Recent am demolat mai multe televiroare (CRT) pe care le aveam la vechiul apartament, transformat in depozit de vechituri. Primul a fost un E47-110 (cu lampi, fabricat in anul 1964). Am recuperat noua socluri novale si unul heptal, pentru cablaj imprimat, plus cateva novale pentru sasiu. M-am bucurat de ele, pentru ca nu am decat cateva socluri si am de gand sa construiesc montaje simple (cu maxim 3-4 lampi), preselector de UL-UM-US si (eventual) un radioreceptor. Am recuperat trafo de iesire (pentru ECL82), un drosel de filtraj (tensiune anodica), trafo de cadre. Trafo de retea nu cred ca il mai recuperez, pentru ca are piulitele de prindere blocate. N-am aruncat nimic important, conectoarele de pe placi, piesele (antice, vechi si de demult - bune la radiouri cu galena, sa fie in ton cu vremurile), difuzorul, butoanele potentiometrelor.
A urmat la rand un tv color romanesc (Telecolor 5103 - cred, cu TDA3510, 3520...) Mergea, la fel ca E47-110, dar ma incurca (greu si voluminos, cu tub Toshiba). Si de aici am recuperat cam tot ce are piese (placile spalate cu detergent, arata ca noi). Tehnologie depasita, multe module, multe fire, incurcaleala.
A urmat un Akai (cred, ca nu i-am notat numele si incepe sa ma lase memoria de scurta durata). Sasiul mititel, piesele pe sfert decat la alte tipuri de televizoare, miniaturizare fara rost, practic nereparabil. Voi recupera (la nevoie) rezistoare si condensatoare. Am oprit si bobina de demagnetizare, pentru ca are sarma emailata, buna la bobine (RF).
Azi demolez si vechiul Rubin 102, la care am vazut filmele din copilarie, aselenizarea americanilor etc. Voiam sa-l pastrez ca amintire, merge, dar este greu ca un excavator (cade blocul de la cate vechituri am inghesuit acolo). De la Rubin voi recupera lampile (eventual si cateva socluri, care nu sunt de calitate deosebita), cele doua difuzoare, trafo de retea si celelalte trafo, bobinele (cu carcasa si ecranul de Al) din AFI, ceva piesulici care se pot demonta cu sfic-ul.
Cu ocazia asta am vazut pe viu cum a evoluat electronica, cat de bloncoase erau aparatele vechi si la ce s-a ajuns in prezent.
Urmeaza doua magnetofoane cu lampi, care dorm intr-un colt al sufrageriei. Transformatoarele de retea sunt chiar misto, am sa fac macar o sursa pentru montaje cu lampi (din seria E. cu 6,3V la filament), pentru joaca (chestii didactice) cu montaje cu tuburi electronice. Si acolo sunt socluri pentru cablaj imprimat, ECC-uri, ECL86, trafo de difuzor si difuzoare. Demontate ocupa spatiu pe jumatate.
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Demolare de televizoare vechi
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Daca magurile sunt mono, trafurile sunt bune doar pt. monoblocuri, daca sunt identice. La fel si la radio, am incercat si eu, pe considerentul ca daca au fost 6 lampi, merge pt. un stereo cu 3 tuburi. La filamente da, dar anodica nu cred ca va face fata...la limita poate ceva ce a fost cu EL84 pt. un etaj stereo cu un tub mai mic, gen ECL82...Am incercat eu cu doua trafuri de radio si la un SE stereo puteai praji oua pe el dupa jumatate de ora...
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Nu ma bate gandul sa construiesc amplificatoare Hi-FI cu lampi. Pentru asta am circuite integrate monolitice (inclusiv doua LM-uri de 80W, care zac nefolosite de peste 15 ani)) si chiar as putea sa cumpar un hibrid japonez mai de soi.
Magurile sunt Grundig ZK120, Au trei lampi (ECC83, ECL86 si EM84).
Azi "le voi opera", ca sa arunc ce nu imi este util si sa reduc din greutate si din spatiul ocupat.
Ma pasioneaza circuitele de RF si am strans multe pentode cu panta mare si cu rezistenta echivalenta de zgomot redusa (sub 500 ohmi).
Am si multe lampi noi, cumparate de la ucraineni in anii '90 (cand veneau prin targuri), dar cele mai multe sunt din casari de aparatura (osciloscoape etc), in stare foarte buna. Intentionez sa le folosesc mai mult in scop didactic, sunt intuitive, bune ca sa inteleaga copiii cum lucreaza dispozitivele electronice cu controlul fluxului de purtatori de sarcina electrica.
Pentru audio cu lampi imi este suficient un amplificator cu ECL82 (86). Lucreaza in clasa A si are distorsiuni neglijabile la nivel mic de putere, cat sa asculti in camera la bloc.
Magurile sunt Grundig ZK120, Au trei lampi (ECC83, ECL86 si EM84).
Azi "le voi opera", ca sa arunc ce nu imi este util si sa reduc din greutate si din spatiul ocupat.
Ma pasioneaza circuitele de RF si am strans multe pentode cu panta mare si cu rezistenta echivalenta de zgomot redusa (sub 500 ohmi).
Am si multe lampi noi, cumparate de la ucraineni in anii '90 (cand veneau prin targuri), dar cele mai multe sunt din casari de aparatura (osciloscoape etc), in stare foarte buna. Intentionez sa le folosesc mai mult in scop didactic, sunt intuitive, bune ca sa inteleaga copiii cum lucreaza dispozitivele electronice cu controlul fluxului de purtatori de sarcina electrica.
Pentru audio cu lampi imi este suficient un amplificator cu ECL82 (86). Lucreaza in clasa A si are distorsiuni neglijabile la nivel mic de putere, cat sa asculti in camera la bloc.
- VAX
- Membru

Am impresia ca la ZK120 trafo de retea este construit pe miezul magnetic al motorului, ceea ce nu-mi place deloc. Asta din ce vad in pozele de pe net. Voiam transformator facut "cinstit", compact, cu care sa construiesc o sursa separata pentru montaje cu lampi. In seara asta le demolez si ma voi lamuri in privinta transformatorului.
https://www.radiomuseum.org/images/radi ... 745103.jpg
https://www.radiomuseum.org/images/radi ... 548730.jpg
https://www.radiomuseum.org/images/radi ... 745103.jpg
https://www.radiomuseum.org/images/radi ... 548730.jpg
- carageae
- Mod global

Din păcate aşa este:
Aici găsiţi schema...motorul şi transformatorul de alimentare sunt comune. Se pare ca nu doar din economie s-a facut asa, se pare ca impreuna agregatul functiona cu un brum mai redus decat daca ar fi fost doua circuite magnetice separate, motorul si transformatorul de alimentare...la multe modele, chiar cu tranzistoare, am văzut acest stil de alimentare la magnetofoane...si eu am demolat ceva cu tranzistoare, tot Grundig, nu mai ştiu modelul, avea finali AD151-152 pe germaniu.
https://elektrotanya.com/grundig_licenc ... ad.html#dl
Aici găsiţi schema...motorul şi transformatorul de alimentare sunt comune. Se pare ca nu doar din economie s-a facut asa, se pare ca impreuna agregatul functiona cu un brum mai redus decat daca ar fi fost doua circuite magnetice separate, motorul si transformatorul de alimentare...la multe modele, chiar cu tranzistoare, am văzut acest stil de alimentare la magnetofoane...si eu am demolat ceva cu tranzistoare, tot Grundig, nu mai ştiu modelul, avea finali AD151-152 pe germaniu.
https://elektrotanya.com/grundig_licenc ... ad.html#dl
- VAX
- Membru

http://george33.fw.hu/electron/magno/zk-mot3-800.jpg
Asa arata motorul demontat. Eu am aruncat rotorul si am pastrat doar partea cu miezul magnetic si bobimele. Probabil ca nu va merge transformatorul, pentru ca o parte din
fluxul magnetic trece prin miezul rotorului. Orice s-ar zice, Grundig a facut o cacariseala cu aceasta solutie tehnica adoptata.
Asa arata motorul demontat. Eu am aruncat rotorul si am pastrat doar partea cu miezul magnetic si bobimele. Probabil ca nu va merge transformatorul, pentru ca o parte din
fluxul magnetic trece prin miezul rotorului. Orice s-ar zice, Grundig a facut o cacariseala cu aceasta solutie tehnica adoptata.
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Căutați un miez de tole potrivit pe sectiune și puneți bobinele pe el... puteți folosi doar tolele E (în loc de E+I) daca lungimea lamei centrale nu cuprinde - pe inălțime - cele 2 bobine.... posibil sa se potriveasca un miez de tip manta...
- carageae
- Mod global

Imi pare rau, dar aici nu putem fi de acord. Iata de ce:VAX scrie: Lun Iun 06, 2022 11:00 am ...Orice s-ar zice, Grundig a facut o cacariseala cu aceasta solutie tehnica adoptata.
1. Eu nu am vazut vreun asemenea motor ars. Poate or fi, ca nu le-am vazut eu pe toate. Dar numai in colectia mea sunt vreo 4 asemenea motoare, in stare buna. Si au mers decenii bune, la vremea aia lumea chiar folosea magnetofoanele...
(daca cineva se ofera sa-mi prezinte un contra-exemplu, il rog sa-mi comunice si starea sigurantelor din aparat. Prietenii stiu de ce
2. Din vreo 3 exemplare pe care am pus mana, niciunul nu avea pic de brum si functionau silentios, deci agregatul isi facea bine treaba acolo.
3. Cred ca si randamentul energetic era mai bun, nu am masurat, dar intuitiv cred ca un singur primar era mai ok decat doua...asta ca sa nu mai punem economia de sarma.
4. Un motor de acest fel si lipsa trafului separat scadea greutatea aparatului, si asa destul de mare.
5. Singurul dezavantaj e cel al utilizatorului DIY, dar sunt sigur ca asta chiar nu a luat in calcul Grundig
- VAX
- Membru

Miezul magnetic este facut din bucati si are mult intrefier, consecinta fiind un flux de scapari mare si camp magnetic imprastiat la distanta. Brumul rezultat este compensat prin introducerea de tensiune in antifaza cu cea indusa (se regleaza cu un potentiometru semireglabil).
Singurul motiv pentru care s-a recurs la aceasta solutie tehnica este cel economic.
===============================
In gramada cu vechituri am gasit si un ZK145. Are circuit ALC de reglare automata a nivelului de la iesirea preamplificatorului, realizat cu o pentoda cu panta variabila (EF83) proiectata pentru audiofrecventa. Este piesa rara, o tin pentru colectie.
Singurul motiv pentru care s-a recurs la aceasta solutie tehnica este cel economic.
===============================
In gramada cu vechituri am gasit si un ZK145. Are circuit ALC de reglare automata a nivelului de la iesirea preamplificatorului, realizat cu o pentoda cu panta variabila (EF83) proiectata pentru audiofrecventa. Este piesa rara, o tin pentru colectie.
- carageae
- Mod global

Exact! Si intr-un mag tot nemtesc, Telefunken sau Saba, nu mai stiu, am gasit si o spira in paralel cu capul de redare, printr-o rezistenta parca, aparent parea aiurea dar am dedus ca tot asta facea - capta ceva brum in antifaza cu capul. Magul respectiv avea traf separat.VAX scrie: Mie Iun 08, 2022 6:42 pm ... Brumul rezultat este compensat prin introducerea de tensiune in antifaza cu cea indusa (se regleaza cu un potentiometru semireglabil)...
Ma indoiesc ca vor merge ca atare bobinele alea, dar mai mult decat fum n-au ce sa scoata...probabil si tolele sunt nestandard. Si daca vor scoate ceva, probabil sunt calculate diferit decat cele clasic pt. trafo. Dar sunt si eu curios, daca ne spuneti ce iese din ele...