Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Amplificator mini Zen pentru casti

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 537 ori
A fost apreciat de: 206 ori

Zilele trecute am montat doua placute de amplificator mini Zen pt casti, proiectate de colegul @Iulian . Am atasat o poza si cu schema, inca nu am ajuns sa ma ocup de sursa dar sper ca pe weekend sa am suficient timp, am un traf cu prindere pe pcb care scoate 24V/3A, o sa-l folosesc pe ala. Mai e chestia cu radiatoarele, sa vad ce am prin atelier, macar de proba. Sunt curios de rezultate, sper sa fie de la bune in sus, momentan ascult la cel facut in cadrul group-buy, SSHA.
format-bmp
post-4-1192810300.bmp
761.77 KiB - Vizualizat de 2329 ori
20200817_164330.jpg
20200817_164330.jpg (2.98 MiB) Vizualizat de 2329 ori
20200817_165107.jpg
20200817_165107.jpg (3.68 MiB) Vizualizat de 2329 ori
20200817_183009.jpg
20200817_183009.jpg (3.25 MiB) Vizualizat de 2329 ori
Forum Hobby-Electronics
Iulian
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 20 ori

Poți să-i dai drumul fără mari probleme chiar și cu 18vdc.
După prima impresie va trebui să te apuci de treabă la modul serios.
Imperechezi tranzistorii finali, reglezi balansul.
Fără asta nu pleci pe drumul cel bun. ;)
Urmează curentul prin finali. Aici e cu microdetalii, cum zic audiofili. Treci de la 100 spre 250mA cu pauze îndelungi pe același fond sonor și alegi curentul care îți pare cel mai potrivit cu căștile din dotare.
Evitați porcăriile cu bass boost,extra bum și alte gioarse
Valorile unor rezistențe sunt pentru potrivirea cu căștile mele dar e foarte ok și pentru alte modele și de aceea le-am lăsat așa.
Schimbă Elna de pe ieșire că mă apucă pandaliile. Semireglabilii Bourns sau rezistențe după alegerea curentului.
Inițial am proiectat altfel, totul pe o singură placă. E cineva care l-am făcut așa, pe diyaudio. Din cauza gestionării cam aiurea a căldurii date de finali am ales să-l fac o placă pentru un singur canal, asemănător cu proiectul inițial al italianului. Am considerat că e mai ușor de gestionat in carcasă.
Sursa trebuie să aibă riplul cât de mic. Incă n-am definitivat-o , iar aia propusă în proiectul prim îmi pare o glumă dar se poate folosi de probă.
Revin cu o placă de sursă când o fi gata.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Iulian pentru postare:
addybiru (Mie Aug 26, 2020 5:31 pm)
Rating: 16.67%
Abtine-te sa-mi dai like. Pastreaza-l pentru egocentrici, ei au mai multa nevoie.
addybiru
Mod global
Mod global

Iulian scrie: Mie Aug 26, 2020 4:58 pm Revin cu o placă de sursă când o fi gata.
Na bun, mai testez pana termini placa cu ceva surse din dotare, citeam si eu pe net legat de schema asta, ca trebuie urmarit curentul de mers in gol si reglat pana se obtine valoarea optima...problema e ca nu am imperecheat finalii, ce o dat TME aia am pus. De ce nu Elna? Am si Samson sau cum le zice...nu-s ok deloc? i-am mai folosit prin proiecte dar atata bai sa fie, gasesc altceva la aceeasi valoare :)
Forum Hobby-Electronics
Iulian
Membru
Membru

Samxon
Nu e audiofil. :lol:
Eu am pus Fine Gold de la Nichicon, pe intrare si iesire. Prima data l-am facut cu ce am gasit prin cutii dar parca e altceva cu aia galbeni.
Ii imperechezi mai tarziu, dar o sa simti nevoia, ai sa vezi. Pana o sa-l pui intr-o carcasa, daca iti place, o sa fac si eu sursa aia. Oscilez intre una cu zenner si mosfet + filtru activ sau LM338 + filtru activ. Problema e ca la mine , unde stau mai mult, oscileaza tensiunea de la prize 212-235 si trebuie sa fac un compromis. Cand e mica sa am inca valoarea stabilita pentru amp, cand e mare, sa poata disipa fara probleme si sa nu ajunga la limita componentelor.
Abtine-te sa-mi dai like. Pastreaza-l pentru egocentrici, ei au mai multa nevoie.
Iulian
Membru
Membru

Un offtopic. Puneti fisiere de imagine mult prea mari, 3,xxx mega.
Seteaza o valoare mai mica pentru a fi acceptate, altfel te trezesti cu 10 giga de poze in scurt timp. O poza de cateva sute de kilo este suficienta pentru a putea fi vizualizata corect.
Stergi mesajul dupa ce-l citesti.
addybiru
Mod global
Mod global

Iulian scrie: Mie Aug 26, 2020 5:55 pm Un offtopic. Puneti fisiere de imagine mult prea mari, 3,xxx mega.
Seteaza o valoare mai mica pentru a fi acceptate, altfel te trezesti cu 10 giga de poze in scurt timp. O poza de cateva sute de kilo este suficienta pentru a putea fi vizualizata corect.
Stergi mesajul dupa ce-l citesti.
Ni s-a cerut asta de la cativa membri la inceputul forumului dar da, ai dreptate, o sa setez o limita undeva la 1MB, sa fie maxim 1MB, altfel tre sa facem upgrade la pachetul de hosting :D
PS: Daca mai depistezi ceva problema legata de functionalitate sau vreo eroare, poti sa lasi mesaj aici: viewforum.php?f=26 . Stiu ca tot platforma phpBB ai avut-o ca forum asa ca poate esti mai experimentat, eu am lucrat mai mult pe partea de design si functionalitate, prea putin pe backend.
Forum Hobby-Electronics
Iulian
Membru
Membru

Pai da, ca le e sila sa-si seteze camera foto de la aparat pentru rezolutie mai mica sau sa redimensioneze pozele cand sunt la calculator.
Am comis si eu una de un mega si ceva. Deocamdata e simplu sa le gestionezi, o vezi mare o editezi, dar nu poti sta dupa fiecare sa faci asta, mai uiti, nu ai timp... Se aduna.
In fine, incheiem aici , dar nu-i frumos sa pretindem altora anumite lucruri ca suntem noi comozi.
Iulian
Membru
Membru

Haide odata cu ampul ala ca stau cu grija. Ti-o place, nu ti-o place... :o
addybiru
Mod global
Mod global

Mai am azi de lucru la o dracie de generator audio dupa care ma apuc de Zen :D Problema e ca am cautat surse si ce am pe aici sunt in comutatie, majoritatea provenind de la laptopuri. Ma gandesc sa folosesc traful de 24V la care sa pun un stabilizator cu 7824 si un tranzistor de putere sau trebuie un stabilizator mai "deocheat"? Am vazut ca ai scris ceva de LM338...poate ai o varianta de sursa pe care sa o fac asa rapid.
Nu stiu daca a reusit @carageae sa le puna in functie pe ale lui, o sa-l intreb, stiam ca le-a finalizat.
Forum Hobby-Electronics
Iulian
Membru
Membru

7824 merge si fara tranzistor. Ampul cere sub 1A.
Radiator pe stabilizator, ca se incalzeste in draci, filtrare de neam prost si-i dai drumul. Musai impamantare pe minusul primului condensator, sau unde vrei tu, ca o sa auzi toate balariile in casti.
Tot cu un smps i-am dat si eu initial, ca era pe masa dar se aude mult mai fain cu sursa clasica. Sau faci CRCRCRCR pana dai de 24V.
Am zis eu cu LM338 dar rejectia riplului e cam deficitara, mai trebuie lucrat si mi-e cam sila. O sa termin , pana sambata urmatoare, o sursa pentru prostiile astea.
Fie folosesc Denoiser ala cu LM317 si LM337 la care adaug si un filtru activ, fie gasesc alta minune la fel de proasta. :D
M-am cam sictirit si cu cablajele astea ca nu le cumpara nimeni in Romania. Aia de afara n-au greturi la faza asta, in schimb, romanii :mrgreen:
Caragea le-o fi aruncat deja ca nu are ureche muzicala :lol:
Acesti utilizatori au apreciat autorul Iulian pentru postare:
addybiru (Vin Aug 28, 2020 8:45 am)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns