Undeva prin anii 70 Sony a debutat într-a serie de radioreceptoare All-band cu radioul SONY CRF-150.
După care a venit cu CRF-160 care avea în plus și recepția SSB, de o manieră foarte simplă : un mic modul, un oscilator BFO pe f=455 +/- 3 kHz. de la care oscilația era injectată în baza ultimului tranzistor AFI AM, și cam atât.
Mixarea semnalului FI MA cu semnalul BFO se realiza undeva în zona detectorului MA .
Schema am găsit-o și în alt montaj pentru radioamatorii constructori. Posibil să funcționeze și la circuitele integrate, dacă injectăm semnal BFO la intrarea de AFI MA ...
Am mutat forumul pe unul din serverele mele si am achizitionat si noul domeniu .eu; dupa 24 de ore, forumul va fi disponibil la noua adresa, https://www.hobbyelectronics.eu
Recepție SSB simplă
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Nu ajuta doar RAA , trebuie si selectivitate , clasic sub 3500 Hz ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
-
Paul M
- Membru

- A apreciat de: 0
- A fost apreciat de: 35 ori
Respectiva metodă se găsește propusă și în cartea „ 73 scheme ptr. radioamatori ”, ed. 1974.
- Fişiere ataşate
-
- b222.jpg (51.76 KiB) Vizualizat de 562 ori
-
- a111.jpg (75.43 KiB) Vizualizat de 562 ori
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Cel mai cinstit este sa se foloseasca un detector de produs, pe langa BFO.
Sunt multe variante de detetector de produs, inclusiv cu circuite integrate (cu celula Gilbert).
O varianta buna este cu mixer armonic (dupa schema lui RA3AAE), la care frecventa BFO este la jumatate din frecventa din AFI. Se pot folosi si comutatoare CMOS.
Sunt multe variante de detetector de produs, inclusiv cu circuite integrate (cu celula Gilbert).
O varianta buna este cu mixer armonic (dupa schema lui RA3AAE), la care frecventa BFO este la jumatate din frecventa din AFI. Se pot folosi si comutatoare CMOS.
-
Paul M
- Membru

- A apreciat de: 0
- A fost apreciat de: 35 ori
Dintr-o revistă sovietică veche :
Era vorba parcă de un VEF206. Nu este nevoie de injectat semnalul BFO într-un punct anume.
Plasați doar micul modul BFO în interiorul aparatului și alimentați-l la nevoie. Radiația lui parazită își va găsi ea calea de pătrundere în AFI sau cine știe unde, și veți obține detecția SSB.
Verificată mai demult și de mine.
Ceva trafic SSB, pentru receptoare obișnuite (chiar cu antena telescopică), cu ceva noroc, când este și propagare, pe timp de zi, poate fi căutat și recepționat în banda de 14 MHz. Pe scala radioului, undeva mai jos de 19 metri.
Pe radiourile cu multi-band US - precis nu încape.
Era vorba parcă de un VEF206. Nu este nevoie de injectat semnalul BFO într-un punct anume.
Plasați doar micul modul BFO în interiorul aparatului și alimentați-l la nevoie. Radiația lui parazită își va găsi ea calea de pătrundere în AFI sau cine știe unde, și veți obține detecția SSB.
Verificată mai demult și de mine.
Ceva trafic SSB, pentru receptoare obișnuite (chiar cu antena telescopică), cu ceva noroc, când este și propagare, pe timp de zi, poate fi căutat și recepționat în banda de 14 MHz. Pe scala radioului, undeva mai jos de 19 metri.
Pe radiourile cu multi-band US - precis nu încape.
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 509 ori
Pentru cresterea selectivitatii e necesar un circuit MultiQ reglabil , pe circuitul acordat din intrare
- Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex