Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Metode de control al raspunsului armonic si nu numai ...

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Incep un subiect controversat , cu toti stim despre faptul ca cunoscatorii in domeniu se feresc sa discute in public despre controlul raspunsului armonic al unui amplificator audio .
Pentru inceput , va prezint spre studiu cateva scheme ce au in comun o reactie negativa mai ciudata .
Pentru necunoscatori , schemele de mai jos sunt extrase din manualele de service ale unor producatori de amplificatoare extrem de bine cotati pe piata de profil si recunoscuti de catre audiofili ca avand produse de top .
Fişiere ataşate
Threshold Stasis 1.png
Threshold Stasis 1.png (940.22 KiB) Vizualizat de 2158 ori
Leach amp.png
Leach amp.png (116.46 KiB) Vizualizat de 2158 ori
Krell KAV-300 I.png
Krell KAV-300 I.png (89.43 KiB) Vizualizat de 2158 ori
Denon POA6600.png
Denon POA6600.png (650.63 KiB) Vizualizat de 2158 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Sâm Oct 10, 2020 3:30 pm)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Sa analizam pe rand schemele de mai sus ...
Nelson Pass a ales un anume tip de reactie negativa locala .
Este evidentiata in schema de mai jos .
Dupa cum remarcati , raportul intre rezistentele de pe aceeasi alternanta este de 1:10 , oare de ce ( !!! ) , doar Nelson Pass stie cum a ajuns la valoarea perfecta .
Oare o avea legătură cu logaritmii ?

In acest fel bucla de reactie negativa controleaza doar etajul de intrare si etajul VAS , iar etajul de iesire este conectat in DC prin acel raport de 1:10 , pentru pastrarea controlului in curent continuu in cazul derivei termice , fara a avea o reactie negativa globala care sa tina cont de THD-ul etajului final si care sa modifice in rau raspunsul armonic .
O solutie simpla , usor de aplicat si altor etaje finale ( cu anumite amendamente ) .
Raspunsul armonic aproape perfect este dat de dimensionarea si structura etajului final dar si de structura asimetrica a etajului de intrare ...
Fişiere ataşate
Threshold Stasis 1 - Feed Back.png
Threshold Stasis 1 - Feed Back.png (892.74 KiB) Vizualizat de 2145 ori
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

In acest caz , avem de-a face cu o reactie negativa impartita in doua : o parte controleaza faza la frecvente mari , iar cea de-a doua gestioneaza frecventele joase si cuplajul in curent continuu .
La frecventa de aproximativ 180 KHz , impedanta celor doua cai ale reactiei negative scade la jumatate , asigurand stabilitatea la frecvente mari .
Fişiere ataşate
Leach amp Feed Back.png
Leach amp Feed Back.png (115.99 KiB) Vizualizat de 2123 ori

Audiosaurus Rex
DANO
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

hpavictor scrie: Dum Oct 11, 2020 6:35 am In acest caz , avem de-a face cu o reactie negativa impartita in doua : o parte controleaza faza la frecvente mari , iar cea de-a doua gestioneaza frecventele joase si cuplajul in curent continuu .
La frecventa de aproximativ 180 KHz , impedanta celor doua cai ale reactiei negative scade la jumatate , asigurand stabilitatea la frecvente mari .
Ca o mica completare:
https://leachlegacy.ece.gatech.edu/lowtim/fdbk.html

Toate detalile despre amplificatorul Leach, are chiar si un fisier ltspice care poate fi simulat de fiecare:
https://leachlegacy.ece.gatech.edu/lowtim/
Acesti utilizatori au apreciat autorul DANO pentru postare:
hpavictor (Mie Oct 14, 2020 12:48 am)
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

hpavictor scrie: Sâm Oct 10, 2020 5:25 pm ...In acest fel bucla de reactie negativa controleaza doar etajul de intrare si etajul VAS , iar etajul de iesire este conectat in DC prin acel raport de 1:10 , pentru pastrarea controlului in curent continuu in cazul derivei termice , fara a avea o reactie negativa globala care sa tina cont de THD-ul etajului final si care sa modifice in rau raspunsul armonic .
O solutie simpla , usor de aplicat si altor etaje finale ( cu anumite amendamente ) .
Raspunsul armonic aproape perfect este dat de dimensionarea si structura etajului final dar si de structura asimetrica a etajului de intrare ...
Puteti mentiona macar ca idee acele amendamente ?
Si ati putea explica cum afecteaza structura etajului de intrare raspunsul armonic ? Eu nu am invatat la scoala aceste lucruri ... :cry:
As aprecia chiar si o trimitere la un material de studiu.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Shambala pentru postare:
hpavictor (Mar Noi 03, 2020 2:18 pm)
hpavictor
Moderator
Moderator

Desigur .
Amendamentele sunt legate de structura ( topologia ) schemei , spre exemplu un amplificator care are o schemă a etajului de intrare și VAS perfect simetrică va avea distorsiunile de ordin par mai mici decât schemele asimetrice .
Aceeași situație se întâmplă la amplificatoarele cu o configurație de tipul balanced / bridged .
Etajul final complementar produce distorsiunile de ordin par mai mici decât etajele finale de tip cvasicomplementar ...
Dacă analizăm graficul funcției FFT , putem estima dacă amplificatorul are un răspuns mai colorat sau mai linear ... desigur graficul simulat nu coincide 100% cu graficul măsurat , dar e suficient .
Chiar dacă distorsiunile armonice totale sunt sub valoarea de -100 dB , cumva creierul uman percepe diferența între cele două topologii de amplificatoare ( asimetrice versus simetrice ) .

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Unul dintre cele mai studiate amplificatoare ( în liga mare 🍰 , pe alte meleaguri , mai audiofile ) este Madrigal Audio MARK LEVINSON 29 .
Cu excepția faptului că are doar 50W / canal , le rezolvă pe toate la superlativ .
E încă neînvins la teste urechiometrice in categoria amplificatoarelor sub 5000$ !
Pentru amatorii de putere mai mare , există Madrigal Audio MARK LEVINSON 27 , care are 100W / canal .
Manualele service sau review-uri se găsesc pe net , deoarece tehnologia lor e " veche " de peste 30 de ani .
Fişiere ataşate
format-pdf
madrigal_audio_laboratories_mark_levinson_no-27.5.pdf
654.16 KiB - Descărcat de 141 ori
format-pdf
madrigal_audio_laboratories_mark-levinson_no-29.pdf
652.85 KiB - Descărcat de 151 ori

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Metoda de control a răspunsului armonic folosita de proiectanții schemei Denon POA 6600 se poate aplica la majoritatea amplificatoarelor audio , conform ideii asemănătoare descrisă în schema Rotel ( modificată
) atașată mai jos :
Fişiere ataşate
Screenshot_20201223-210228~2.png
Screenshot_20201223-210228~2.png (229.69 KiB) Vizualizat de 2029 ori
Mircea (Joi Dec 24, 2020 5:02 pm)

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Acum sper că totul devine clar !
Fişiere ataşate
fft.png
fft.png (314.12 KiB) Vizualizat de 2024 ori
thd .jpg
thd .jpg (179.08 KiB) Vizualizat de 2024 ori
Mircea (Joi Dec 24, 2020 5:01 pm)

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Vă prezint un amplificator deosebit , proiectat în 1975 de celebrul Tim de Paravicini la aniversarea de 50 de ani a firmei Luxman .
Familia de aparate Luxman aniversare proiectate de Tim de Paravicini sunt amplificatoarele M4000 , M6000 și preamplificatorul C1000 .
M4000 : l-am ascultat , iar verdictul meu : este un amplificator fără egal .
Totul e la superlativ !
In descrierea schemei , Tim de Paravicini explică câteva din secretele prin care se obține acea " dulceață " în sunet , prin asimetrie in etajul amplificator in tensiune , corectată la final .
Fişiere ataşate
format-pdf
Luxman M4000 .pdf
4.69 MiB - Descărcat de 143 ori

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns