Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Scheme de preamplificatoare RIAA, comparate şi comentate

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Tocmai am dat peste schema unui amplificator Luxman L-190A.
In specificatii zice asa: Phono overload: 130mV (1,8mV nominal)
Constantele de timp sunt: 70/360/3136 - nu foarte aproape de 75/318/3180 cat spune RIAA. Cel propus de mine avea 3,6 si 640mV. De asta am decis sa intreb despre el...
Fişiere ataşate
Luxman L-190A Phono input.jpg
Luxman L-190A Phono input.jpg (228.26 KiB) Vizualizat de 1342 ori
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Dar in cazul Arcam CP1 sau Arcam CP2 se mai pune problema constantelor de timp ?
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Schemele alea sunt prea complexe pentru mine, dar banuiesc ca sunt elaborate cat timp au mai multe condensatoare in paralel si valori nestandard la unele rezistente...nu sunt circuitele clasice pe care le cunosc eu...
hpavictor
Moderator
Moderator

Pai exact aici este compromisul tehnic ... de aia nu se pot obtine rezultate acceptabile la nivel de amator .
De aia niciodata nu puteti gasi documentatie de valoare pe forumurile de entuziasti DIY .
E inutila majoritatii cititorilor .
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Sa fim seriosi: suntem pe un forum diy si ar fi absurd sa avem pretentii de a egala performantele unor asemenea montaje. Eu, din ce am vazut in poze, cred ca si preamplificatorul IFI ZEN air pe care-l detin e mai complicat ca acel ARCAM...
Partea buna e ca tehnologia s-a ieftinit enorm, un asemenea agregat, daca chiar vrei sa mergi pe varianta industriala nu mai costa cat o masina SH...
Schemele astea insa in marea lor majoritate sunt obtinute in urma simularilor si mai putin probabil in urma calculelor cu creion si hartie...daca ma insel, va invit la un exemplu de calcul pe schema ce ati propus-o.
Insa in goana dupa cel mai bun rezultat ati cam scapat din vedere potentiala satisfactie a lucrului facut cu mainile proprii...chiar daca nu e la nivelul unor aparate facute probabil de roboti industriali...
hpavictor
Moderator
Moderator

Ba e fix invers : de aia e DIY , ca sa invatam si sa realizam mai mult decat " e bine si asa , lasa ca merge " .
Ma mir ca accepti si apreciezi conceptul consumerist si pagubos de tipul low cost , low quality .
Daca ai vedea forumurile DIY din Malayezia , Indonezia , Vietnam etc ai deveni invidios brusc pe tarile lumii a treia .
Gunoiul ( deja e o mare lauda ) ala de Marantz PM 4400 are un preamplificator Phono de toata jena ... cunoscatorii stiu ca o valoare de 1K nu are ce cauta in serie cu intrarea , pacat de 2068-ul ala . In locul acelui 1K mergea perfect o inductanta , dar gunoiul devenea mai scump cu 5 centi .
Asa si trebuie , ca firmele sunt conduse de contabili , nu de ingineri .
Da , gain-ul total se obtine cu un singur etaj ( ??? ) ca la saraci , iar reactia negativa contine toate constantele de timp conform RIAA , dar era loc de mai bine .
Fişiere ataşate
Marantz PM4400 phono preamp.png
Marantz PM4400 phono preamp.png (193.33 KiB) Vizualizat de 1319 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Mie Mai 28, 2025 5:15 am)
Rating: 16.67%

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Sincer, desi am pe undeva schema lui, doar la finali m-am uitat, nu e desfacut si e pe inventarul scolii unde lucrez. A fost cea mai buna alegere disponibila in sistemul de stat la vremea aia, l-am cumparat de la defuncta Flamingo Computers...nu zic ca e varf de gama, dar suna corect. Si e pe mana mea de mai bine de 15 ani.
Dar ce bai are rezistenta aia de 1K? Nici nu mi-e clar ce rol are...filtru trece-jos cu capacitatea aia de 150p?
romanbun
Membru
Membru
A apreciat de: 4 ori
A fost apreciat de: 5 ori

Bună ziua, pentru început doresc să spun că nu sunt electronist(sau poate ultimul de aici...). Posed 1 preu pe lămpi după o schemă japoneză(SRPP), un preu complet pe trz Harman/Kardon HK-825 cu toți condensatorii schimbați cu echivalenți de foarte bună calitate și un preu Cambridge Audio 640P. Ultimul a beneficiat de înlocuiri de piese active și pasive care au DUBLAT prețul acestuia. Calitatea acustică a celor 3 preuri este în ordine descrescătoare. Acele sunete medii-înalte apreciate de posesorii de doze MC se aud...cristalin...pe preul de lămpi și cam...75% pe preul cu trz. Pe CA 640P, orișicâte modificări am făcut, deși sunetele înalte sunt BINE acolo, este o diferență; indiferent ce CI am folosit nu am ajuns din urmă pe celelalte două. CI final a fost LME49720, cu rezultate totuși bune. Alte CI, chiar mai rapide, dădeau un sunet de CD, nu de vinyl. Menționez că lanțul acustic propriu permite o asemenea comparație de ureche formată, nu cu aparate de măsură...Intrarea pe MC la preul cu lămpi s-a realizat cu transformator Lundahl și nu dintre cele mai scumpe...Doresc ca în perioada următoare...1 an...să realizez și eu câteva montaje de preu, printre care LEACH cu 2SK170BL. Cam atât am de zis din mica mea experiență...
carageae
Mod global
Mod global

Ati putea pune schemele sau link catre manualele de service, daca exista?
Inainte de calitatea integratelor eu m-as uita la acuratetea pieselor din bucla de reactie...nu neaparat daca sunt ce trebuie, ci daca sunt calculate bine. Daca va uitati pe ce am pus mai sus, foarte multe, ca sa nu spun majoritatea amplificatoarelor de firma cu care am interactionat eu - fizic sau doar la nivel de citit schema - au valori aiurea.
La Cambridge si HK aveam asteptari mai mari totusi....
Cel cu lampi ce e, un Aikido? Si acolo ar fi interesanta schema ce o aveti, sunt multe variatiuni pe tema Aikido...daca despre asta e vorba.
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

2SK170 din păcate sunt slabe șanse să găsiți, în cel mai bun caz LSK170, dar destul de scumpe.
Cat despre o schema buna cu tuburi, propun spre analiza soluția din Marantz 7C, care a fost realizată cu succes de pe un alt forum.
Scrie răspuns