Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

AMPLIFICATOR ÎN CONFIGURAȚIE CFA CU FINALI MOSFET

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Epure scrie: Mar Iul 14, 2020 12:22 am
hpavictor scrie: Lun Iun 15, 2020 7:48 pm Am găsit pe internet o variantă de etaj final MOSFET destul de interesantă , cu o superdiodă și protecție SOA ce poate fi ușor implementată în proiectul D-voastră :
Acea schema are parti care nu se justifica. Filtrele pe iesire sunt necesare la amplificatoarele cu bipolare deoarece Ft este diferit la PNP si NPN si exista un real pericol de instabilitate si aparitia autooscilatiilor. La amplificatorul meu un condensator de 1 microfarad pus paralel pe iesire nu modifica mare lucru. Doar pe semnal dreptunghiular la 20KHz exista niste mici supracresteri dar nesemnificative. Mosfet-urile nu se ambaleaza termic si nu au nevoie de acele rezistente de 5W in surse. Chiar conectate in paralel nu au nevoie de acea padure de rezistente de putere care sunt indispensabile in cazul bipolarilor. Si pentru cei mai catolici decat Papa, am imaginat un circuit de protectie la supracurent si scurtcircuit.
Rezistenta de " sense " trebuie inclusa in umbrela reactiei negative globale , altfel strica complet calitatile dinamice ale amplificatorului .
In plus , parerea mea este trebuie actualizata metoda de detectie SOA , macar la nivelul ;) I/V cu dubla panta , eventual si ceva constante de timp , utile in cazul dimensionarii tip low cost a etajului de alimentare si al numarului mic al finalilor ...

Remarc ca nu v-a interesat solutia de limitare SOA cu dubla panta din proiectul meu CPA200 , prezentat aici , pe acest forum .
Pacat ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Aici aveti explicat pe scurt ce si cum se intampla in domeniul SOA , de catre insusi Dr. Kiwanuka :
Fişiere ataşate
format-pdf
soaprot_12-03-2012.pdf
629.17 KiB - Descărcat de 143 ori
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Epure
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Fisierul lui mitumiki face referire la tranzistorii bipolari. Nimic de acolo nu se aplica in cazul de fata.
Epure

hpavictor scrie: Mar Iul 14, 2020 10:45 am
Epure scrie: Mar Iul 14, 2020 12:22 am
hpavictor scrie: Lun Iun 15, 2020 7:48 pm
Rezistenta de " sense " trebuie inclusa in umbrela reactiei negative globale , altfel strica complet calitatile dinamice ale amplificatorului .
In plus , parerea mea este trebuie actualizata metoda de detectie SOA , macar la nivelul ;) I/V cu dubla panta , eventual si ceva constante de timp , utile in cazul dimensionarii tip low cost a etajului de alimentare si al numarului mic al finalilor ...

Remarc ca nu v-a interesat solutia de limitare SOA cu dubla panta din proiectul meu CPA200 , prezentat aici , pe acest forum .
Pacat ...
Ce am vazut acolo este o solutie clasica pe care o foloseam prin anii `80 la amplificatoarele ce le construiam. Nu am remarcat nimic care sa-mi atraga atentia. M-ati innebunit cu acel SOA care este un parametru critic la tranzistoarele bipolare, la mosfeturi problema este mult mai relaxata decat pare. Aria sigura de utilizare se depaseste cu greu la mosfet-uri. Puneti mana pe letcon si verificati solutiile in laborator si puneti niste poze reale cu realizarile dumneavoastra. La copiat de pe net si vorbarie fara sir, toata lumea se pricepe.
Epure

hpavictor scrie: Mar Iul 14, 2020 10:40 am
Epure scrie: Mar Iul 14, 2020 12:10 am
hpavictor scrie: Dum Iun 14, 2020 2:34 pm Există protecție SOA ?
Finalii sunt mosfeti si nu sufera de strapungere secundara. Cate o siguranta pe fiecare ramura de alimentare este suficienta nu este nevoie de complicatii. La un scurt pe iesire sar sigurantele, mosfetii nu au nici pe dracu.
Daca discutam doar de MOS FET-uri de tipul IRFP240/9240 , sunteti in grava eroare .
Verificati DATA SHEET-ul IRFP240 si discutam dupa .
Protectia SOA cu diode transforma finalii in generatoare de curent , limiteaza curentul pana se arde siguranta fuzibila care protejeaza finalii .
In grava eroare si judecata gresita sunteti dumneavoastra. Se simte miros de teoretician fara experienta practica. Una este sa tranformi finalul intr-un generator de curent si siguranta se arde mai greu stresand finalul si alta este fara protectie cand curentul este foarte mare si siguranta se arde imediat, tranzistorul nici nu are timp sa se incalzeasca. V-ar prinde bine mai mult timp petrecut in atelier. PDF-ul lui IRFP240 il stiu pedinafara, am o memorie de elefant, nu degeaba am terminat electronica cu nota 10.
hpavictor
Moderator
Moderator

A ,da ;) ?
Eu cred ca faceti confuzie totala intre finalii MOS FET laterali cu cei verticali .
perechea IRFP240/9240 este din familia MOS FET vertical ...

Cei verticali au un comportament foarte asemanator cu finalii bipolari , inclusiv strapungere secundara pe motive termice .
PS : eu am avut note mici la facultate ;) ...

Audiosaurus Rex
Epure

Sunteti intr-o si mai grava eroare. Finalii laterali sunt niste mizerii cu RDSon extrem de mari. iar la SOA stau mult mai prost decat finalii hexfet. Nu ar fi mai bine sa studiati de unul singur decat sa-mi pierd eu timpul sa va luminez?.
Fişiere ataşate
IRFP240.png
IRFP240.png (13.15 KiB) Vizualizat de 2173 ori
K135-HitachiSemiconductor.png
K135-HitachiSemiconductor.png (13.12 KiB) Vizualizat de 2173 ori
hpavictor
Moderator
Moderator

Nici vorba , va invit din tot sufletul sa explicati punctul Dvoastra de vedere !
Multumesc .

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Epure scrie: Mar Iul 14, 2020 12:10 am Una este sa transformi finalul intr-un generator de curent si siguranta se arde mai greu stresand finalul si alta este fara protectie cand curentul este foarte mare si siguranta se arde imediat, tranzistorul nici nu are timp sa se incalzeasca.
Avem 2 posibilitati:
1. Facem scurt la iesire si vedem care element "protejeaza" primul.
2. Imi spuneti care este curentul (sau variatia lui) in timpul defectului (scurtul), ce tip de fuzibil recomandati (model - important sa fie curba de protectie disponibila, deci piese actuale nu NOS), si puneti curba SOA a FET-ului (ca sa fie toata info disponibila) iar eu va spun cu demonstratie care componenta crapa prima. E jobul care-mi plateste toate facturile de mai bine de 1 deceniu.

Asa vom lamuri ce si cum. Tehnic si prieteneste, fapte si nu asumari de capabilitati tehnice a colegilor de forum.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare (total 2):
addybiru (Mar Iul 14, 2020 5:14 pm) • hpavictor (Mar Iul 14, 2020 5:19 pm)
Rating: 33.33%
hpavictor
Moderator
Moderator

Din DATA SHEET-ul celor de la Fairchild Semiconductor IRFP240 am extras un grafic SOA
Am evidentiat ceea ce mi s-a parut util pentru un calcul SOA in conditii de functionare audio , modul liniar :
Fişiere ataşate
SOA IRFP240.png
SOA IRFP240.png (102 KiB) Vizualizat de 2143 ori

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns