Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Equaliser cvasi-parametric

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Pentru inceput, sa explic titlul, aşa cum îl văd eu:
Un equaliser parametric are câte 3 butoane pentru fiecare domeniu de frecvenţă, unul pentru reglajul frecvenţei, unul pentru nivel şi unul pentru lăţimea de bandă acoperită de frecvenţa centrală respectivă.
Un asemenea equaliser, dacă are trei benzi, devine relativ greu de folosit, adică, neştiind sau neputând măcar aproxima cam ce vrei să faci cu el, vei pierde mai mult timp sucind de butoane decât ascultând muzica. Pentru asta asemenea equalisere sunt folosite aproape exclusiv în domeniul producţiei profesionale de muzică, unde activează tehnicieni, ingineri de sunet care pot aproxima suficient de bine ce frecvenţă trebuie potrivită, măcar ca un punct de plecare.
Eu, după ce am încercat inclusiv un equaliser parametric cu 30 de benzi, am ajuns la concluzia că pentru a modela sunetul aşa cum îmi place mie nu e nevoie de aşa multe benzi, pentru că durează prea mult pentru a obţine rezultatul dorit. Eu am reuşit să obţin sunetul care îmi place - adică o uşoară deviere de la sunetul unei înregistrări care putea fi mai bine mixată - cu un equaliser cu 4 butoane: bas, medii, reglaj frecvenţă centrală medii de la 1000 la 8000 de Hz, înalte. Adică exact ce oferă un canal din mixerul Behringer Xenyx X1622 pe care îl deţin. Acolo sunt un pic extreme reglajele, eu aş căuta ceva mai puţin agresiv...pentru a fi folosit în sistemul Hi-Fi, deci nu +/-15 dB ca la mixerele profesionale, ci ceva în zona 6dB sau un pic mai mult.
Are cineva materiale didactice în acest scop? Voi pune aici ce am găsit eu, dar recunosc că nu stăpânesc aşa de bine aparatul matematic pentru a calcula exact un asemenea equaliser. Am propus discuţia aici, la solid-state, dar o putem muta la vintage dacă cineva se încumetă să facă aşa ceva pe lămpi. Propun ECC83 ca element activ în acest caz. Dar orice idee constructivă practică e binevenită.
Eu aş vrea aşa:
Bas: Frecvenţa de reglaj la 80 Hz, +/- 6dB
Medii parametrice, +/-6dB, reglajul frecvenţei de la 1 la 8 Khz. Nu mă supăr dacă apare aici şi reglajul lăţimii de bandă, măcar ca semireglabil, dar aş prefera o variantă prestabilită, bine calculată.
Înalte: Frecvenţa de reglaj la 12 Khz, eventual la 10 Khz...asta ar fi super de reglat cu un comutator cu 2-3 poziţii. De asemenea la +/- 6dB, vreau doar să potrivesc uşor sunetul, nu să ascult bumpţi-dupţi până rup difuzoarele...sau urechile.
Ar fi super dacă aş avea schema mixerului Behringer, dar nu e de găsit.
Iată ce am eu deocamdată...voi reveni pe măsură ce fac rost de material folositor:
http://www.geofex.com/article_folders/e ... variable_l
Eu sunt sigur că un asemenea aparat odată construit va fi pe placul multor ascultători de muzică...nu vorbesc de admiratorii de osciloscoape. Curbele de pe osciloscop trebuie să fie un diagnostic, nu un scop în sine.
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Cateva idei intr-o [dez]ordine aleatoare :)

1. La un EQ parametric este mai corect sa spui ca se regleaza panta filtrului si nu "lăţimea de bandă acoperită de frecvenţa centrală respectivă".
2. La un EQ grafic este f usor sa variezi panta 6-12dB. Am avut pe vremuri un Akai EAG-90 care facea asta si schimba si culoarea ledurilor de pe potentiometre (verde-portocaliu).
3. EQ parametric cu 30 de banzi ... nu am vazut, poate a fost o eroare de scriere si era vb despre un EQ grafic.
4. Din motive practice un EQ parametric ar trebui sa aiba minim 5 domenii de frecventa (adica sa aiba banda 20hz-20khz impratita in 5 segmente), separat pe fiecare canal.
Am de aproape 20 de ani un Behringer T1951 ( https://mediadl.musictribe.com/media/PL ... ont_XL.png ) si dupa ce m-am chinuit intens[iv] vreo saptamana sa ma invat cu reglajele, am ajuns sa il manuiesc destul de rapid.
Intradevar, de multe ori iti vine sa il folosesesti pt a analiza diverse sunete (fragmente sonore) dar invatam si sa ne mai si abtinem :roll: (... mai ales ca il foloseam impreuna cu un EQ grafic 2 x 32 benzi)
5. Nu e chiar usor de facut un eq parametric - chiar si pt o singura banda de frecventa. Si tocmai pt o singura banda de frecventa nu prea vad rostul efortului, caci tot iti va veni mereu sa invarti la butoane :mrgreen:
5.1 Cand te gandesti ca un EQ parametric cu 5 benzi costa 2-300 euro (nou) si spre 100-150 euro la sh.... merita oare efortul constructiei ? Ganditi-va si la partea mecanica.
( https://reverb.com/item/1524530-behring ... r-peq-2200 )

Later Edit: - La pct 4. am uitat sa spun ca dupa entuziasmul initial (cateva luni), am ajuns sa folosesc din ce in ce mai putin egalizatoarele, iar dupa vreo doi sau trei ani le-am scos cu totul din sistem. Pur si simplu pe un sistem nu am corectii de ton iar pe altul folosesc doar un circuit de loudness (pt ca ascult f incet).
Ultima oară modificat Dum Aug 29, 2021 12:30 pm de către Shambala, modificat de 2 ori în total.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Urmăresc cu interes acest subiect ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

@Shambala:
1. Multumesc, am retinut!
3. Da, grafic era...greseala mea.
4. Da, daca e folosit ca atare, la productie de muzica. Tocmai de aia vreau altceva, am spus deja ca
am mixerul si eventual software pentru reglaje detaliate.
5. Tocmai de aia...ca eu doar pe medii simt nevoia sa invart de butoane. Da...ma gandesc si la solutia
unui agregat SH, sau am fost sfatuit sa caut ceva mixer modular luat la bocanci din care se pot recupera
doua canale...
In ce priveste partea mecanica...cum iese...asa iese. Il fac pentru mine, nu ca sa-l vand...sau sa ma laud.
@hpavictor: Multumesc pentru schemele Midas, stiu preampurile Midas din interfata UMC404HD Behringer,
au zgomot foarte redus...ar putea fi un bun punct de plecare...dar eu as renunta la cateva din reglajele
de acolo. Se pot publica aici extrase din acel document, sau e sub copyright?
hpavictor
Moderator
Moderator

Evident , poti folosi manualul service , totul e la liber pe net .
Ai posibilitatea sa compari schema recomandata de mine ( MIDAS ) cu schema mixerului tau BEHRINGER ... daca stii unde sa cauti , gasesti absolut orice .
Fişiere ataşate
format-pdf
EXCE Solu Serv DE_Overview_P0556 Service Manual_2016-07-09_Rev.0.pdf
1.84 MiB - Descărcat de 165 ori
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Multumesc, cred ca asta va si fi varianta practica finala...operationalele alea se gasesc si in format DIP8 si schema se poate face si la nivel de amator, macar un exemplar de test. Macar asta stiu cum suna si la ce sa ma astept. Insa intre timp am redescoperit si proiectele lui Elliot...
https://sound-au.com/project150.htm
https://sound-au.com/project152-1.htm
Din solicitarea mea initiala ramane doar ideea de a face acelasi lucru pe lampi...dar daca mai are cineva alte scheme sau sugestii, sunt binevenite!
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Daca se accepta si un DSP, se poate opta pentru un miniDSP 2x4 cu configurarea plug-inului de EQ pe gustul tau.

https://www.minidsp.com/products/minids ... inidsp-2x4
hpavictor
Moderator
Moderator

Nici nu știi ce pierzi ...
De obicei nu-mi pierd vremea cu sfaturi unora care nu pot înțelege ajutorul pe care îl ofer , dar în viitor știu ce am de făcut !

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

@hpavictor La cine te referi?
@Mircea E si asta o solutie...dar eu prefer solutia analogica...

Se baga cineva sa proiecteze un cablaj? eventual facem si un group buy ca sa merite...daca da, as lua in calcul si varianta MIDAS, dar pentru op-ampurile alea SMD e mai greu de desenat un cablaj cu carioca... :)
hpavictor
Moderator
Moderator

Hei , trăim în 2021 , nu în epoca RSR a revistei Tehnium , revista de popularizare a științei și tehnicii la sate și orașe !
Nu mai trage cu ochiul pe forumurile tâmpiților , dăunează moralului .
PCB-ul se poate proiecta din start cu o amprentă dublă , pentru integrate THT + SMD .

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns