Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Categoria de concepte , filozofii si scheme sau realizari în domeniul amplificatoarelor de căști e aproape inepuizabila , fiecare are parere proprie , evident superioara tuturor celorlalti .
Cumva ar trebui sa luam lumina de la industria de profil
Ieftin si bun nu exista .
Sau ... exista ?
Fişiere ataşate
Behringer HA8000 REVC.pdf
2.35 MiB -
Descărcat de 84 ori
Behringer HA400.pdf
95.46 KiB -
Descărcat de 71 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Da, HA400 e ieftin si destul de bun. Am la masa de lucru un asemenea agregat, l-am luat nu neaparat pt. auditie, ci ca sa pot compara sunetul diferitelor casti, cu impedante si sensibilitati diferite, la acelasi volum de auditie.
Cu intrarea in scurt, in pozitia potentiometrului de pe canalul 4, incepe sa se auda un pic de zgomot....dar gain-ul e foarte mare in situatia asta. Ar trebui incercata o sursa de alimentare de calitate, poate zgomotul vine de la sursa in comutatie din dotare....Initial am zis ca imi construiesc eu un asemenea agregat, dar la cat costa, plus ca e foarte compact, am preferat sa il cumpar. E de fapt un fel de amp CMoy, 4 in 1. Am vazut asemenea amplificatoare si in ceva CD playere Philips, acolo cred ca era folosit cu 4556, evident THT.
Cand m-am uitat eu pe Thomann mai erau si alte amplifuri de casti, mai pretentioase, si cu utilizari diferite...dar pt. ce am vrut eu, micuţul ăsta face ce-mi trebuie. Nu m-a interesat ce se intampla la capetele benzii audio, ci cum suna pe medii diferite tipuri de casti. Nu poti compara direct, sa zicem, Sennheiser HD650 cu Hifiman Edition XS...pana ajustezi volumul se duce impresia.
Un amic, care are o părere foarte proastă despre fiabilitatea acestui brand - îi zice Bergenbier - a luat unul din asta si il foloseste ca preamp distribuitor pt. 3 amplificatoare: dormitor, sufragerie si ...baie.
Mulţumesc pentru schemă, nu stiu daca fac modificari in el, dar e bine sa fie. Oricum, a scăpat de "împăierea" planificată iniţial...
Fişiere ataşate
HA400.jpg (67.73 KiB) Vizualizat de 1637 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare (total 2):
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
E frumos proiectul, pare bine conceput, Nu ma indoiesc ca e un amplificator bun, poate un pic nejustificat de complicat, dar cu un pcb gata făcut aş face şi eu unul. Deocamdată am în lucru un Sapphire 4.2B, de pe diyaudio, şi ăla e un amplificator foarte bun...l-am testat, mai urmează să pun la punct carcasa şi conexiunile între module.
Nici amplificatorul făcut de noi aici nu sună deloc rău....dar ce văd aici e clar la un alt nivel. Însă un asemenea agregat cere şi traductoare la un alt nivel, probabil peste 4-500 de euro. Nu are sens să faci un asemenea proiect şi să asculţi cu el pe doape sau căşti de 100 de euro sau chiar mai puţin.
Am putea afla mai multe detalii? Eventual revista unde a fost prezentat?
Super, am colectia. Vad ca e o continuare si in numarul din octombrie.
E cineva amator de cablaje originale? Am mai cumparat de la ei un pcb, de cativa ani zace ca si proiect nefinalizat, desi e aproape gata, un equaliser cu 5 benzi.
Desi pare un pic scary, se pot face cumparaturi si de acolo, e cam la fel de "aproape" ca si China, singura chestie e ca trebuie lamurit inspectorul de la vamă că e vorba de dolari Australia, nu USA.
Costurile pentru un pcb ar fi de aproximativ 85 de lei - inclusiv taxele vamale, plus 15 lei expedierea, daca doriti sa ma ocup eu de grup. Asta pentru o comanda de 4 bucati. Daca suntem mai putini costurile cresc, putem fi mai multi, chiar daca transportul creste cu fiecare pcb adaugat, daca se imparte iesim bine.
Daca exista interes, va rog scrieti-mi in privat, aici, sau pe e-mail: carageae @ yahoo.com
Trebuie și o armată de BC-uri, presupun ca trebuiesc împerecheate, din câte am observat, apoi ce nu am înțeles pe PCB, amplasarea acelor condensatori de filtraj între cele două radiatoare…. era mai bine undeva unde nu se încălzesc.
Nu-mi plac schemele cu prea multe amplificatoare operationale. Sunt mofturi comerciale. Se pot construi amplificatoare bune doar cu tranzistoare (bipolare si FET-uri). Prea multa discutie pe tema amplificatoarelor si se trece cu vederea ca de fapt castile sunt problema.
Despre castile electrostatice ce stiti, dar de cele cu membrana de plastic piezoelectric ? Erau la moda in anii '70. Am citit despre ele intr-o revista Popular Electronics, ceva de la firma Pioneer.
Da, am zis de la inceput ca e un proiect prea complicat, dar daca e cablajul gata facut si certamente bun, verificat, as incerca.
Eu nu sunt electronist, dar pe baza a ceea ce ştiu aş zice următoarele:
-Revista Silicon Chip are un renume bun, din cate stiu publică doar montaje realizate fizic si testate.
-Se poate face un amplificator simplu si bun doar cu 3 tranzistoare pe canal, am facut si eu, 3 variante. Si toate suna bine. Dar daca vrem sa fie "cel mai bun" lucrurile se complica. Acum ramane doar intrebarea: este acest amplificator aşa de bun?
- BC-uri ieftine si bune, chiar vintage, se gasesc relativ ieftin....eu am deja BC327 si 337 imperecheate la beta 290. Cred ca sunt la fel de bune ca acele 328-338. Cu seria 549/559 o fi mai greu, eu am doar 546 si 547 bune, cu perechile lor. Dar cred ca se mai pot gasi si din astea, chiar daca nu se mai produc.
- Condensatoarele alea, daca-s la 105 grade n-au treaba, in sursele ATX e mult mai cald.
- Problema radiatoarelor, daca ma intrebau pe mine, se putea rezolva punand toate tranzistoarele sub pcb si montarea cablajului pe o placa de aluminiu, cu izolatoare. Poate chiar si acum voi face asa...
- Nu cunosc acele casti, cele piezoelectrice. Probabil au fost acceptabile, dar faptul ca s-a renuntat la ele spune ceva. Oricum, problema castilor Hi-fi e relativ noua, putine din cele din anii 70-80 au sunat cu adevarat bine. Erau privite mai mult ca un rau necesar. Eu am ceva casti Philips NOS, nu stiu acum modelul, frumoase foc, dar suna ca din galeata....le-am pus deoparte in ideea ca voi pune alte traductoare acolo, imi plac ca au potentiometru de volum pe fiecare casca, probabil ceva reostate bobinate. Difuzoarele originale sunt bune cel mult pt. telefoane fixe.
- Castile electrostatice au renume bun, chiar si setul HE-1 de la Sennheiser care costa cat o garsoniera bună foloseste asa ceva, dar alea au nevoie de amplificatoare speciale....acolo lampile au avantajele lor: tensiuni si impedanta mare. Nu am ascultat, dar mi-au spus prieteni care au auzit din astea la AVStore si au fost impresionati, chiar daca nu sunt amatori de casti.
Il rog pe colegul care a initiat discutia sa ne lumineze si pe noi ce ii place la acest amplificator, cu niste comentarii tehnice, si cum i se pare fata de Sapphire 42.B de pe diyaudio - pe acesta l-am facut si chiar sunt multumit de el, incerc sa-l ambalez intr.-o carcasă faină. Nici acela nu e simplu, doar că nu are amplificatoare operationale, care si mie aici mi se par cam in plus. Pe de alta parte insa, schema asta nu e asa de veche, se gaseau si tranzistoare bune si operationale de calitate, deci cine a facut schema asta poate stie de ce. Daca cumva nu ati observat, exista doua tipuri de LM833, cu sufixul P si N, diferenta de zgomot am inteles ca e destul de mare.
EDIT: Cele 4 radiatoare se pot inlocui cu doua radiatoare de aluminiu de la sursele ATX. Va fi mai bine si pt. condensatoare aşa şi cred ca si racirea va fi mai buna...văd că sunt frumos aliniate toate 4, doua cate doua.