Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Efect overdrive sau distortion cu tuburi

Discutii despre instrumente si accesorii

Moderator: carageae

VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 214 ori

Mircea scrie: Lun Dec 29, 2025 1:54 am Un step-up cu 555 care comanda un FET are bine mersi loc in cutie, cum sa nu?! Banuiesc ca 2-3mA ajung.

Ce schema propui pentru pedala? Ceva care stii cum merge (bine, adica). Multumesc!
Eu nu am făcut pedale cu step-up electronic , am schimbat la câteva făcute de un prieten din București, este cunoscut în lumea chitariștilor , despre Gabi Tudoran este vorba , cred că a sărit de 200 de pedale cu step-up , majoritatea vândute în afara României.
Din ce am văzut le făcea cu 555 și FET.
Sunetul este extrem de curat , 0 influențe de înaltă frecvență.
O să îl rog să îmi de-a schema folosită de el .
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator

carageae scrie: Lun Dec 29, 2025 4:31 am Un step up poate fi usor instabil, mai eficient eu zic ca ar fi un trafo de radio, boxe de pc, trafo standby de amplificator etc. conectat invers, de pe infasurarea care alimenteaza filamentele. Ce ajunge pt. niste boxe de facut galagie pe desktop, ajunge si pt. o anodică de ECC82....eu as proiecta cam vreo 10mA, mai bine sa ramana decat sa nu ajunga...
Nu este deloc instabil ,in plus toți chitariștii preferă să aibă un singur power bank de 9V CC , pentru traf ridicător îți trebuie încă o sursă de curent alternativ.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Microchip HV9150 este alta solutie. Frecventa mai inalta. Aplicatie stabila.

@VIOTUBEAMP , eu ceream o schema de overdrive alimentata la 200-300V.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator

Poți clona canalul high gain de la amplificatoare Peavey,Mesa Boogie,Soldano,Engl,patru triode in cascadă, dacă nu te grăbești îți desenez eu un distors cu tuburi ,alimentat la 200...300V
Mircea
Moderator
Moderator

Nu ma grabesc. Prefer cu tuburi 12A...7 daca se poate, caci le gasesc usor la cumparat. Multumesc.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator

Schemă de distors .
Am pus pe schemă și diodele care îți strânge semnalul,îl face mai dreptunghi,la siliciu poți pune 1N4148 sau ce ai tu chef ,la germaniu ....ce găsești,eu am pus EFD108 .
Pe schema ai și un nois gate ,care poate fi decuplat .
In funcție de preferințe te poți juca cu valorile condensatorilor de cuplaj și cei din catozii tuburilor,nimic nu este bătut în cuie , așa se obțin diverse tonalități ale amplificatoarelor cu tuburi .
Îți recomand alimentarea clasică cu 9V , filamentele la 6,3V , poți scădea cei 9V cu o rezistență sau cu un 338 montat pe carcasă.
Diodele de la nois gate sunt 1N4148
Nois gate când este activat elimină din hiss ,amplificarea fiind foarte mare ,dar taie un pic și din înalte .
Cred că tot montajul are loc într-o cutie Hammond mai mare ,inclusiv step-up pentru 200...300V , de preferat peste 250V ,tuburile puse culcat în cutie
Ca tuburi poți folosi ECC83, 12AX7,6H2P .
Cablajul imprimat îl poți face dublu placat ,pe o parte să fie masa ,pe partea opusă componentele, poți folosi rezistențe SMD ,dar cele din anozi să fie obligatoriu de 2W,condensatorii de cuplaj la 400V ,restul la 63V.

Spor & la multi ani!
Fişiere ataşate
IMG_20251231_085448.jpg
IMG_20251231_085448.jpg (1.27 MiB) Vizualizat de 997 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
Mircea (Joi Ian 01, 2026 9:55 pm)
Rating: 16.67%
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Oricat de ciudate ar fi circuitele astea, daca se vand este in regula. Ii iei (banii), nu-i dai, vorba evreului.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator

Fără circuitele astea muzica rock,blues,jazz,nu ar fi existat ,sunt ciudate pentru cei care se limitează doar la anumite domenii ale electronicii.
Să faci un amplificator pentru chitară este un fel de artă,mai ales cele high gain,la care dacă nu știi să faci circuitul de masă sau amplasarea pieselor .... riști să ai un mare humm sau un oscilator.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
carageae (Joi Ian 01, 2026 5:19 pm)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Un coleg, chitarist pe electrică dar care mai si meştereşte la amplificatoare vorbea la superlativ despre amplificatoarele Dumble....stii ceva interesant despre ele sa ne spui şi nouă, ai avut de-a face cu aşa ceva?
Amplificatoarele "bune" de chitară sunt profund neliniare, dar adaptate pe diverse instrumente sau configuraţii, mereu am susţinut că cel mai greu nu e să faci un amplificator Hi-fi, cat mai liniar, ci unul "neliniar" dar care sa sune bine....
Schemele simple sunt destul de liniare, dar nu pun in valoare cel mai bine calitatea sunetului pe tuburi.
Mircea
Moderator
Moderator

Internetul zice ca Dl. Dumble a produs doar 300 de bucati de astfel de amplificatoare. Fiind un amplif "boutique" (adica dezvoltate de cineva ca sa isi satisfaca niscai placere), e greu de crezut ca multi le-au vazut, uita de pipait. Cativa chitaristi celebri le-ar folosi, deci e de inteles conceptul de "produs boutique".

Legat de ce si daca se vinde sau nu, topicul asta nu vizeaza un produs comercial. Deci, nu vand nimic. Daca vreunul dintre cei care vad topicul vrea un exemplar, in functie de cine cere, e posibil sa il obtina 😁.

Si, topicul are ceva vizite. Ieri erau fo 30 de vizionari ale schemei de la Vio (multumesc, mosule, esti generos ca de obicei 🍺). Azi avem dublul de vizionari.
Scrie răspuns