Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu

Amplificatoare de casti DIY - colectia personala

Discutii si prezentari privind diverse accesorii audio (vu-metre, protectii, analizoare).

Moderator: carageae

Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Colectia mea de amplificatoare de casti facute pe genunchi.

O vedere de ansamblu:
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

De la stanga la dreapta:
#1. Facut cu TC4069UBP. Realizat in urma unei discutii cu un coleg de pe alt forum. Din piese recuperate sau din cutia de reciclat.

Imagine

Schema, eu am folosit CMOS in loc de TTL. Alimentat la 12Vcc. Pentru curiosi, timp de crestere/descrestere la semnal dreptunghiular in jur de 500ns.
Imagine

Sunetul decent, comparabil cu orice iesire de laptop, fara zgomote, fasait, etc. Daca esti prins rau cu piesele si ai nevoie de un amplificator de casti, e o solutie respectabila. In gol se duce la 10Vpp, in sarcina nu am masurat (l-am ascultat pe casti de 24R si nu se strofoaca deloc sa zbiere), dar daca sunt curiosi, lasati un mesaj aici.

#2. Facut cu MAX4410 - re-facut in 2022 - prima mea iubire in materie de amplificatoare de casti alimentate la 5V (facute sa completeze o iesire de laptop). E amplificatorul care a facut rodajul castilor si cu mare succes. Mic, dar potent. Cablaj facut in China.

Cel din foto e varianta numarul 4, dar schema e exact cea din foaia de catalog. Performantele sunt remarcabile pentru un integrat care are generator de tensiune negativa (charge pump) inclus cat sa nu necesite condensatoare pe iesire. E alimentat la 3,3V.

Imagine

Sunetul este clar, bun pentru orice muzica, dar foarte clar in medii, fara a fi insa exagerate.

Ce zice foaia de catalog: "The MAX4410 delivers up to 80mW per channel into a 16Ω load and has low 0.003% THD + N (asta la 25-50mW - depinde de sarcina). A high power-supply rejection ratio (90dB at 1kHz) allows this device to operate from noisy digital supplies without an additional linear regulator."

#3. Facut cu MAX4410 in 2015 - prima editie. Cablaj facut acasa. Singurul motiv pentru care am trecut la cutie inchisa fiind acumularea prafului in interior (cam deranjant). Schema din foaia de catalog.

Imagine

#4. Facut cu TPA6120A2 in 2021 - nu aveam nevoie de el, insa mi l-au laudat prea multi ca sa nu-l fac. Schema "compozita".

Imagine

Ce zice foaia de catalog, vorbeste de 0.0002% THD (la 1kHz 10k sarcina - deci nu pe casti) (si 0.003% la 100mW la 32R THD+N), PSRR 75dB:
Imagine

Impresia artistica: destul de bagate in spate mediile, nu neaparat un sunet neplacut, dar prefer oricand amplificatorul #5 (mai jos).

#5. Facut cu OPA1612 si final OPA1622 in 2017. Cablaj facut acasa.

Scuze pentru schema, cred ca sufeream de lene acuta... Schema tipica de aplicatie.

Imagine

Ce zice foaia de catalog, vorbeste de 0.0001% THD (si 0.00015% la 10mW la 32R THD+N), PSRR 95dB (daca am calculat bine, am considerat 3uV/V):
Imagine

De departe sunetul cel mai echilibrat (opinie personala, nu masuratori). Nimic prea mult, nimic prea putin.

Note:
Numarul 4 si 5 sunt in cutii Hammond - cablajele sunt facute pe masura cutiei cat sa intre in canturile prevazute in cutie, la care am dublat panoul frontal cu circuit imprimat. La #4 e facut in China. La #5 e facut acasa, stanat si aplicat lac incolor. Se vede mai bine in realitate decat in poze. Numarului 5 merita sa-i fac un panou nou in China.

Textul de pe panourile frontale este iluminat.

Alte amplificatoare:
#6. Facut cu MAX4410. L-am facut ca sa am unul care arata mai bine caci il foloseam la munca. E intr-o cutie Hammond, inalta de 11-12mm, si lunga de 70-80mm.

Imagine

Aceeasi schema deja folosita, fiind varianta numarul 2. Din pacate, nu mai stiu pe unde l-am pus. Are sa iasa la iveala intr-o zi.

#7. Facut cu 2N3904/3906 si BD139. Este de pe DIY audio 3HPA. E inca in teste si constructie. Am comandat alte condensatoare de iesire si niste rezistente de alte valori pentru teste. Ii pun alt radiator si-i micsorez inaltimea in general. Cablaj facut in China.

Imagine
Imagine

La ureche este decent, cam multe medii, un PSRR destul de firav. Am sa-i pun cam 8800uF pe alimentare. La teste l-am alimentat dintr-o sursa cu LM317 si tot nu am fost multumit, ma gandesc cum o sa fie din propriul redresor. Hmmm. Aia de pe DIY audio erau multumiti.

Am in constructie #8 cu TPA6139 (un pitic), si #9 cu MAX97220 (un fel de MAX4410 cu intrare diferentiala - daca se doreste).
Imagine

PS: MAX4410 si MAX97220 nu se mai fabrica, dar ce ofera este imbatabil - la 3V alimentare. Ambele inca se gasesc pe Digikey.

Corectie de text:
PS: MAX4410 nu pare sa se mai fabrice. MAX97220 nu se mai fabrica, dar e inlocuit de MAX97220A/B/C/D/E care au fie castig fix, fie extern (cu 2 rezistente). Eu am optat pentru versiunea B (castig extern)

Ambele inca se gasesc pe Digikey.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare (total 3):
addybiru (Mar Iul 04, 2023 6:49 am) • hpavictor (Mar Iul 04, 2023 2:08 pm) • carageae (Joi Iul 06, 2023 12:41 am)
Rating: 50%
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Felicitari! Apreciez in primul rand perseverenta de a duce montajele pana la capat....ale mele au ramas multe in faza de testare. Ma simt deja mai bine cand vad ca mai e cineva, mai calificat ca mine, care are "timp de pierdut timpul"...
Am facut si eu cu TPA6120A2, cel cu MAX4410 - cred ca de la dv. am auzit de el. Am luat un kit de pe Aliexpress...sper sa fie ce trebuie, n-a sunat rau, dar pe mine nu m-a impresionat.
Daca urmariti pe diyaudio discutia cu amplificatorul cu BD139 o sa vedeti catre sfarsit ca si eu sunt printre cei care il lauda...l-am avut pus intr-o cutie de carton si l-am folosit vreo luna. Urmeaza sa-i fac o carcasa decenta. Imi place mult, ce nu imi place e ca trebuie ajustate valorile de piese pt. diferite impedante de iesire pt. un sunet optim. Am folosit o sursa stabilizata bine si nu are pic de brum. Doar cu casti de 18 ohmi am avut un pic de zgomot. Insa si eu am folosit schema propusa de dv. Intr-una din discutiile de pe diyaudio cineva propune sa fie impartit in doua rezistorul de 180k de la polarizarea bazei primului tranzistor si sa fie intercalat acolo un condensator de vreo 10uF. Cei care l-au simulat spun ca nu aduce mare lucru, dar cel putin teoretic pare sa mareasca PSRR-ul...ma gandesc ca orice riplu din alimentare e cumva transmis direct in baza lui Q1...deci are logica plasarea acelui condensator.
Cel cu MAX4410 a fost dragut, dar intre timp am achizitionat un media player FiiO M6, care nu e cu absolut nimic mai prejos ca sunet....sau ar fi inutila pt. mine folosirea lui - il aveam in vedere ca solutie portabila. Am si un telefon LGV30+ - cu dac inclus - fata de care iarasi nu aduce nimic in plus acel MAX4410. Eu cred ca o sa-l includ intr-un CD player fara iesire de casti, care si asa are probleme cu traful de alimentare, bazaie in gol si butonul de power nu-l decupleaza noaptea. Ma gandesc sa-l alimentez dintr-un set de acumulatoare NiCd, pe care sa le las pe trickle charge peste noapte....consumul e mic oricum. Nu voi folosi Li-Po, sunt "superstitios" ;) Acest proiect nu e o urgenta pt. ca am un CD player Harman Kardon HD600, care momentan a luat locul aceluia care bazaie si care are un amplificator de casti excelent, cu reglaj de volum si duce bine inclusiv casti de 300 de ohmi.
Ati putea preciza si ce casti ati folosit cu aceste amplificatoare, sau macar impedanta lor?
Mircea
Moderator
Moderator

Si eu am tot simulat si ras-simulat 3HPA-ul. Au sosit piesele... insa m-am apucat de MAX97220B.

Ce asa zic, toate montajele audio le fac cat sa intre intr-o cutie anume aleasa inainte sa concep PCB-ul. Deci, slabe sanse sa ramana montaje intinse pe masa. Doar in cazurile, foarte rare, de catastrofe majore nu ajung sa finalizez decent un montaj. Multumesc pentru incurajare, dar timpul de piedut cand ai copii este dupa miezul noptii :grinning: .

MAX4410 merita ca adaos la o iesire de laptop, insa de cand am construit pe cel cu OPA1622 nu mai are castig de cauza acasa, dar prima iubire nu se uita. Eu nu folosesc laptop acasa (sotia si copii da, insa eu nu), asa ca toate MAX4410 au fost testate pe laptopuri de la munca (Lenovo sau Toshiba din serii de birou). Conectate (alimentate) din USB.

Castile diverse de 16-32 ohmi (acum am la uz general niste Panasonic si Bose). Nu prefer o marca anume, dupa cum imi cad in mana le pastrez sau nu, daca suna bine sau sunt rezistente. Nu merg pe strada cu casti, deci doar ascultat acasa in atmosfera oarecum linistita.
carageae
Mod global
Mod global

OK, in cazul asta imi permit sa vin cu o completare....si va asigur de veridicitatea ei, am peste 10 perechi de casti bunicele in colectie:
Fara a nega importanta amplificatorului, totusi mai bine de jumatate din garantia unei auditii de calitate sta in calitatea traductoarelor...adică (sic!) căştile în sine.
Bose am si eu un QC35 pt. bluetooth si noise canceling - sunt bune cand mergem cu masina, anihileaza zgomotul de motor (doar sotia conduce) si pot sa pun pentru restul familionului muzica in masina, ei oricum nu asculta foarte tare. Eu pot astfel sa ascult ce vreau. Nu suna foarte rau castile astea, le-am luat la schimb pe un amplificator vintage Dual...cred ca CV65. Insa adevarata calitate audio o apreciez pe fir...Panasonic sunt bune si ele, dar nici cele mai evoluate nu cred ca se apropie de una din cele de mai jos. Mai nou m-am cam indragostit de sunetul castilor planare sau ortodinamice. Dar sunt si momente cand prefer sa ma intorc la "clasice"...insa cand vine vorba de muzica clasica si orchestre mari sunt cam de neinlocuit.
O lista aproximativa cu ce am....o sa fac o enumerare mai ordonata intr-un topic dedicat compararii castilor:
Sennheiser HD222 - 600 ohmi
Sennheiser HD525 - parca 150 ohmi. Sunt faine, dar nu prea se mai gasesc...
Sennheiser HD560S - 120 ohmi
Sennheiser HD599 - astea le asculta fiica-mea - 50 ohmi
Sennheiser HD650 - 300 ohmi
AKG K361 - 32 ohmi
AKG K550 MK I - 32 ohmi
AKG K601 - 60 ohmi
Beyerdynamic DT770 - 80 ohmi
Beyerdynamic DT880 - 250 ohmi
Audio Technica ATH-AD900X - 32 ohmi
Audio Technica ATH-M40X - astea le-am vandut, sunau prea "v-shaped" - 32 ohmi.
Hifiman HE-400SE - parca 24 de ohmi, dar spl mic, ca toate ortodinamicele.
Hifiman Edition XS - astea si HD650 sunt cam in topul preferintelor mele - 18 ohmi
Philips SHP-9500 - 32 ohmi
Fara fir am doar BOSE QC-35 si Soundcore Life Tune, dar am un BT receiver Fiio BTR-3K cu care fac "wireless" din toate castile de mai sus.
...si mai am cateva, dar nu prezinta importanta. Am si doua casti IEM, dar nu pot suporta acest gen de casti, oricat de bine ar suna.
Daca imi spuneti ce muzica preferati predominant, va pot recomanda ceva din cele mai ieftine daca sunteti curios sa incercati ceva din ele...pentru amplificatoarele enumerate de dv. si la un buget redus, chiar nesemnificativ daca vorbim de SH, v-as recomanda generic Philips-urile, oricare din AKG-uri sau Sennheiser HD599, desi au 50 de ohmi, merg bine inclusiv pe telefoane.
Mircea
Moderator
Moderator

O chestie pe care evit sa o anunt caci sigur voi fi contrazis de cineva, insa extrem de adevarat in cazul meu: imperecherea difuzor-amplificator este reala si imperativa (cu asta imi atrag oprobiul public :astonished: ). Evident ca difuzorul este baza, insa nu e totul, un amplificator trebuie sa fie capabil sa controleze difuzorul.

Muzica ascult de multe feluri (foarte variat), acum cand scriu ascult Salena Jones (pentru ascultare FLAC-uri aici). De dimineata am ascultat ceva metal industrial.

Exista muzica care, indiferent de ce amplificator ai folosi, se aude de la foarte bine in sus (am si o lista de piese pe care am numit-o: "muzica care suna bine"). Insa daca vreau sa testez un amplificator, atunci am cateva piese cu pasaje de tobe si un bass aglomerat (in general din heavy metal), si atunci vad ce poate amplificatorul.

Nu vizez sa achizitionez alte casti, si nu e chestie de buget sau alte preferinte, insa am tendinta sa ascult destul de tare (sunt cam surd), asa ca prefer sa fie in boxe decat direct in urechi. Doar cand lucrez seara tarziu mai bag muzica la casti. Plus am si casti BT cu noise cancelling, imi pulseaza urechile daca ascult prea mult. Prefer castile care nu acopera complet urechea. In pofida celor spuse mai inainte, tot am construit o puzderie de amplificatoare de casti. Plus alte 2 care sunt la rand sa fie construite.

Intre timp (de cand am postat ultima oara) am facut un adaptor cat dintr-un switch sa trec de pe un amplif pe altul. Am reglat cat sa fie nivelul de iesire foarte apropiat la amplificatoarele #4 si #5 si parca afirmatia mea la #4 : "Impresia artistica: destul de bagate in spate mediile, nu neaparat un sunet neplacut, dar prefer oricand amplificatorul #5 (mai jos)." nu mai tine.
carageae
Mod global
Mod global

Nu va contrazic, cel putin la difuzoare e perfect adevarat ce spuneti, si parca si la castile sub 32 de ohmi. Insa cele de 250-300 de ohmi parca nu mai depind asa mult de amplificator, desi HD650 suna net superior pe un OTL pe lampi fata de oricare varianta pe semiconductoare...dar diferente am auzit mai mult in zona frecventelor inalte si la detalii...
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 509 ori

Celor interesati le recomand studierea acestui proiect ; salvati-l , internetul nu e vesnic !

https://phonoclone.com/diy-sap4.html
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Sâm Oct 07, 2023 6:48 pm)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Cunosc proiectul, in urma unor discutii de pe diyaudio am achizitionat si eu un PCB si l-am plantat, dar ceva nu e ok, nu merge bine. Nu pare sa fi plantat aiurea ceva si eu verific orice piesa inainte, chiar cele noi, dar l-am pus deoparte in ideea ca o sa-l bibilesc mai la iarna cand voi avea timp. Suna foarte distorsionat, posibil sa fie ceva figurat aiurea pe PCB, ca ambele canale se comporta la fel.
Mircea
Moderator
Moderator

Mircea scrie: Vin Iul 07, 2023 1:20 am ... insa m-am apucat de MAX97220B.
Intre timp am construit unul cu TPA6139A2 (2Vrms):
Imagine
Imagine

Cat despre MAX97220 (3Vrms), PCB-ul e facut, astept prima zapada ca sa ii dau cep. Prevazut atat intrare balasata, cat si nebalansata.
Imagine

Legat de sugestia lui Victor (@hpavictor ), cunosc pagina, dar oricand este demna de mentionat. Multumesc.

@carageae , sa nu faceti ca mine, puneti 8k2 in loc de 820R si ma miram de ce nu are suficient curent generatorul de curent. Se intampla sa gresim chiar daca verificam de nspe ori, mai ales daca ambele canale se comporta identic.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
addybiru (Sâm Oct 07, 2023 7:43 pm)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global

Nu exclud, dar nu as crede, eu verific pe multimetru piesele, nu doar dupa culori. Si am facut o trecere in revista a pieselor...insa ma gandesc ca poate fi si o greseala pe PCB, e facut de un user de pe diyaudio care a mai facut mici greseli, insa acum insista ca e ok pcb-ul, sunt doar o pereche de tranzistoare inversate dar am tinut cont de asta cand le-am montat...
Tocmai pt. ca l-am facut pe graba si de curios ma gandesc ca poate totusi mi-a scapat ceva. Cand o sa am timp o sa verific si schema...nu imi place la acel PCB ca e maro complet si sunt foarte greu de urmarit traseele, mai ales ca e si double layer...
...si cum vi se pare amplificatorul cu TPA? Vad ca si asta e tot la tensiune mica, initial crezusem ca e vorba de 6120A2...
Scrie răspuns