Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Amplificator de casti
Moderator: carageae
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
In afara de riscul de descarcare inegala pe cele doua ramuri, ce ar mai putea fi? Chiar ma gandeam la un montaj din ala de masă virtuală, folosit si la amplifurile de putere, pt. o simetrie mai buna cred....
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 537 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Ma bag eu sa-l refac, fara partea cu sursa si cu librariile de componente actualizate mai ales pentru conectori si potentiometru. Si il pun in practica, numai sa am timp.hpavictor scrie: Mie Apr 23, 2025 1:08 am Deci trebuie alt cablaj .
Poate se gaseste un binevoitor sa-l realizeze ...
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Se pot obtine rezultate foarte bune cu circuite integrate obisnuite, de genul TDA2009 (sau cu altele mai noi), cu finalul in clasa AB, cu banda de frecventa de minim 40 KHz (de dorit) si cu distorsiuni < 0,1%. Cu surse de alimentare obisnuite si fara "nebunii". Se poate mari gradul de reactie negativa.
Sclemele astea "minune" sunt fente de reclama ale producatorilor, niste tampenii.
Eu am construit (in anii '80, cand eram student) un amplificator stereo de casti cu UL1402 (circuit polonez utilizat la pickup-uri), care are finalul de tip totem-pole, cu distorsiuni mai mari decat la integratele obisnuite. Am marit mult reactia negariva si mergea "cristal" (banda de frecventa de peste 100 khz.
Castile erau TESLA, astea erau disponibile in comert.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ul1402.html
http://www.elektronikjk.com/elementy_cz ... 402L-2.pdf
https://i.ebayimg.com/images/g/BvAAAOSw ... l1600.webp
Sclemele astea "minune" sunt fente de reclama ale producatorilor, niste tampenii.
Eu am construit (in anii '80, cand eram student) un amplificator stereo de casti cu UL1402 (circuit polonez utilizat la pickup-uri), care are finalul de tip totem-pole, cu distorsiuni mai mari decat la integratele obisnuite. Am marit mult reactia negariva si mergea "cristal" (banda de frecventa de peste 100 khz.
Castile erau TESLA, astea erau disponibile in comert.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ul1402.html
http://www.elektronikjk.com/elementy_cz ... 402L-2.pdf
https://i.ebayimg.com/images/g/BvAAAOSw ... l1600.webp
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
In opinia mea , potentiometrul nu are ce cauta pe PCB-ul de baza , ci conectat la un PCB propriu sau trase fire flexibile .addybiru scrie: Mie Apr 23, 2025 10:12 amMa bag eu sa-l refac, fara partea cu sursa si cu librariile de componente actualizate mai ales pentru conectori si potentiometru. Si il pun in practica, numai sa am timp.hpavictor scrie: Mie Apr 23, 2025 1:08 am Deci trebuie alt cablaj .
Poate se gaseste un binevoitor sa-l realizeze ...
In acest fel , se pot folosi orice tip , model sau format de potentiometru ( cu valoarea 10Kohmi , avand caracteristica liniara de variatie ).
Desigur , acele fire pot avea un conector la capat , conectorul pereche fiind amplasat pe PCB .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hixpp02
- Membru

- A apreciat de: 35 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Pentru cei care vor sa se documenteze am pus aici cele aparute in revista:
Amplificator casti HI-FI SC2011
Amplificator casti HI-FI SC2011
- hpavictor
- Moderator

Mulțumesc pentru efort .
Atașez eu pdf-ul aici
Atașez eu pdf-ul aici
- Fişiere ataşate
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Va prezint o sursa de inspiratie ( Krell KSA5 ) pentru realizarea amplificatorului de casti Silicon Chip , nu recomand sub nicio forma constructia unui asemenea amplificator ...
- Fişiere ataşate
-
- KSA5 Power Supply.jpg (88.05 KiB) Vizualizat de 1315 ori
-
- KSA5 Amp.jpg (566.06 KiB) Vizualizat de 1315 ori
-
- KSA5 Brosura 2.jpg (157.95 KiB) Vizualizat de 1315 ori
-
- KSA5 brosura 1.jpg (150.19 KiB) Vizualizat de 1315 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Ar fi de retinut doar etajul de DC Servo si circuitul de mute pe iesire , ar trebui adaugate la amplficatorul Silicon Chip , alaturi de sursa propusa de mine . Cea de la Krell este mult superioara , dar overkill
.
Circuitul de mute ar trebui sa sesizeze prezenta AC .
Circuitul de mute ar trebui sa sesizeze prezenta AC .
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Daca tot ai adus in discutie amplficatoare overkill, ai cumva macar vreo schema de la amplificatoarele Vioelectric?...ceva din generatia a doua...o cunostinta sălta in slavi modelul V222, zicea ca nu se poate mai bine de aşa....eu din ce vad in poze cred ca e tot overkill, dar sunt curios pe ce dau audiofilii mai bine de 1000 de euro...
Da, schema aia de alimentare mi se pare super ok, am facut si eu asa ceva, doar ca avea un tranzistor darlington in loc de operationalul ala si ceva LED parca in loc de U3 si U4. Era o sursa pentru un phantom power de 48V, un amic a avut ceva cu SMD-uri pe care n-am avut nervi s-o repar, facea din 12V ->48V, in comutatie. A zis ca pana a dat mixerul cu a mea a mers, zicea ca s-a redus si zgomotul.
Da, schema aia de alimentare mi se pare super ok, am facut si eu asa ceva, doar ca avea un tranzistor darlington in loc de operationalul ala si ceva LED parca in loc de U3 si U4. Era o sursa pentru un phantom power de 48V, un amic a avut ceva cu SMD-uri pe care n-am avut nervi s-o repar, facea din 12V ->48V, in comutatie. A zis ca pana a dat mixerul cu a mea a mers, zicea ca s-a redus si zgomotul.