In pline pregatiri de Craciun si renovari, plus activitati cu prichindeii, am reusit - intr-un final - sa termin si acest efect. Daca la celelalte prezentari de efecte am pus direct poza finala + (poate) simulari, aici am mai multe poze din procesul de fabricatie + oscilograme.
Big Muff Pi, de la EHX, este un fuzz/distors/sustainer. Mie imi pare mai mult fuzz decat orice altceva. Si imi place, este sunetul puternic distorsionat pe care il aud in anumite riffuri de chitara.
Poze cu constructia:
Si, noul efect in linie cu celelalte:
Schema folosita, se bazeaza pe versiunea 3 americana:
Cateva explicatii despre etajele functionale:
1. Etaj intrare - un amplificator de tensiune de 10 ori. Am bagat 100mVpp, au iesit 1Vpp. Un filtru trece jos taie undeva peste 1kHz (se poate ajusta schimband condensatorul de 560p).
2. Etaj distorsionare - primul etaj cu 2N5088 face un soft-clip, iar al doilea adauga efect de hard-clip (soft+soft=hard).
Primul etaj amplifica undeva de peste 200 de ori, al doilea pe la 300 de ori. Sincer, n-am masurat, caci nu e posibil sa obtii un astfel de nivel fara o distorsionare masiva.
Un tandem trece sus, urmat de trece-jos, centrat undeva pe la 700-800Hz , dar atenuand in jur de 40dB in afara filtrului. Este un efect pentru instrumentele carora le lipsesc joasele.
3. Etajul control de ton - controlul de ton este centrat catre 1kHz.
4. Etajul de iesire - o amplificare in jur de 3, si o impedanta de iesire de cam 10k cu potentiometrul la maximum.
Si niste oscilograme:
1. Sustain - 0 / volum - 100 / ton - 0.
2. Sustain - 50 / volum - 100 / ton - 0.
3. Sustain - 50 / volum - 100 / ton - 50.
4. Sustain - 50 / volum - 100 / ton - 100.
5. Sustain - 100 / volum - 100 / ton - 0.
6. Sustain - 100 / volum - 100 / ton - 50.
7. Sustain - 100 / volum - 100 / ton - 100.
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Big Muff Pi - fuzz/distors (mai mult fuzz decat distors)
Moderator: carageae
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Despre controlul de ton, extras dintr-o carte disponibila pe internet: Teemu Kyttala - Solid-State Guitar Amplifiers.
FMV inseamna Fender/Marshall/Vox. Poate o sa creez un topic despre controalele de ton clasice.
FMV inseamna Fender/Marshall/Vox. Poate o sa creez un topic despre controalele de ton clasice.