Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Romanii sunt (cei mai) mari smecheri

Discutii of topic, fara legatura cu domeniul acestui forum.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Ne tragem din stamosi traiti rau, la limita supravietuirii, ca urmare a exploatarii externe (Imperiul Roman, turcii, austro-ungarii, rusii etc), dar si din interior (boierii - cu minte putina si cam nescoliti).
In aceste conditii, romanii s-au invatat sa se fure intre ei, sa fure de oriunde (de pe mosia boierului, lemne din padure etc). A fura nu este de rusine, ci o necesitate si o calitate. La fel si smecheria.
La aceasta mentalitate a contribuit si biserica locala (popimea), care s-a manifestat tot ca o institutie tolerata de asupritorii externi, organizata minimal. La bisericile ortodoxe lumea sta in picioare, nu pe banci ca la catolici, asculta o vrajeala cu Doamne-Doamne, aprinde tamaie si lumanari, se inchina, eventual inconjoara biserica in genunchi de cateva ori (moda mai noua). Popii sperie babele cu amenintari voalate, daca nu respecta dogmele bisericesti, iar in rest sunt cu gandul la afacerea lor (colacei, plocoane etc).
La catolici vrajeala de la biserica este mai elaborata, le pune muzica la orga, canda in cor si mai ales li se vorbeste enoriasilor si despre treburile comunitatii.
Ortodocsii sunt dezbinati, se descurca pe cont propriu (chiar si prin furt si smecherie), in timp ce catolicii isi vad si de treburile lor, dar au si proiecte comune. Aici e marea diferenta.

Cand eram la gimnaziu mi-am petrecut multe vacante la tara, la bunici. De multe ori copiii de acolo se intalneau la o banca de langa magazinul comunal. Cativa se intreceau in smecherii (dadeau talente din ei), in timp ce ceilalti stateau cu gura cascata. Asta era mentalitatea, smecheria era respectata.

Romanii nu au explodat de furie cand politicienii le-au vandut la straini si pamantul de sub ei, au murit de ciuda pentru ca n-au fost ei la butoane, sa vanda ei si sa ia spaga mult dorita. Ma uit si la saracanii care n-au ce pune pe masa la copii, cum sar in apararea capitalismului si a regimului bazat pe exploatare. Pentru ca in sinea lor viseaza sa ajunga candva (la Sfantul Asteapta) mari patroni, sa leneveasca in timp ce muncesc altii pentru ei. Nu trebuie sa va fie mila de ei, si-o merita.

La inmormantare la mama, popa a intarziat cam o ora si a trebuit sa-l asteptam. Am stat pe o banca in cimitir si am discutat cu un unchi al meu, fratele cel mai mic al mamei, mai batran ca mine cu patru ani. Inginer (electrotehnica), un tocilar si un fustangiu, fara pasiune pentru tehnica (era cu balurile). Dupa '90 a lucrat la SIF si a avut salariu mare. A inceput sa se umfle in pene si sa-mi spuna ca in ziua precedenta a fost la o intreprindere pe care urmau sa o inchida (era in blocaj financiar). L-am intrebat de ce s-a bagat in mizeria aia, sa contribuie la distrugerea industriei locale. Raspunsul lui m-a umplut de scarba: - Pai ce, sa fi fost eu prostul altora ?
Asta este cu smecheria la romani, i-a dus la faliment national. Ungurii spun despe romani ca sunt o populatie (o adunatura), nu o natiune (ca maghiarimea). Au dreptate, suntem mari smecheri si nu ne pierdem timpul cu proiectele ce tin de comunitate.
VAX
Membru
Membru

In urma cu trei zile am fost la CAS Dolj, dupa ce am iesit la pensie a trebuit sa pun alt dosar de asigurare. Sotia a fost coasigurata (are putini ani de serviciu pentru ca s-a imbolnavit de cancer - chimioterapie si radioterapie, operatie la Cluj, acum pare sa fie vindecata). Nu mi s-a spus ca trebuie ca din trei in trei luni sa merg la CAS si sa depun din nou dosarul de coasigurare. A avut nevoie de adeverinta de asigurat ca sa faca o internare la Sp.1 si a constatat ca nu aparea ca asigurata. Mai mult de atat, dupa redepumerea dosarului de coasigurare trebuie sa treaca doua luni pana sa i se poata elibera adeverinta respectiv. Tipa de la ghiseu vorbea cu mine "din varful limbii" si m-a tratat ca pe un milog (pensionar fiind), desi timp de mai bine de 36 de ani mi s-a retinut din salariu aproape jumatate, pentru pensie si asigurare medicala. Unde sunt banii astia, i-au papat milionul de bugerari care o freaca si plimba hartiile ? Ziceau ca la CAS s-a terminat cu informatizarea, dar nu se vede dupa cum se lucreaza. De ce sa-mi reasigur nevasta din trei in trei luni, astia sunt dementi ?

Am plecat nervos la oficiul postal sa iau ultimul cupon de pensie, sa-l pun la dosar (alta tampenie inexplicabila). Pe drum, in taxi, am discutat cu soferul si i-am spus ca cutare de la PSD a fost racolat de CIA inca din anul 1959 si ca ne-a taiat cu septarul pe la spate.
Raspunsul a venit instantaneu si m-a lasat fara replica.
- Da, dar s-a imbogatit.
Asta este la majoritatea romanilor, ar vinde si pe tat-su si pe ma-sa pentru un avantaj material. Le lipseste total constiinta nationala si patriotismul. Poti sa tragi apa dupa ei.
Daca discutia ar fi avut loc in Ungaria, precis soferul s-ar fi enervat si ar fi cerut detalii ale cazului.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Ce as face, in locul dvs, este sa ma duc/intorc si sa-i cer sa-mi explice cu subiect si predicat (adica in cel mai mic detaliu) ce-mi trebuie ca sa am dosarul complet si corect intocmit.

Pentru asta insa trebuie sa va pregatiti cu o lista de intrebari, cat mai multe si cat sa clarifice ce nu intelegeti. Intrebarile sa fie de genul: daca obtin documentul 1, care este documentul 2 urmator, are nevoie de stampila , de la cine, ce taxa si unde se plateste, cat este durata de procesare, etc.. Altfel, sunteti ca-n cazul celor 12 munci celebre. Este important sa puneti intrebari inteligente, nu va puteti baza pe "ghiseista" sa va zica tot ce vreti sa stiti. Imi este ca va intoarceti cu cuponul de pensie si peste o luna aflati ca trebuia sa platiti si o taxa de tratare de dosar (de exemplu) de 3,5 lei, iar dosarul dvs doarme intr-o gramada de maculatura pe un birou prafuit.

De notat este ca nu trebuie sa va fie nici o jena sa intrebati, si chiar sa repetati intrebarea pana intelegeti - indiferent de cum va priveste persoana respectiva. Iar de respectiva persoana repeta acelasi lucru sau cu termeni pe care nu ii intelegeti (e normal!), sa cereti sa va explice si altfel. Interesul dvs este sa intelegeti ce trebuie facut/avut, nu ce parere are respectiva persoana despre dvs. "Uite-l si pe prostul asta, nu intelege nimic!" este ultima dvs grija. Dvs stiti ca nu sunteti un prost, ci ca sunteti doar o victima a sistemului.

Apoi, stiu ca e greu sa nu fiti frustrat in fata unor raspunsuri in 2 peri sau chiar obraznice, insa vorba dulce mult aduce. Chiar daca respectiva persoana merita sa o scuipati in fata. Un ton calm si cu tenta de "am nevoie de ajutorul dvs, numai dvs puteti sa ma ajutati" va poate rezolva problema. Vorba ceea: te faci frate cu diavolul... Dupa ce rezolvati problema, puteti sa-i aruncati un carton de oua in fata.

Legat de avantaje materiale, ma intreb cum platiti dvs la piata? Cu patriotism rupt in fund? Nu judecati decat ce cunoasteti, ma indoiesc ca informatia despre CIA o aveti din sursa sigura (de prima mana). Altfel, mitul bate viata.

NB: Nu va imbarcati in trenul celor care-si arunca cu rahat in cap. Romanii nu sunt nici smecheri, si nici cei mai mari smecheri. Majoritatea sunt de foarte bun simt. Foarte multi sunt prea naivi si se vede ca pun botul la orice (nu folosesc expresia asta in sens peiorativ). Eu nu asociez naivitatea cu prostia, caci stiu ca naivitatea lor rezulta din spiritul onest. Sa nu cadem in capcana celor care au o experienta (poate 10) de cosmar si apoi pun o eticheta unui popor intreg.

Daca reprosez ceva romanilor, este ca ii fute prea mult grija altora! Fiecare cu viata lui!
VAX
Membru
Membru

Din ce am citit pe net, problema cu punerea dosarului pentru coasigurati (din pensie, nu la salariati), din trei in trei luni, este de la taranoii care conduc CAS Dolj. La alte judete lucrurile merg cum este logic, coasigurarea este valabila cat timp traieste pensionarul, iar coasiguratul are obligatia sa anunte CAS in termen de 15 zile de la decesul pensionarului. In registrul de evidenta electronica sotia mea apare ca asigurata, dar CAS Dolj nu vrea sa elibereze adeveritna (pe care o cere Sp. Nr. 1 la internare) decat dupa doua luni de la redepunerea dosarului. Este un abuz si am sa ma adresez Ministerului Sanatatii.

In legatura cu tovarasul care a spionat si sabotat, evident ca nu am dovezi directe (nu imi spunea mie CIA cum l-a racolat), dar dovezi indirecte sunt destule. Nu pot sa le fac publice.
Romanii nu sunt nici pe departe ca ungurii (de exemplu), ar pupa in cur pe oricine le da un banut. Istoria noastra este plina de tradari, de ex. Mihai Viteazul, dar si Ceausescu, care a fost impuscat de cei care ii cantasera osanale.
Dumneata ai vazut ce logic este Viktor Orban si ce atitudine demna si in favoarea Ungariei are ? Sunt pe Youtube interviuri cu el, ti-e mai mare dragul sa-l asculti, iti dau speranta de mai bine.
Ai vazut cat de organizati si decisi sunt ungurii din Harghita si Covasna, se compara astia cu romanii ? Ca sa nu mai zic de evrei, cel mai organizat popor.
Mircea
Moderator
Moderator

Acuma, ungurii ca ungurii, poate ca si romanii ar fi mai uniti daca traiau vremuri mai bune, cam de un secol incoace. Multe din atitudinile ungurilor sunt izvorate dintr-o nesimtire crasa si batutul cu pumnul in piept (comportament de gorila). Pana una alta, cand a fost sa se vada ce pot in fata unuia mai tare (URSS), la fel ca si romanii, au stat cu coada intre picioare cam 45 de ani.

NB: am radacini banatene, dar chestia cu pumnul in piept ma depaseste. Valoarea se dovedeste cu fapte si actiuni, nu cu scandari.

In ultima suta de ani, romanii au fost robi, apoi au fost facuti prizonieri, apoi li s-a spalat in continuu creierul in mod violent (inchisori) si cu stadionul, apoi li s-a scandat "cu poporul, pentru popor", vecinul te-a dat pe goarna la Militie daca aveai video/o vaca de taiat/2 butelii/etc. Avem un secol de dezbinare, de pierdere de identitate si de oportunism si indiferenta. Plus balcanismul, sa nu-l uitam.

Legat de ce s-a intamplat in Evul Mediu, daca am stii noi ce era la fundul domnitorilor romani, ce aliante si ce biruri plateam. Dar, in ciuda tuturor greutatilor: aia din Evul Mediu au pastrat mai usor granita tarii decat noi in secolul 20.

Aveti grija cu atitudinea ungureasca (ce fac/zic ei in favoarea Ungariei), multi zic ca : "sa fim independenti, etc.". La sfarsitul anilor 30, Romania se tinea si dadea independenta, nu se alia de frica sa nu se supere ceilalti (ne-aliatii). Cand a venit tavalugul (inceputul razboiului), Romania s-a trezit singura-singurica, cu resursele la cheremul celui de i-a pus piciorul in prag (Germania), si a evacuat (nu cedat) Basarabia fara sa traga un singur glont (URSS). E foarte riscant sa fii cu curul in 2 luntrii, deci ceva alianta trebuie sa ai. Iar cand te aliezi, interesele aliantei nu sunt mereu doar cele care-ti fac tine placere sau te aranjeaza.

Spor la treaba si rabdare cu asigurarile.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Sâm Oct 07, 2023 3:28 am)
Rating: 16.67%
VAX
Membru
Membru

Ungurii au mentalitate de stapani iar romanii de slugi, asta este realitatea. De la inceput au fost ai dracu, de cand au venit in Europa cu carnea cruda sub saua calului. Sunt razboinici, nu agricultori. Au avut succes militar pentru ca inventasera arcul din materiale compozite, mai puternic. Dar si de la cruzimea intrinseca.
Sunt mai organizati si mai uniti decat romanii.
Iar romanii au mari hibe in administratie.
Seful de disciplina (fizica solidului) cu care am lucrat in anii '90, mi-a spus ca dupa unirea din anul 1918, administratia romaneasca a pus intr-o comuna din Ardeal trei politisti care nu-si faceau treaba, nu se mai termina cu furturile. S-au enervat localnicii si au cerut inlocuirea politistilor romani cu un ungur, astfel s-a rezolvat problema.
Cand am fost la Cluj, in anul 2011, am observat ca sala de asteptare de la gara era supravegheata de un ungur, care nu dadea voie la nimeni sa se intinda pe banci. La gara din Craiova sala de asteptare este dormitor. Oltenii mananca seminte de floarea soarelui pe peron, este stratul de coji lat de o palma, iar politistii stau de discutii la cativa metri distanta si nu iau masurile necesare (amenda sau macar atentionare).

Ar fi multe de spus, dar ma opresc aici.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Lun Sep 01, 2025 10:54 pm)
VAX
Membru
Membru

Se spune ca atunci cand a venit Constantin Brancusi in Romania, in anii '50, le-a spus consatenilor :
- Cand am plecat din tara v-am lasat prosti si saraci. Acum, cand am venit in vizita, v-am gasit mai prosti si mai saraci.

Romanii nu au evoluat, desi au fost scoliti de regimul comunist. Nu s-a lipit nimic de ei. Ma uit la miile de ingineri, care ar fi trebuit sa dezvolte tara pe baza a ce invatasera. Dupa '90 s-au intors la tara, la sapa. Nu s-au opus dezindustrializarii fortate impusa din afara tarii.
Este si din genele proaste, ca scoala nu te face mai destept.
Am avut la serviciu un laborant a carui mama era italianca. Era serios si de treaba. Pastra aparatura cu mare atentie, microscopul stereoscopic (made in RDG) il tinea sub un clopot de sticla, sa nu se puna praf pe partile optice. In schimb tenicienii de la alte laboratoare, proveniti din mediul rural, si-au batut joc de aparatura. Cand s-a zugravit in laborator, au lasat aparatele pe mese si au plecat in concediu. A trebuit sa curat de var un microscop streoscopic (fabricat la IOR) o zi intreaga, cu apa si detergent, respectiv cu vata si spirt (lentilele). Restul aparaturii era plina cu praf si var.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Lun Sep 01, 2025 11:11 pm)
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Aiurea , romanii sunt cu totul altii decat cei din viziunea Dvoastra .
Da , sunt fix cei care nu raspund niciodata la sondaje electorale sau la provocari online si nu halesc sub nicio forma partidele politice actuale , toate fiind ale sistemului care a inceput sa functioneze incepand cu 1985 ...
Cautati originea ELSA ... asa a aparut usere si restul .
Selectia naturala functioneaza intotdeauna , chiar daca nimeni nu va aduce la cunostiinta acest lucru ...
Veti ramane uimit cate nemernicii penale ( in sensul democratic 8-) ) se vor intampla probabil , dar doar daca lucrurile nu se schimba , deoarece trebuie sa existe si o supapa de suprapresiune , macar 40 ani de ' patriotism ' in sensul politic actual ( un ciclu politic acceptat de 40 de ani ) , in caz contrar va muri probabil jumatate din populatia Romaniei ( cat va ramane din ea ) , iar pentru stapanii lumii intotdeauna conteaza care jumatate moare ... restul nu conteaza .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Ma uit la vecini, la unele rude, la fostii colegi de serviu etc si constat ca nu este nimic de ei, au troaca goala, de asta o ducem rau si se kk strainii pe noi. La smecherii sunt buni (unii, care fug de muncile grele), nu la treburile meticuloase. Se tin de carpeli, vorba aia: lucru nemtesc legat cu ata. Nu are rost sa va mai explic.
Mircea
Moderator
Moderator

Sunt convins ca vecinii au exact aceeasi opinie despre dvs. E boala romaneasca sa ne simtim superiori, in special vecinilor. De ce, ce conteaza vecinul?!

Ceea ce conteaza, si e singura chestie care conteaza, e sa iti devii tie superior. Adica sa evoluezi. Privind de sus cu superioritate si condescendenta nu e nicidecum o dovada de evolutie, macar nu una notabila. Asa, oricine se poate simti superior, fara insa a avea motive intemeiate. Nu ca cineva ar trebui sa se simta superior altora. Asta e, mai curand, dovada de un complex de inferioritate.

Trec peste amanuntul nicidem neglijabil ca suntem diferiti, ca fiecare face ceva ce stie si ce poate, ca nu e musai sa fim toti trasi la indigo.

Incercati sa va imaginati o societate unde toti suntem doar medici, avocati si (sic?!) ingineri proiectanti. Ce mormane de gunoaie ar fi pe strazi, ca nu e de nasul nostru sa dam cu matura, noi doar prioectam matura.

Din pacate, cei mai vocali, in socieatea romaneasca actuala, sunt cei din generatia care a falimentat România. Cei care s-au imprumutat in 1975 ca sa retehnologizeze industria. Atat de bine au reusit (muncind dupa sloganul: noi ne facem...) ca in 1982 nu erau in stare sa plateasca nici dobanda la imprumut. Asa ca au hotarat sa vanda mancarea, recte motivul foametei pana in 1989. Acea generatie ar trebui sa taca acum, am vazut consecintele actiunilor lor. Nu au fost in stare decat sa falimenteze o tara si sa impuna foametea. E clar ca sfaturile lor sunt nepotrivite, ca sa nu zic altfel din respect pentru varsta acelei generatii care mananca pensie din contributia celor pe care acum ii critica. QED.
Scrie răspuns