Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Amplificator cu germaniu
Moderator: hpavictor
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Acest etaj de iesire are impedantele diferite pe cele doua alternante. Face economie de trafo la iesire, dar distorsioneaza mai mult decat etajul final clasic, cel cu traformator de iesire. Recomand varianta cu transformator defazor si transformator la iesire. La puteri mici (cativa watti), ca la puteri mari nu renteaza.
- SSB
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 6 ori
Explica te rog prin ce mecanism apar impedante diferite pe cele doua alternante. Eu nu reusesc sa-mi dau seama.VAX scrie: Dum Mai 22, 2022 2:56 pm Acest etaj de iesire are impedantele diferite pe cele doua alternante. Face economie de trafo la iesire, dar distorsioneaza mai mult decat etajul final clasic, cel cu traformator de iesire. Recomand varianta cu transformator defazor si transformator la iesire. La puteri mici (cativa watti), ca la puteri mari nu renteaza.
PS: are cineva cartea scanata in format electronic sa mi-o puna si mie la dispozitie?
Multumesc!
PS2: Am gasit pe Elforum un link cu cartea "Aparate de radio cu tranzistoare" si nu am gasit schema de mai sus. Unde pot gasi acea carte?
- VAX
- Membru

Este circuit clasic de tip totem pole. Tranzistorul T1 lucreaza ca repetor de tensiune pe emitor, cu impedanta mica la iesire, iar T2 lucreaza cu emitorul la masa (impedanda mare in colector). Din acest motiv altermanta pozitiva a semnalului este "mai barosana" decat cea negativa (cam anemica, saracuta).
Deficienta respectiva este atenuata intr-o oarecare masura de reactia negativa locala prin bobina D de la trafo defazor.
Etaj totem pole la final este si la circuitele integrate din prima generatie, de tip UL1401(2,3) sau AN7112 (+ la altele). Se evita utilizarea tranzistoarelor pnp din final, care se fabrica mai greu (totul era facut cu npn-uri).
Incercati o simulare a functionarii circuitului cu un program de tip SPICE, sa vedeti diferentele intre alternante, in special in cazul sarcinilor de valoare scazuta.
Deficienta respectiva este atenuata intr-o oarecare masura de reactia negativa locala prin bobina D de la trafo defazor.
Etaj totem pole la final este si la circuitele integrate din prima generatie, de tip UL1401(2,3) sau AN7112 (+ la altele). Se evita utilizarea tranzistoarelor pnp din final, care se fabrica mai greu (totul era facut cu npn-uri).
Incercati o simulare a functionarii circuitului cu un program de tip SPICE, sa vedeti diferentele intre alternante, in special in cazul sarcinilor de valoare scazuta.
- VAX
- Membru

Puteti sa construiti etajul final cu tranzistoare complementare (cu Darlington cu inversare de polaritate - Sziklai Darlington).
https://www.electronics-tutorials.ws/tr ... istor.html
https://www.electronics-tutorials.ws/tr ... istor.html
- SSB
- Membru

Nu te supara @VAX dar stii cu cine dialoghezi acum? Crezi ca sint un pustan care abia acum am auzit despre tranzistoare?
Am specificat clar la inceputul topicului ce tranzistoare am la dispozitie si faptul ca nu vreau sa investesc sa cumpar si alti tranzistori. Am intrebat la ce tensiune rezista perechea AC180/181K si nu ai dat decit raspunsuri teoretice cel mult fara nimic concret in directia asta.
Am specificat clar la inceputul topicului ce tranzistoare am la dispozitie si faptul ca nu vreau sa investesc sa cumpar si alti tranzistori. Am intrebat la ce tensiune rezista perechea AC180/181K si nu ai dat decit raspunsuri teoretice cel mult fara nimic concret in directia asta.
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Pe pagina 1 a acestui topic în postul meu cu 5 scheme la rând, ultima schema "Amplificator 25w" are prefinali AC-uri și este alimentată la 36V...o posibilă sursă de inspiratie... schema aia a și functionat la o cunoștință in anii '80....
- SSB
- Membru

Da @flomar60 dar in datasheet-ul lor tensiunea maxima este de 16V sau 32V?!?
Eu am invatat sa respect ce scrie in datasheet-uri, mai ales daca vreau sa fac un produs de folosinta indelungata. Pt experimente se poate incerca orice dar eu n-am chef de experimente.
Dece apar cele doua tensiuni asa de diferite?
La siliciu foarte rar sint astfel de diferente majore intre parametrii unui tranzistor.
Eu am invatat sa respect ce scrie in datasheet-uri, mai ales daca vreau sa fac un produs de folosinta indelungata. Pt experimente se poate incerca orice dar eu n-am chef de experimente.
Dece apar cele doua tensiuni asa de diferite?
La siliciu foarte rar sint astfel de diferente majore intre parametrii unui tranzistor.