. Sunt si păreri cum că sunetul analogic de pe LP e mai bun decat sunetul de CD....e insa o alta discutie si nu isi are locul aici. Ar fi interesant si de deschis discutia asta separat, o voi face chiar dupa postarea de acum.
@VAX: Se pare ca nu puneti cu adevarat pret pe muzica sau poate chiar ati avut niste discuri pe care si eu le-as fi aruncat....eu am anumite discuri, cu anumite interpretari pe care nu le gasesc pe internet...pentru ele in primul rand as construi un preamplificator bun. De fapt am vreo 3...cel pe care il folosesc curent e din amplificatorul Marantz PM4400 de la scoala, care chiar suna decent. Mai am si multe discuri pe care le tin din nostalgie, altfel si eu am cont pe Spotify si Tidal, de pe youtube nu prea mai ascult muzica pt. ca ma scot din sarite reclamele. Inteleg rostul lor, dar cand apar in mijlocul unei piese de muzica clasica, la un volum dublu sau mai mare decat ce ascultam eu imi cam piere cheful de muzica.
O a treia categorie, cea mai putin numeroasa, sunt discurile pe care am autografe...mai putin de 20 cred, dar la alea nu voi renunta nici daca nu voi mai avea pe ce sa le ascult...
As aprecia si apreciez in continuare daca ne veti mai spune ce ştiţi şi mai puţin daca ne spuneţi ce nu ştim noi. Evident ca nu va obligă nimeni la nimic, spuneti doar ce doriti, dar am precizat clar ca atacurile la persoana si aprecierile peiorative - adica defaimatoare, ironice, sarcastice etc. nu vor mai fi tolerate aici. Cred ca suntem oameni maturi si putem discuta civilizat, fara sa fie nevoie de atributii de moderator ca sa impun anumite limite de limbaj...
VAX
Membru
Membru

@hpavictor
Este interesanta schema prezentata, cea cu tranzistoare pnp si AO.
download/file.php?id=4714
Tranzistoarele pnp au zgomot mai mic pentru ca au rezistenta bazei mai mica, la aceeasi dopare cu impuritati. Electronii, majoritari in baza, au mobilitatea de doua ori mai mare decat golurile (din baza npn).
Rusii au folosit mult timp tranzistoare cu Ge de tip P27A si P28 in primele etaje de la preamplificatoare. Eu le-am masurat zgomotul la multe tranzistoare, cu montaj de proba, si am vazut ca si alte tranzistoare cu Ge au zgomot mic (la Ic=0,2mA). De exemplu unele AC180, chiar si EFT-uri nemarcate.
Cand voi avea timp voi simula schema respectiva.
Tranzistoarele date in schema nu sunt cele mai grozave, sunt la nivelul BC253 si BC179 cu care lucram inainte de '90.
Daca cititi documentul indicat de mine ( https://pearl-hifi.com/06_Lit_Archive/1 ... ilence.pdf ), unde sunt informatii extrem de serioase, veti vedea ca s-au folosit cu zgomot mic tranzistoarele npn BFW16A, care sunt pentru amplificatoare de banda larga (pentru cablu tv si antene). Au rezistenta Rbb foarte mica, de ordinul ohmilor. Sunt multe tranzistoare cu Rbb mica, multe japoneze.
hpavictor
Moderator
Moderator

carageae scrie: Lun Mai 19, 2025 10:18 pm Nu prea vad de unde ati subinteles audiofilia din cele spuse de mine sau de colegul Victor. Se pare ca nu stiti ce risipa de tehnologie se face la sculele cu adevarat audiofile. Eu sunt meloman, nu audiofil. Sunt si păreri cum că sunetul analogic de pe LP e mai bun decat sunetul de CD....e insa o alta discutie si nu isi are locul aici. Ar fi interesant si de deschis discutia asta separat, o voi face chiar dupa postarea de acum.
@VAX: Se pare ca nu puneti cu adevarat pret pe muzica sau poate chiar ati avut niste discuri pe care si eu le-as fi aruncat....eu am anumite discuri, cu anumite interpretari pe care nu le gasesc pe internet...pentru ele in primul rand as construi un preamplificator bun. De fapt am vreo 3...cel pe care il folosesc curent e din amplificatorul Marantz PM4400 de la scoala, care chiar suna decent. Mai am si multe discuri pe care le tin din nostalgie, altfel si eu am cont pe Spotify si Tidal, de pe youtube nu prea mai ascult muzica pt. ca ma scot din sarite reclamele. Inteleg rostul lor, dar cand apar in mijlocul unei piese de muzica clasica, la un volum dublu sau mai mare decat ce ascultam eu imi cam piere cheful de muzica.
O a treia categorie, cea mai putin numeroasa, sunt discurile pe care am autografe...mai putin de 20 cred, dar la alea nu voi renunta nici daca nu voi mai avea pe ce sa le ascult...
As aprecia si apreciez in continuare daca ne veti mai spune ce ştiţi şi mai puţin daca ne spuneţi ce nu ştim noi. Evident ca nu va obligă nimeni la nimic, spuneti doar ce doriti, dar am precizat clar ca atacurile la persoana si aprecierile peiorative - adica defaimatoare, ironice, sarcastice etc. nu vor mai fi tolerate aici. Cred ca suntem oameni maturi si putem discuta civilizat, fara sa fie nevoie de atributii de moderator ca sa impun anumite limite de limbaj...
Exista orice , inclusiv risipa .
O firma celebra foloseste un concept mai putin obisnuit : lantul audio incepe cu un transformator de semnal , urmeaza un amplificator de zgomot mic , un circuit ADC DAC si un etaj buffer .
Toate corectiile se fac software , cu functii FIR .

In atasament va ofer o schema mai normala , de buna calitate , cu o risipa acceptabila 8-)
Fişiere ataşate
format-pdf
Arcam RIAA CP1.pdf
2.22 MiB - Descărcat de 56 ori

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Le complica excesiv ca sa se dea mari. Piesele s-au ieftinit. Viata e grea in Occident, concurenta e mare. Se pot face mai simple fara sa se simta diferenta la ureche.
Important este ca aia care canta sa fie meseriasi.

https://www.youtube.com/watch?v=2WAKNlwidEM
https://www.youtube.com/watch?v=W6MDjUwXskI
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Mar Mai 20, 2025 12:52 am)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns