Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Surse de inspirație pentru constructorii noștri

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
elektronu85
Membru
Membru
A apreciat de: 30 ori
A fost apreciat de: 7 ori

hpavictor scrie: Mar Mar 09, 2021 10:45 am Între o schemă clasa TD comercială și o schemă clasa D , prefer clasa D .
E mai simplă , mai ieftina .
Nici una nu se pretează la audiții HiFi ( decât cu eforturi extraordinare ) , dar sunt excelente pentru sonorizări profesionale .
Exact spre domeniul sonorizarilor profesionale voiam sa va indrept atentia!

Am inteles perfect ceea ce vreti sa spuneti legat de clasa D si clasa TD, insa unele experimente practice realizate in ultimul an in ceea ce priveste clasa D, m-au lamurit mult asupra a ceea ce inseamna drivere integrate (ma refer aici la circuitele integrate din familia IRS, in speta IRS2092)! Atata timp cat lucreaza singur, IRS2092 este un driver excelent care permite puteri semnificative, si o calitate foarte buna a sunetului. Insa atunci cand trebuie sa lucreze doua canale, sau mai multe simultan, si mai ales in combinatie cu o sursa in comutatie... totul devine extrem de dificil si de enervant! Paraziti, oscilatii, artefacte cat cuprinde, tot ce si-ar putea "dori" cineva in materie de distorsiuni! Sunt constient ca exista solutia pilotarii tuturor driverelor cu ceas extern, insa in cazul de fata (2xIRS2092+SG3525), nu sunt convins ca va avea efectul scontat!

Daca va referiti la clasa D pilotata cu elemente discrete (si inclin sa cred ca la asta v-ati referit), atunci da, treaba este complet diferita, si va invit, in masura in care doriti si puteti, sa ne deschideti drumul pe aceasta cale, a pilotarii cu componente discrete si a sincronizarii cu clock extern. Va multumesc!
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Studiază amplificatoarele tip UcD , având componente discrete .
Te vor mulțumi !
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Meridian 555
Fişiere ataşate
Screenshot_20210323-082833~2.png
Screenshot_20210323-082833~2.png (738.18 KiB) Vizualizat de 4612 ori
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

În atașament aveți un circuit activ din generația anilor '70 denumit DC Servo : clasic , fără îmbunătățiri ( reglaj static DC , filtru trece jos cu mai multe trepte având frecvente de taiere diferite ) , semnalul de eroare se aplică pe intrarea inversoare ...
Există și scheme mult mai performante , cu prețul unor complicații fizice .
In schimb , așa cum este această schemă de bază , este utilă amplificatoarelor la care nu se poate realiza o împerechere perfecta a componentelor semiconductoare .
Degeaba montezi rezistente cu toleranța de 0,5% , dacă între PNP și NPN ai diferențe de Beta mai mari de 5% !
Sortarea după familia de curbe este aproape imposibilă la nivel de amator ... așa că nu neglijați circuitele de tip DC Servo !
Fişiere ataşate
DC_Servo.png
DC_Servo.png (52.84 KiB) Vizualizat de 4602 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Mar Mar 23, 2021 1:41 pm)
Rating: 16.67%

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Așa ar trebui să arate o superdiodă de generația 3 ( în prezent se apreciază că există s-a ajuns la generația 6 ) , specifică pentru amplificatoarele de calitate din anii de aur ai Hi-Fi ului '70 - '95 ... evident situația s-a schimbat , în prezent beneficiem de componente care permit performanțe mult superioare , dar în mediul online se popularizează , ca de obicei 💋 ) doar gunoaie ...
Mai bine nu comentez ce și cum despre proiectele online a altor proiectanți / constructori având interese economice , altfel îmi voi pune in cap din nou toți " proiectanții " analfabeți funcționali din prezent , care își prezintă schemele ( posibil involuate in mod intenționat
) ...
Evident , cele trei tranzistoare ale montajului superdiodă din schema , trebuie montate pe radiatorul finalilor , răsfirați conform distribuției Gauss-iene , la mare modă în comunitatea actuală de proiectanți CAD .
Niciodată nu am iubit materia numită " statistică și probabilități " , în școală ne-au ucis degeaba in primii doi ani de matematici speciale ... FMM .
Sper că apreciați " simetria " schemei , este de origine SAE .
Am propus-o inițial pentru proiectul meu PSA150 , " transformat " comercial în fostul AE150 , un proiect DIY
comun pe un forum oarecare , in prezent total nefrecventabil , inițial proiectul era liber de contract în genul proiectelor DIY publice , dar a eșuat din motive comerciale invocate mai mult sau mai puțin de fostul partener de proiect de atunci .
Fişiere ataşate
sae MK 24 2400 schematic1~2.jpg
sae MK 24 2400 schematic1~2.jpg (47.67 KiB) Vizualizat de 4593 ori

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Generatia 0 - o simpla rezistență ...
Generatia 1 - superdioda bazata pe diode in conductie directa , montare cu surub ( prima varianta de Thermal tracking 🤣🤣🤣 , cu surub )
Generatia 2 - superdioda bazata pe variatia VBE a unui tranzistor folosit ca senzor de temperatura montat pe radiatorul finalilor ...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Update proiect Minimalist150 2x7293 , schema nu este finală , conține unele erori iar anumite valori ale componentelor nu sunt cele definitive :
Fişiere ataşate
format-pdf
Minimalist150 2x7293 V2 .pdf
110.41 KiB - Descărcat de 200 ori

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Au fost înlăturate erorile schemei , doar valorile componentelor vor suferi modificări :
Fişiere ataşate
Screenshot_20210325-172122~2.png
Screenshot_20210325-172122~2.png (222.3 KiB) Vizualizat de 4551 ori

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

elektronu85 scrie: Mie Mar 17, 2021 9:11 am
hpavictor scrie: Mar Mar 09, 2021 10:45 am Între o schemă clasa TD comercială și o schemă clasa D , prefer clasa D .
E mai simplă , mai ieftina .
Nici una nu se pretează la audiții HiFi ( decât cu eforturi extraordinare ) , dar sunt excelente pentru sonorizări profesionale .

Exact spre domeniul sonorizarilor profesionale voiam sa va indrept atentia!

Am inteles perfect ceea ce vreti sa spuneti legat de clasa D si clasa TD, insa unele experimente practice realizate in ultimul an in ceea ce priveste clasa D, m-au lamurit mult asupra a ceea ce inseamna drivere integrate (ma refer aici la circuitele integrate din familia IRS, in speta IRS2092)! Atata timp cat lucreaza singur, IRS2092 este un driver excelent care permite puteri semnificative, si o calitate foarte buna a sunetului. Insa atunci cand trebuie sa lucreze doua canale, sau mai multe simultan, si mai ales in combinatie cu o sursa in comutatie... totul devine extrem de dificil si de enervant! Paraziti, oscilatii, artefacte cat cuprinde, tot ce si-ar putea "dori" cineva in materie de distorsiuni! Sunt constient ca exista solutia pilotarii tuturor driverelor cu ceas extern, insa in cazul de fata (2xIRS2092+SG3525), nu sunt convins ca va avea efectul scontat!

Daca va referiti la clasa D pilotata cu elemente discrete (si inclin sa cred ca la asta v-ati referit), atunci da, treaba este complet diferita, si va invit, in masura in care doriti si puteti, sa ne deschideti drumul pe aceasta cale, a pilotarii cu componente discrete si a sincronizarii cu clock extern. Va multumesc!
Clasa D cu componente discrete :

http://educypedia.karadimov.info/librar ... 0155_1.pdf

MOD EDIT: am inteles sugestia dvs, am modificat putin mesajul, in sensul ca am atasat un link valabil, si mi-am permis sa il restaurez, poate fi de folos si altcuiva, daca va deranjeaza puteti sterge complet. Va multumesc pentru sugestie, este mai mult decat binevenita! :)

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Ce contează ?
Hmm , aici sunt multe de comentat .
Depinde ordinea priorităților , fiecare înțelege și vede altceva , în funcție de nivelul de evoluție :
1. Slew rate
2. Good harmonic profile ( H2 > H3 > H4 > H5 > H6 > H7 etc)
3. THD
4. PSRR
5. Simplicity

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns